Az első iPhone megjelenése egy volt Apple mérnök szemszögéből

Tech Hírek   |   2013.10.05 - 20:29   |   Írta: H.A   |   949

iphone 2-620x407

Steve Jobs halálának második évfordulója hamarosan itt van, és ezen okból Fred Vogelstein a New York Times riportere utána járt az Apple egyik legjelentősebb terméke bemutatásának az előzményeire.

Andy Grignon, az iPhone telefonos kapcsolataiért felelős részleg vezető managere és az egyik kulcsfontosságú ember a készülék bejelentésével kapcsolatban, az egyik mérnök aki beszámolt a New York TImesnek.

Gringnon szerint a rendezvény előestéje elég ijesztő volt. Jobs ragaszkodott az elő prezentációhoz, pedig az aktuális iPhone még akkor is csak egy prototípus volt, folyamatos fejlesztés alatt. A modell, amivel kiált Jobs a színpadra hajlamos volt ledobálni a hálózatot, lefagyni, és még néha újra is indult.

"Az iPhone le tudta játszani a számok vagy videók egy részét, de végig megbízhatóan nem, anélkül hogy leállt volna. Emailt tudott küldeni, és szörfözni is lehetett vele a neten, de csak ebben a sorrendbe, fordítva már problémákat okozott. Az iPhone mérnökök órákat töltöttek vele hogy kifejlesszék az "arany útvonalat" amin keresztül adott program sorrendben úgy lehetett prezentálni, hogy minden hibátlannak tűnjön."

A bejelentés alkalmával még csak 100 iPhone létezett, és ezek közül is sok szépséghibás, nem illeszkedő kijelzővel és karcos vázzal. Több készülék közül kellett kiválogatni egyet ami nem produkált memória hibákat, és direkt úgy programozták hogy folyamatosan maximális térerőt mutasson, mivel azzal is akadtak gondok.

Nagy erőket fordított az Apple a telefon fejlesztésébe, és a kezdeti siker a hibátlan prezentációtól is függött. Gringnon leírása szerint nem volt b-terv hogy ha valami hiba történt volna a bemutató alatt, ezért nagyon nagy nyomás nehezedett a csapatra.

"Jobs ritkán keverte magát ilyen bizonytalan szituációkba. Jellemzően mindig volt egy terve vész esetére, akkor is amikor a csapatot addig nyúzta hogy a lehetetlent produkálják. 

Az iPhone viszont egy teljesen más projekt volt, az egyetlen igazán menő dolog amin akkoriban az Apple dolgozott, és ezt nem tudták volna mással helyettesíteni."

Habár jelentős számú probléma jöhetett volna közbe, mégis híresen hibátlanul történt minden.

A teljes cikk több érdekes fejlesztő szemszögéből is bemutatja a történteket, angolul ezen a linken lehet tovább olvasni.


Kommentek megjelenítése