Szuper Wi-Fi az iPhone 13-ban

Almás Pletykák   |   2020.12.21 - 08:42   |   Írta: L Ferenc   |   1127
21. dec Szuper Wi-Fi az iPhone 13-ban

A jövőre érkező új almás mobilok villámgyors Wi-Fi-t kapnak.

A Wi-Fi Alliance által véglegesített Wi-Fi 6 szabvánnyal kompatibilis termékek a közelmúltban tűntek fel a boltok polcain. Tavaly szeptemberben a Samsung Galaxy Note10 és a Samsung Galaxy Note10+ lettek a világ első hivatalosan Wi-Fi 6 kompatibilis telefonjai, és az ezután debütált felsőkategóriás telefonok túlnyomó többsége már támogatja ezt a szupergyors adatátviteli lehetőséget.

Nyílt titok, hogy a tavaly ősszel debütált iPhone 11 termékcsalád tagjai is Wi-Fi 6 kompatibilisek, és hozzájuk hasonlóan természetesen az idei iPhone 12-esek révén is maximálisan kiaknázhatók a Wi-Fi 6 hálózatokban rejlő lehetőségek. A Wi-Fi 6 egyrészt minden korábbinál nagyobb adatátviteli sebességet tesz lehetővé, másrészt csökkenti a hálózat terheltségét és a korábbiaknál alacsonyabb fogyasztást biztosít.

A fejlesztések azonban továbbra sem pihennek, melynek ékes bizonyítéka a még újabb Wi-Fi 6E szabvány, melyet a legfrissebb pletykák szerint a 2021 őszén érkező iPhone 13-asok már mind támogatni fogják. A Wi-Fi 6E legfontosabb újdonsága, hogy túlmutat a manapság már igen zsúfolt 2,4 és 5 GHz-es frekvenciákon, és lehetővé teszi a 6 GHz-es sáv használatát. 

Utóbbinak köszönhetően jelentősen növekszik a sávszélesség, 1 milliszekundum alá mérséklődik a válaszidő, és jelentősen csökkenhet az interferencia. A Broadcom chipgyártó cég vezetője szerint az új szabvány a Wi-Fi hálózatok legkomolyabb újdonsága az elmúlt 20 esztendőben. 

A Wi-Fi 6E tehát már itt kopogtat az ajtón, azt viszont egyelőre nem tudni, hogy mikor terjedhet el széles körben, főleg annak ismeretében, hogy egyelőre még a 6 GHz nélküli Wi-Fi 6 is csak nagyon lassan tör előre. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése