The Crown・AppleTV (Netflix)

AlmaBlogger   |   2020.12.07 - 08:51   |   Írta: Ca$h   |   1416
07. dec The Crown・AppleTV (Netflix)

Erzsébet királynő és családja élete sokkal izgalmasabb mint azt gondolnánk …

A Netflix hatalmas fába vágta a fejszéjét amikor négy évvel ezelőtt megálmodták, hogy filmre viszik Erzsébet királynő és családjának nem éppen mindennapi történetét. Rögtön az első évad után kiderült, hogy minden idők legdrágább sorozatát sikerült összerakni, ami a hatalmas sikerre való tekintettel rögtön előre meg is kapta a hat évados tartalmat. A történet adott, a történelem kőbe lett vésve, az utazás meg nem mindennapi, megdöbbentő, néha felkavaró, megható, szívhez szóló, nem kérdéses, hogy minden idők egyik legjobb sorozatárhoz érkeztünk kedves olvasók!

Az uralkodót VI. Györgyöt egy korábbi filmből már megismerhettük, a Király Beszéde című moziban láthattuk milyen szimpatikus és szeretetreméltó király volt, csak sajnos az elnyomó és túlságosan szigorú apja mellett dadogó lett, de szerencsére kapott segítséget ebben a dologban is és nagyjából le sikerült győznie gyengeségét. Nagy odaadással és felelősségtudattal vezette az országot, de sajnos a tüdőrák utolérte őt is, a sors iróniája, hogy György még az utolsó napjaiban is erősen dohányzott, nem volt hajlandó letenni a cigit. Két lánya Erzsébet és Margit pontosan tudták mi vár rájuk, az idősebb nővér éppen házasodni készült volna a jóképű és tehetős Fülöppel akit már tinilány korában kiválasztottak neki, szép, boldog és viszonylag egyszerű élet várt volna rá, de mindennek vége szakadt amikor szeretett érdesapja meghalt. Margit aki gyakorlatilag mind külsőleg mind pedig belsőleg arra született hogy szereplejen, élete a tündöklés a pompa és a csillogás háttérbe szorult, hiába született arra hogy királynő legyen, tudta hogy sose lesz az. Kettejük kapcsolata eddig is viharos volt és nehézkes, de mikor Erzsébetből királynő lett minden csak egyre rosszabb lett. Szeretett volna de képtelen volt Margit testévre lenni, nem adhatott neki semmilyen előjogot, nem adhatott neki semmilyen kedvezményt, vagy kiváltságos pozíciót, mert a törvények már évszázadok óta meg voltak írva és a tradíció mindenek fellett a legfontosabb.

Az első kettő évadban a még fiatal királynővel ismerkedhetünk meg, akit Claire Foy alakít egészen elképesztő tehetségével, talán ez az egyik legfájóbb része a sorozatnak, hogy olyan nagyon megszerettük a fiatal királynét és családját, hogy borzalmas érzés volt látni ahogy egyik részről a másikra vagy 20 évet öregszik és egy teljesen más színésznő játssza. Nem mintha az Oscar díjas Olivia Colman bármivel is rosszabb színésznő lenne, talán pont az a baj, hogy jobb nála, ugyanis élethűbben adja elő Erzsébetet akiről olyan dolgokat tudunk meg amiktől szerintem a nézők legtöbbje hátast fog dobni. Éppen ez az egyik nagy erőssége a sorozatnak, hogy a készítők természetesen az igazi család beleegyezésével olyan bizalmas információkat és érzelmi konfliktusokat tudhatunk meg, ami példátlan egy ilyen sorozatnál. A készítők nem kertelnek, gond nélkül bemutatják, hogy Fülöp több mint valószínű, hogy csalta a királynőt, vagy hogy a királynőnek gyakorlatilag nincsenek érzései, tehát több mint valószínű, hogy szociopata, csúnyább szóval élve pszichopata. De azért látunk a szemében néha néha egy könnycseppet, ami megadja nekünk a reményt, hogy vannak ott azért érzések csak nagyon de nagyon mélyre el vannak ásva. Pár új információ szerint egyébként arra kérték a sorozat készítőit, hogy most már írják oda a főcímbe, hogy a ez nem dokumentumfilm, tehát lehet mégse minden úgy történt ahogyan azt mi láttuk, akkor ezek szerint mindenki döntse el maga, hogy hisz-e a sorozatnak vagy sem, én egyébként nem hinném, hogy olyan nagyon eltértek a valóságtól mert akkor így a negyedik évadra már bizonyára jött volna valami jogos felháborodás a királynő részéről, esetlegesen jogi útra is terelhették volna már a dolgot.

Sokaknak nagy törést okozott ez a nagy váltás a harmadik évadra, nekünk a feleségemmel is komoly gondot okozott ezt megszokni és persze most hogy a negyedik évadnak is vége van és újra megszerettünk és megszoktunk minden szereplőt tudtam meg, hogy az utolsó kettő évadra újra lecserélik az egész színészi gárdát, pedig a Diana esetből kiindulva maximum tíz év fog eltelni a kettő évad között, szóval simán ki lehetett volna maszkolni az színészeket akiknek a kora ezt megengedné. De gondolom ez is része a tervnek, a koncepciónak, ettől is olyan különleges ez a sorozat. Belelátunk a királynő életébe, megtudjuk hogy a királyi családnak gyakorlatilag semmilyen képesítése nincsen, csak azokat a dolgokat tanítják meg nekik ami a „királykodáshoz” elengedhetetlenek, de Erzsébetnek akit mindig is hajtott a tudásszomj ez nem volt elég, butának, tanulatlannak, faragatlannak és tuskónak érezte magát olyan elképesztő történelmi személyiségek társaságában mint a nagy kedvenc Churchill. Nem titkoltan ő volt a kedvence, a mentora és személyes jóbarátja is, egy apafigura akire mindig felnézett, hatalmas fájdalom volt végignéznie ahogy szépen lassan elhagyja az élet. A sorozat nagy hangsúlyt fektet Margitra és a szenvedésére, akinek olyan kalandos élete volt mint valami filmsztárnak, mind a külseje mind pedig a viselkedése ezt sugallta, érdekes elgondolkodni azon vajon milyen sorsra jut a dinasztia, ha valami oknál fogva mégis ő lett volna a királyné. Mert bár káprázatos volt és varázslatos, mégis túlságosan közönséges és puritán viselkedésű ahhoz hogy királynő legyen.

A negyedik évadban ott folytatódik a történet ahol a harmadik befejeződött. Károly herceg megismeri Kamillát aki iránt rögtön lángoló szerelemre gyullad a szíve, de a szülei nem engedik meg hogy feleségül vegye őt, mert rangon aluli. Így ismeri meg a neves családból származó mégis végtelenül egyszerű kis virágszálat, az akkor még csak tizennyolc éves Dianát, aki különleges, érdekes és éppen eléggé izgalmas ahhoz, hogy a felesége lehessen. A dolgok eleinte jól alakulnak kettejük között, de eléggé hamar kiderül (még az esküvő előtt), hogy hiába a nagy látszólagos rajongás, Károly titkon mást szeret. Borzalmas látni Diana életét és iszonyatos végig kísérni milyen fájdalmakon ment keresztül a férje mellett, akiért gyakorlatilag bármit megtett volna, szült neki kettő gyereket, bulimiás volt csak azért hogy csínos maradjon neki és bár az egész világ a lábai előtt hevert, rajongott érte, csinálhatott bármit az nem volt jó Károlynak. A herceg nem kapott elég törődést és figyelmet a szüleitől, mindig is gyengébb volt mint amit szerettek volna, két ilyen erős és markáns szülő mellett nem csoda hogy ennyire gátlásos és elnyomott lett a gyerek, aki abban bízott hogy majd ha felnő pompában élhet és imádni fogja minden ember. Erre eleinte Diana jó társ volt csak hamar észrevette, hogy minden figyelem rá irányul, hogy miden szeretet amit neki kellett volna megkapnia ő kapta meg. Már megint egyedül maradt, már megint csak Kamilla volt aki törődött vele, legalábbis ő ezt érezte. Az évad javarészt erről szól, de mindemellett megismerkedhetünk a legendás „Vaslédivel” Margaret Thatcherrel is, akit az X-aktás Scully (Gillian Anderson) alakít, kicsit bensőségesebb módon és olyan oldaláról amit valószínűleg nem sokan ismertek. Mondanom sem kell, hogy Gilliannek mint kb. az összes másik színésznek csípőből dobnám az Emit párossával. Azt gondolom mindenki sejti, hogy kettő „királynő” nem biztos, hogy jól megfér egymás mellett.

Így a negyedik évadhoz érve rengeteget lehetne még írni a sorozatról, de inkább nem spoilerkednék már tovább, érdemes megnézni a kritikusok és nézők pontszámát, nem véletlenül helyezték ilyen magasságokba a sorozatot. Az egész produkcióból érződik a profizmus és a nagy nagy szeretet és hozzáértés, döbbenetes, hogy vannak olyan szobák és termek részei a Buckingham palotának amiket egy az egyben megépítettek, a zenei aláfestés a főcímtől a végső kreditig egészen elképesztő, a rendezés, a színészek teljesítménye döbbenetes. Mindenkiből kihozták a maximumot és úgy gondolom hogy a színészek is nagy megtiszteltetésnek érzik hogy szerepelhetnek ebben a szuperprodukcióban, ami még pluszban rátesz a tehetségükre egy lapáttal. Maximális elismerésem mind a készítőknek mind pedig a családnak, példaértékű a produkció és ki merem jelenteni, hogy nem volt még hozzá hasonló. Semmilyen körülmények között ne hagyjátok ki, mert ilyet csak egyszer lát az ember az életben.

 

Szerintünk: 5/5 | IMDb: 8.7 | Rotten Tomatoes: 91% | Metacritic: 81
The Crown (season 4 | 2016 -)

Rendezte: Benjamin Caron, Philip Martin, Jessica Hobbs, Julian Jarrold, Stephen Daldry, Paul Whittington, Philippa Lowthorpe, Samuel Donovan, Christian Schwochow
Írta: Peter Morgan (alkotó), Edward Hemming, Jonathan wison, Laura Deeley, Jon Brittain, Tom Edge, Nick Payne, Duncan Macmillan, Amy Jenkins, James Graham, David Hancock
Zene: Rupert Gregson-Williams, Martin Phipps, Lorne Balfe
Szereplők: Claire Foy, Olivia Colman, Imelda Staunton, Matt smith, Tobia Menzies, Jonathan Pryce, Lesley, Manville, Elizabeth Debicki, Chalres Edwards, Marion Beailey, Victoria Hamilton, Helena Bonham Carter, Vanessa Kirby, Pip Torrens, Sam Philipps, Erin Doherty, Will Keen, Josh O’Connor, Lizzy McInnerny, Chris Gordon, James Hillier, Nick Owenford, John Lightgow

Játékidő: 10x 58perc

 

Ha rendelkezel Netflix előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Netflix applikáció

>>> Cursed sorozatkritika

>>> Cobra Kai sorozatkritika




Kommentek megjelenítése