Defending Jacob・AppleTV+

AlmaBlogger   |   2020.06.29 - 10:47   |   Írta: Ca$h   |   1898
29. jún Defending Jacob・AppleTV+

Egy New York Times Best Seller regény, TV sorozat formában.

Hihetetlen a boldogság mennyire törékeny, múlandó, könnyű hozzászokni és amikor minden rendben van el se tudjuk képzelni, hogy mindez egy pillanat alatt tönkre mehet, elszáll mintha soha nem is létezett volna. Andy Barber (Chris Evans) a sikeres, agilis, ígéretes karrier előtt álló fiatal ügyész boldogan éli kertvárosi életét gyönyörű feleségével (Michelle Dockery) és tinédzser kisfiával (Jaeden Martell). Amikor egyik reggel egy megrázó ügyet kap, ritkán fordul elő, hogy egy ügyész segíti a nyomozást és aktívan részt vesz benne, de mivel az áldozat, Ben (Liam Kilberth) fiának egyik osztálytára, úgy érzi segítenie kell. Azt még legmerészebb álmában sem gondolhatta, hogy estére már leveszik az ügyről, lévén a legfőbb gyanúsított szeretett kisfia Jacob. Nincs mit tenni, védekezni kell, a férfinek aki eddigi karrierje során csak vádolt, most minden körülmények között bizonyítania kell, hogy fia ártatlan. Hiszen ártatlan ugye?

William Landay best seller regénye pillanatok alatt feljutott a csúcsra, nem is csoda hogy kicsit megcsúszva bár, de sorozatot csináltak belőle, különös pikantériát ad a megfilmesítésnek, hogy az író is részt vett a forgatókönyv megírásában ezzel még hitelesebbé téve azt. Elgondolkodtató utazás ez a szülői élet nehézségeibe. Nagyon jól bemutatja az utat hogy milyen egy igazi szülő első reakciója egy ilyen borzalmas vádra. Az apa akit Chris Evans egyébként tökéletesen alakít - röviden megjegyezném, hogy egyszer nem jut eszünkbe Amerika Kapitány - foggal körömmel védekezik, egy másodperc erejéig sem gondolja, hogy a fia esetlegesen bűnös is lehet. Az anya aki eleinte hidegnek és érzéketlennek tűnik, az orrunk előtt omlik össze teljesen, mert eszébe jutnak olyan zavaró emlékek és pillanatok amik arra engedtek következtetni, hogy Jacobbal lehet még sincsen minden rendben, Csak ezek a dolgok akkor és ott nem tűntek olyan fontosnak, elsiklott felettük, nem törődött velük, hiszen az anyai szeretet örök és vak. Mégis ő lesz az a szereplő a sorozat során aki a józan észt képviseli, aki szépen lassan el kezd gyanakodni, nyomozni, mindenkivel beszél akivel csak tud, segítséget kér, hogy ne legyen igaz amit a szíve legmélyén érez és mivel ő az anyja így még inkább felkavaró mindezt nyomon követni.

Az egészen abszurd helyzeten Jacob viselkedése sem segít valami sokat, ahogyan az sem ahogyan az osztálytársai beszélnek róla. A nyomozás során kiderülnek olyan aggasztó és vérfagyasztó tények a kisfiúról ami szerintem minden szülő rémálma. De ahogyan a regényben itt sem fogjuk pontosan tudni hogy mire számítsunk, a képbe kerül egy perverz szexuális bűnöző is, aki nagyon gyanúsan viselkedik, rá terelődik a gyanú ezzel teljesen összezavarva minket. A Jacobot alakító elképesztően tehetséges srác hihetetlenül jól alakítja azt a megzavarodott tinédzsert aki nem is tudja már pontosan mit érez, mit mondhat el, mi a normális és mi nem. Az apa nagyon jól és ügyesen közelít felé, de a srác nagyon zárkózott, nem leszünk sokkal okosabbak tőle. Majd idővel kiderül Andy múltjából egy nagyon fontos dolog, ami mindent felborít bennünk és a családi életükben is. Ekkor már bizony tényleg nem tudjuk kiről mit gondoljunk, miközben komoly bizonyítékok hiányában a bíróság is csak tétlenül áll a dolgok előtt. Andy felbérel egy piszkosul jó ügyvédnőt (Cherry Jones) aki nem csak végtelenül kedves, de képes teljesen hideg fejjel végiggondolni a bizonyítékok hiányát és összevetni a valósággal amit a fiú állít. Vajon képesek lesznek bizonyítani Jacob ártatlanságát? Vajon ártatlan egyáltalán? Kinek van most akkor igaza? Az apának aki végig tudja és érzi fia ártatlanságát, vagy az anyai és női  ösztönökre kéne hallgatnunk, amik folyamatosan azt súgjak nekünk is, hogy itt valami nagyon nem stimmel.

Ahogyan a könyvben, itt is az utolsó pillanatig izgulni fogunk, nem tudjuk pontosan mi van, mi volt és mi várható a jövőben, jó ötlet volt az eredeti írót megbízni a forgatókönyvvel, mert így tökéletesen átjött a könyv eredeti szellemisége és filozófiája. Igaz a vége nem teljesen úgy alakul ahogyan a könyvben, lévén szó volt arról hogy lehet folytatják. De jelenleg nagyon úgy néz ki, hogy mivel az első évad átkarolta a teljes könyv tartalmát és az eredetinek nem készült folytatása attól félnek, hogy nem lennének képesek ezt a szintet hozni, szóval hiába végződött másképp a sorozat, nagyon valószínű hogy nem fogják folytatni. Kár érte, mert a nézők imádták, növelte az AppleTV+ színvonalát, hűen hozta a megszokott szintet és bizony jó lett volna kicsit többet megtudni a valóságról. De nem baj mert ez így is jó, így is kerek, jól megírt elgondolkodtató történet ez a szülői szeretetről és arról hogy bizony nem minden esetben tehetünk arról, hogy kik is vagyunk valójában, ahogyan az sem biztos hogy a szülők rontottak el mindent az életünkben. Vannak dolgok amik felettünk állnak. Te mit gondolsz?

 

Szerintünk: 4/5 | IMDb: 8.1 | Rotten Tomatoes: 72% | Metacritic: 61
Defending Jacob (miniseries)

Rendezte: Morten Tyldum
Írta: Mark Bomback, William Landay
Zene: Atli Örvarsson
Szereplők: Chris Evans, Michelle Dockery, Jaeden Martell, Cherry Jones, Pablo Schreiber, Betty Gabriel, Sakina Jaffrey, Daniel Henshall

Játékidő: 8x 50perc

 

 

A sorozatot vagy filmet az AppleTV alkalmazáson belül, az AppleTV+ utáni előfizetéssel tudod megtekinteni, az első hét ingyenes, utána havi 4.99$, az éves díj 49.99$.


Kommentek megjelenítése