Miért nincs az iPhone-on Always On Display funkció?

Tech Hírek   |   2020.06.29 - 22:24   |   Írta: ARPII   |   9428
29. jún Miért nincs az iPhone-on Always On Display funkció?

Több oka is van, de egyiket sem értjük igazán.

Jó pár éve alapfelszereltségnek számít már az OLED kijelző a csúcskategóriás okostelefonokban. Érdekes, ugyanis tavaly az Apple még mutatott be olyan zászlóshajót, név szerint az iPhone 11-et, aminek még LCD megjelenítője volt. Amennyiben a pletykák igazak, idén már mindegyik 12-es szériás mobil OLED kijelzővel lesz felszerelve.

De miért is fontos annyira ez a kijelző technológia? Ezek a panelek az LCD-vel szemben nem rendelkeznek háttérvilágítással, így nagyobb kontraszttal tudják megjeleníteni a fekete színt. Így egyes pixelek (amik fekete színt jelenítenek meg) le is tudnak kapcsolni, aminek hála jobb lehet az üzemidőnk. Ezt használja ki az Always On Display, ami a lezárt kijelzőn jelenít meg számunkra alapinformációkat (pl.: pontos idő, dátum, értesítési ikonok, töltöttségi szint).

 

Így nem kell majd feloldanunk a telefonunkat azért, ha ezeket az információkat meg szeretnénk tudni. Maga a funkció óránként nagyjából 1%-ot merít a telefonunkon, ami szinte már elhanyagolható (ráadásul néhány gyártó azt is megoldotta, hogyha a mobil zsebben van, akkor ez a funkció is kikapcsol). Ugye milyen jól hangzik? Nos ez sajnos egyik iPhone-ban sem elérhető opció, annak ellenére hogy az újabb modellek már képesek lennének rá. Ebben a cikkben most megnézzük, hogy mi lehet az oka annak, hogy az Apple valamiért hanyagolja ezt a fícsört.

 

A kijelző degradációja

Az iPhone-ok a hosszú életű és megbízható szoftverükről és hardverükről híresek, az Apple pedig büszke erre. Abban az esetben, ha a kijelző állandóan üzemelne (bár a funkció estére kikapcsolható), a cég szembe menne ezzel a filozófiával, hiszen így megrövidülne a megjelenítő élettartama.

 

A pixel beégés egy egészen gyakori probléma az OLED kijelzők esetében, azonban ezt nem feltétlenül az Always On Display okozza. A készülékek szoftveres gombjai, vagy az iPhone esetében a kis pálcika relatíve egyhelyben van (ez akár az alkalmazások ikonjainál is előfordulhat) így hosszabb idő után észrevehetővé válik majd a gomb, akkor is amikor nincsen ott. Erre már kitaláltak egy megoldást a gyártók, itt a gomb még ha csak egy kicsit is, de elmozdul, így nem mindig ugyanott jelenik meg, ez pedig segíthet megelőzni a pixel beégést. Annak ellenére, hogy nem az Always On Display a legnagyobb ludas, hozzájárul ehhez a folyamathoz. Az Apple pedig valószínűleg nem szeretné vállalni ezt a degradációt azért, hogy lezárt kijelző mellett is lássuk a pontos időt, vagy az értesítéseinket.

 

Trendeket állítani, nem pedig követni

Az Apple nem szereti magát összehasonlítani más márkákkal, azt pedig egyenesen kerüli, hogy olyan színben tűnjön fel, mintha egy másik cég által behozott trendet követne. Persze nem tudhatjuk, hogy vajon ez történik-e itt is, de talán pont ennyi kellett ahhoz hogy túllépjenek egy kisebb funkción. Így pedig nem kell elismerniük hogy bizony itt lemaradtak a konkurenciától.

 

Ennek ellenére szerintem megukévá tehetnék ezt a funkciót pár egyedi dizájn elemmel, ahogyan azt az iOS 14-nél is tették a widgetekkel. Itt is le voltak maradva jó pár évvel, de kellően beletették az Apple DNS-t ahhoz, hogy ne tűnjön egy az egyben másolásnak. Sok iPhone felhasználó pedig bizonyára nem is tud az Androidos widgetekről, és boldog tudatlanságban él azzal a hittel, hogy ezt is almáék találták ki.

 

A felhasználókat nem érdekli

Az egész mögött talán az állhat, hogy az Apple nem tartja érdemesnek a funkció kifejlesztését, mivel a felhasználóknak nem lenne rá szükségük. Bizonyára végeztek már ilyen, vagy ehhez hasonló felmérést, amelyben összegyűjtötték a felhasználók véleményét, és elképzelhető, hogy az eredmények nem voltak túlzottan kecsegtetőek. Én ezt az opciót kizárnám, mivel maga Steve Jobs is megmondta anno, hogy: Az emberek gyakran nem tudják, hogy mit akarnak, amíg meg nem mutatod nekik. E szerint a szemlélet szerint inkább ki kéne próbálni bizonyos funkciókat, és rosszabb esetben pedig egy frissítéssel törölni azt. Androidos fronton igen is nagy népszerűségnek örvend az AOD, így a tézis félig már bizonyított.

 

Az akkumulátor idő megőrzése

Az új 11-es széria kivételével, az iPhone-ok eddig nem az akkumulátor idejükről voltak híresek, így az Apple-nek erre nagyon oda kellett figyelnie. Ahogyan korábban már említettük, ez a funkció ha nem is jelentősen, de befolyásolja a telefonunk energiafelhasználását. A mobilnak ugyanis nem csak a pixeleket kell működtetnie, hanem a processzort is, hiszen annak kell eldöntenie, hogy mi jelenjen meg a kijelzőn. Ez természetesen nem egy magfizika, de mégiscsak egy bizonyos számítási tevékenység, ami meríti az akkumulátort.

 

Természetesen ez a funkció mindig is kikapcsolható volt, így az Apple is alkalmazhatná opcionálisan. Használhatnának egy felugró ablakot, ami figyelmeztetné a felhasználót, hogy ennek a funkciónak a bekapcsolása befolyásolhatja a telefon üzemidejét. De előfordulhat, hogy a felhasználóbarátság érdekében a cég nem szeretné még ezzel is megnehezíteni a vásárlói életét.

 

Ti mit gondoltok az Always On Display-ről, szívesen látnátok az iPhone-otokon ezt a funkciót? Írjátok meg nekünk kommentben!

 

Forrás: phoneArena

 

Kapcsolódó tartalom:




Kommentek megjelenítése