Nem az első iPhone-ban volt először szuperkijelző

Tech Hírek   |   2021.01.12 - 12:35   |   Írta: L Ferenc   |   481
12. jan Nem az első iPhone-ban volt először szuperkijelző

Nem az első iPhone-ban volt először szuperkijelző

14 évvel ezelőtt maga Steve Jobs, az Apple vezére mutatta be először a nagyközönségnek a vállalat első okostelefonját. Az egyszerűen csak iPhone névre keresztelt mobil egész konkrétan 2007. január 9-én került leleplezésre a kaliforniai San Franciscóban a Macworld Conference & Expo keretein belül. 

Az eredeti iPhone egy mindössze 115 milliméter hosszú, 61 milliméter széles és 11,6 milliméter vastag készülék, mely a mérlegen 135 grammot nyom. Az előlapját egy ma már megmosolyogtatóan kis méretű, alig 3,5 colos képátlójú TFT LCD uralja, mely 2007-ben azzal durrantott nagyot, hogy a riválisoktól eltérően nem rezisztív, hanem kapacitív technológiájú. Többek közt ennek is volt köszönhető, hogy a felhasználói felület olyan simán, gördülékenyen volt kezelhető. 

Sokan úgy emlékeznek vissza, hogy az első iPhone volt a világ első mobiltelefonja, melyben kapacitív érintőpanel volt, ez azonban nincs így. Történt ugyanis, hogy az egyik dél-koreai gyártó majdnem egy hónappal korábban bemutatott egy ilyen kijelzős készüléket. Az LG egész konkrétan 2006. december 15-én tárta a nagyközönség elé a kapacitív panellel felvértezett KE850 Prada készüléket. Ráadásul nemcsak leleplezés, hanem piaci debütálás tekintetében is a koreai riválisé az elsőség, ugyanis míg az iPhone csak 2007. június 29-én érkezett meg a boltokba, addig a KE850 már májusban elérhetővé vált. 

Más kérdés, hogy míg a Prada mobilra ma már csak nagyon kevesen emlékeznek és az LG 2021-ben lényegében már csak a futottak még mobilgyártók közé sorolható, addig az iPhone-ból ikonikus divattermék vált, és hatalmas szerepe volt abban, hogy az Apple a világ legnagyobb vállalatai közé léphetett elő.

Visszatérve az LG KE850-re, ez a telefon még az első iPhone-nál is sokkal kisebb. Az alig 85 grammos pillekönnyű készülék mindössze 98,8 milliméter hosszú, 54 milliméter széles és 12 milliméter vastag. A TFT LCD panel alig 3 colos képátlójú és 400x240 pixeles felbontása miatti 155 ppi-s pixelsűrűsége elmarad az eredeti iPhone 480x320 pixeles felbontása által lehetővé tett 165 pixeles pixelsűrűség mögött. 

A monokróm hatású felhasználói felületet megjelenítő kijelző alatt az LG-n három kis nyomógomb található, hátul pedig mindkét telefonon egy-egy 2 megapixeles kamera található. A Schneider-Kreuznach optikás és LED-segédfényes LG készülék kamerájának érdekessége a 400x240 pixeles felbontású és 15 képkocka/másodperc sebességű videófelvevő. Ma már vicces ez a videó feature, viszont nem szabad elfelejteni, hogy a 2009-ben debütált iPhone 3GS volt az első olyan Apple mobil, mellyel már nemcsak fotózni, hanem videózni is lehetett. 

A 18 hónap alatt mintegy 1 millió példányban értékesített LG KE850 Prada belsőmemóriája mindössze 8 MB-os, viszont egyszerűen bővíthető microSD memóriakártyával. Utóbbi lehetőség eddig egyetlen iPhone-ban sem volt jelen.

Kapcsolódó cikkek:
Az első iPhone megjelenése egy volt Apple mérnök szemszögéből
Van felesleges eltapsolni való pénzed? Fektesd első iPhone-ba!
1,5 millió forintba kerül a bontatlan legelső iPhone
Kommentek megjelenítése