Erre számítunk a Samsung Galaxy S21 triótól

Tech Hírek   |   2021.01.09 - 13:43   |   Írta: ARPII   |   823
09. jan Erre számítunk a Samsung Galaxy S21 triótól

Erős felhozatallal készül a cég.

A dél-koreai cég hamarosan bemutatja a zászlóshajójának legújabb modelljeit, a dátum egészen pontosan január 14, mi pedig kíváncsian várjuk, hogy vajon hogyan teljesít majd a Samsung az Apple iPhone-jaival szemben. Éppen ezért most elhoztunk Nektek minden infót, amit eddig tudni vélünk a cég új csúcskészülékeiről.

Amíg az Apple események már az ősz szerves részét képezik, addig a Samsung ugyanúgy összeforrt az év kezdetével, ez pedig most sem lesz máshogy. Emellett az sem kérdés már, hogy a két márka azonnal egymásnak lesz eresztve, amint a tesztelők rájuk tudják tenni a kezüket.

 

Esemény

A januári megjelenés már korábban kiszivárgott, ezt később vissza is igazolta a Samsung, hogy minden kedves érdeklődőt szeretettel várnak az elő bemutatójukra, a Galaxy Unpacked-re, január 14-én, magyarországi idő szerint délután 4 órakor.

 

Ez az időzítés szokatlan a Samsung részéről, ugyanis általában várni szoktak február vagy akár márciusig is, hogy a bemutató egybe essen az MWC-vel, (Mobile World Congress) idén azonban ez a CES 2021 utolsó napjával fog szinkronban lenni.

 

Galaxy S21, S21 Plus, S21 Ultra

Amíg az Apple felhozatala négy különálló modellből áll, addig a Samsung három készüléket fog bemutatni: Galaxy S21, Galaxy S21+ és Galaxy S21 Ultra. Az év további részében azonban várható lesz egy FE (Fan Edition) modell is, ami tavaly is nagy sikert aratott, hiszen relatíve olcsón kínált csúcskategóriás funkciókat.

 

Számszerűen talán kevesebb mobil fog érkezni a Samsung-tól, de amíg az iPhone-ok között jelentől különbég van, a nem-Pro és Pro modellek között, addig a Samsung kevesebb funkciót vesz majd el a gyengébb modellektől. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem lesznek különbségek a Samsung készülékei között, csupán csak kevesebb mint az Apple oldalán.

A három modell közül a Galaxy S21 lesz a belépő szint, az S21+ egy nagyobb kijelzőt kap majd és egy kicsivel nagyobb számokat. A lista elején pedig ott csücsül a Galaxy S21 Ultra, ami a cég „Pro” modellje lesz, még nagyobb kijelzővel és sokkal jobb specifikációkkal.

 

Kijelzők

Az eddigi tippek arra engednek következtetni, hogy a Galaxy S21 egy 6,2 colos OLED kijelzőt kaphat, ami könnyen összehasonlítható lesz majd a 6,1 colos iPhone 12-vel és a szintén azonos méretű iPhone 12 Pro-val. Kisebb mobilra ne igen számítsunk a Samsungtól, legalábbis ami a csúcskategóriát illeti, így az iPhone 12 mini kihívó nélkül marad majd a maga 5,4 colos megjelenítőjével.

 

A középső testvér, a Galaxy S21+ egy jelentősen nagyobb, 6,7 colos panelt kaphat majd, amivel pontosan megegyezik az iPhone 12 Pro Max kijelzőmérete is. Az S21+ azonban nem a legnagyobb modell a Samsung kínálatában, ugyanis még ott van a Galaxy S21 Ultra is, ami várhatóan 6,8 colos megjelenítőt használ majd, csak hogy megelőzze konkurenciát.

Ami a felbontást illeti, az S21 és az S21 Plus FullHD+ kijelzőket kapnak majd, ami 2 220 x 1 080 pixelt jelent majd. Ez egy kicsivel kevesebb mint az iPhone 12 mini 2 340 x 1 080 pixelje, valamint az iPhone 12 és 12 Pro 2 532 x 1 170 pixelje.

 

Végül pedig az Ultra modell, itt WQHD+ felbontást kapunk majd, ami 2 960 x 1 440 pixelt jelent, ami valamivel több mint az iPhone 12 Pro Max 2 778 x 1 284 pixelje. Az Ultra modell pixelsűrűsége nagyjából meg fog egyezni az iPhone 12 Pro Max-szal, a méretkülönbség miatt.

A lista végére hagytuk a nagy ágyút, ahol biztosan elhúz majd a Samsung, sőt már a tavalyi modellek is megelőzték a később megjelent iPhone 12 szériát, ez pedig nem más mint a képfrissítés. Az S20 széria ugyanis már 120Hz-cel debütált, ami pontosan kétszer annyi, mint az iPhone 12 modellek 60Hz-ce. A pletykák egyébként arról szólnak, hogy az Apple energiatakarékosság végett nem tette bele a mobilokba a 120Hz-es „Pro Motion” kijelzőt, ez valószínűleg a 13-as szériánál jelenik majd csak meg. Arról nem is beszélve, hogy a kupertínói cég valószínűleg Pro privilégiummá teszi majd ezt a funkciót, míg az S21 szériánál minden készülék élvezheti majd ezt az előnyös funkciót. Az Ultra modell pedig adaptívan is tudja majd kezelni ezt a képfrissítést, így növelve az üzemidőt.

 

Ezen kívül persze még meglephet minket a gyártó más érdekességekkel is, amikről nem szóltak a pletykák, biztosat csak január 14-én tudunk majd mondani a trióról. További szóbeszéd még az Ultra-val kapcsolatban, hogy talán visszatérhet az ívelt kijelző, azonban csak nála, a két kisebb testvér ugyanis megmaradhat a lapos megjelenítő mellett.

 

Kamerák

Ami a kamerákat illeti, idén is lesz bőven miért izgulni. Az előlapon megmarad majd a hole-punch kamerakivágás, valószínűleg a kijelző közepén, emellett pedig össze is mehet majd egy kicsit.

 

Az előlapi szenzorral kapcsolatban nem szivárgott ki sok minden, valószínűleg megmaradnak a 10MP-es kameránál, az Ultra modell kivételével, ami egy 40MP-es szenzort kaphat. Amennyiben ez így lesz, úgy az Apple egy kis előnyben lesz a maga 12MP-es TrueDepth kamerájával, persze az Ultra kivételével. A valódi változás azonban a hátlapon fog történni, viszont itt is inkább a dizájn lesz az, ami gyökeres változást hoz majd, nem pedig a specifikációk.

 

Ahelyett hogy a kamerák egy a széltől különálló kameraszigetben kapnának helyet, most egy teljesen szélre tolt pozíciót kapnak majd, legalábbis a pletykák szerint. Ez az új megoldás egy sokkal letisztultabb összképet eredményez majd, és erősebbé is teheti a telefont. Ez a dizájn egyébként már egy teaser videóban vissza is lett igazolva, félig-meddig, így akár készpénznek is vehetjük a dolgot.

 

Ami a számokat illeti, a Galaxy S21 és a Galaxy S21+ azonos szenzorokat kap majd, amik a következőek lehetnek: 12MP-es széles látószögű fő szenzor, 12MP-es ultraszéles látószögű szenzor és egy 64MP-es telefotó szenzor. Míg az S20+ rendelkezett ToF szenzorral, az S21+-nál nem úgy tűnik, hogy ez lenne a helyzet, ami egy kisebb visszalépésként is értelmezhető.

Ezeket figyelembe véve, a 64MP-es szenzor kivételével hasonló a kamerafelhozatal a Samsung és az Apple háza tájékán, ami az iPhone 12 modelleket illeti. Azonban ne felejtsük el az Ultra modellt sem, ami gigászi lépéseket tesz majd előre a testvéreihez képest. A 2021-es év a telefotó kamerákról szólhat az Ultra-nál, igen kamerákról, ugyanis a cég kettő szenzort fog majd használni erre a feladatra, nem pedig egyet. A 10MP-es kamerapáros optikai képstabilizálással érkezik majd, ahol az egyik 3x-os optikai zoomot tesz majd lehetővé, míg a másik akár a 10x-eset is elérheti.

 

Az Apple oldalán még ha a legjobb mobilt, vagyis az iPhone 12 Pro Max-ot nézzük, akkor is csak 2,5x zoomot tudunk elérni optikailag, ami már nagyon kevés 2021-ben, ez persze fel tud kúszni 12x-re is, viszont az már digitális, ahol veszítünk majd a kép minőségéből.

Videós téren a hátlapon marad az eddig is lenyűgöző 8K 30fps mellett, amivel még mindig nem tudta felvenni az Apple a versenyt, elöl pedig 4K 60fps-ben tudunk majd vlogolni. Emellett bizonyára a 100x digitális zoomot is megkapja majd az S21 Ultra, ami talán már feleslegesen sok, de hozzá kell tenni hogy lenyűgöző.

 

Mindezek után azért vessünk egy röpke pillantást a nyers számokra is a Galaxy S21 Ultra esetében, csak hogy tudjuk hány óra van délben. A fő szenzorunk egy 108MP-es második generációs széles látószögű kamera f/1,8-as kereszértékkel lézeres autófókusszal és optikai képstabilizálással. Emellé érkezik kettő darab telefotó kamera amiből mindkettő 10MP felbontsú lesz, az egyik 3x optikai zoomal, míg a másik 10x optikai zoomal. Végül negyedikként érkezik egy 12MP-es f/2,2-es rekeszértékű ultraszéles kamera is, az előlapon pedig egy 40MP felbontású szelfikamerát találunk majd f/2,2-es rekeszértékkel.

Ezeken felül bizonyára érkeznek majd szoftveres fejlesztések is, ami még tovább javíthatja majd az így is izmos hardvert.

 

Teljesítmény

Itt piactól függően két különböző modellről beszélhettünk mindig is, az egyik ugyanis a Qualcomm által gyártott Snapdragon processzorokat használta, míg itt nálunk Európában is a Samsung saját gyártású lapkáját, az Exynos-t kaptuk, ami idén sem lesz máshogy. 2021-ben a Qualcomm Snapdragon 888 illetve a Samsung Exynos 2100 fognak egymással megmérkőzni, sajnos általában az előbbi szokott kikerülni győztesként, annak ellenére, hogy az egy házon kívül gyártott chip.

 

Az erősebbnek ígérkező Snapdragon 888-as lapka igen is szép számokat produkált a Geekbench 5-ben. Egy-magos teljesítményben 1 135 pontot ért el, míg több-magos téren 3 794-et. Ezek mind szépek és jók, azonban sajnos nem elegek ahhoz, hogy utol érjék az Apple A14-es lapkáját, ami 1 603 pontot ért el egy-magos teljesítményben, és 4 187-et több-magos téren.

Igen, a Snapdragon nem érte utol az Apple-t, azonban a rossz hír az, hogy a kettő közül (Snapdragon és Exynos) még mindig Ő az erősebb, ugyanis a Samsung saját lapkája 1 108 pontot ért el az egy-magos teszten és szerencsére kicsit többet több-magos téren, mint a Snapdragon, egészen pontosan 3 963-at. Ez ugyan csak egy kiszivárgott információ az Ice Universe jóvoltából, azonban ha a számok így maradnak az éles teszteken is, akkor bizony a Samsung alul marad az iPhone-hoz képest.

Teljesítmény téren egyetlen mentsvára van csak a Samsungnak, ami nem más mint a RAM, amit nem apróznak majd el, ugyanis 12GB-ot kap majd az S21 trió, ami duplája az iPhone 12 Pro-knak és triplája az iPhone 12-knek. Ez elsőre impresszívnek hathat, azonban az Android-os telefonok sosem büszkélkedhettek olyan jó RAM kezeléssel, mint az iPhone-ok.

 

S-Pen?

A Samsung, az Apple-el szemben, két zászlóshajó felhozatallal is büszkélkedhet, egyik a már említett S széria, a másik pedig a Note. Utóbbi jellegzetessége a nagyobb megjelenítő és a stylus, vagyis ceruza támogatás. Az idei pletykák szerint a Samsung támogatást adhat a Galaxy S21 Ultra-nak az S-Pen-hez, azonban az S21 és S21+-nak nem. Emellett az is érdekes, hogy a támogatás ellenére, nem lesz hely a stylus számára a telefonban, amikor éppen nem használjuk.

 

Maga a támogatás egy remek dolog, azonban a tárolás megoldásának hiánya szinte feleslegessé teszi az S-Pen-t, hiszen ha nem tudjuk hova tenni, akkor miért vinnénk magunkkal, hiszen nagyon könnyen le tudjuk hagyni apró mérete miatt.

Apple oldalon ugyanúgy kaphatna támogatást az iPhone az Apple Pencil-hez, azonban a tárolás itt még inkább problémás lenne, tekintve a kiegészítő méretét. A mágneses megoldás lehetne az egyetlen ésszerű út, azonban zsebbe tételkor valószínűleg gyenge lenne a mágnes a megtartáshoz, akár csak az Apple MagSafe Wallet esetében.

 

Akkumulátor

Az akkumulátorok a következő képpen néznek majd ki, 4 000 mAh a Galaxy S21 esetében, 4 800 mAh a Galaxy S21+-nál és 5 000 mAh a csúcsmodellnél, vagyis a Galaxy S21 Ultra-nál. A gyorstöltés 25W-nál kezdődik majd, az Ultra esetében pedig elérheti a 45W-ot is, az viszont kérdéses, hogy jár-e majd töltő a mobilok mellé.

 

Ti mit gondoltok a Samsung Galaxy S21 trióról, szívesen kipróbálnátok őket? Írjátok meg nekünk kommentben!

 

Forrás: appleinsider

 

Kapcsolódó tartalom:




Kommentek megjelenítése