Javíthatja a szemüvegesek látását az Apple Glass

Almás Pletykák   |   2020.06.30 - 14:00   |   Írta: ARPII   |   18600
30. jún Javíthatja a szemüvegesek látását az Apple Glass

Se kontaktlencse, se szemüveg nem kell majd hozzá.

Az Apple Glass egy jövőbeli kiadása megoldást kínálhat majd azok számára, akiknek gondjaik vannak a látással. A szemüvegek ugyanis automatikusan ráállnak majd a szemünkre, és korrigálják a látásunkat. Sok virtuális és kiterjesztett valóság headset küzdd azzal a problémával, hogy sajnos nem mindenki látása tökéletes. Számos ember visel ugyanis szemüveget vagy kontaktlencsét, hogy javítsanak a látásukon, amihez eléggé nehéz látásra alapuló VR és AR szemüvegeket gyártani.

 

Kontaktlencse viselése esetén előfordulhat, hogy a VR nyújtotta kép kissé torz lesz. Ez még a jobbik kimenetel, ugyanis a szemüvegesek számára sajnos nincs lehetőség, le kell venniük. Emiatt viszont nem tudják majd rendesen élvezni a VR-t, hiszen látásuk ebben korlátot jelent.

Az új generációs headsetek már lehetőséget adnak arra, hogy pár centire elmozdítsuk a kijelzőt a szemünktől. Ez természetesen még nem eredményez tökéletes felhasználói élményt, de egy fokkal már előrébb kerülünk vele. Bizonyos esetekben akár ki is cserélhetjük a lencséket vényköteles (szemüveg) lencsékre, amik így extra kiadással járnak, és ha többen is használják az eszközt, akkor az állandó cserélgetés sem annyira jó szórakozás egy többszázezer forintos eszköznél.

 

A US Patent and Trademark Office-nál nemrégiben engedélyezett szabadalomban egy „hordozható fejre helyezhető kijelző berendezésről” tesz említést az Apple, ami kísértetiesen emlékeztet az Apple Glass-ra. A cég már számtalanszor használta ezt a kifejezést, de egy kicsit mindig csavartak az elképzelésen. Alapvetően egy olyan szemüvegről beszélhetünk, amibe belecsúsztathatunk egy iPhone-t, ez pedig közvetlenül a viselő szeme előtt helyezkedne el.

 

Ez új megvilágításba helyezi a dolgokat, ugyanis eddig szó sem volt olyan szemüvegről, ami fizikailag is össze lenne kötve az iPhone-al. Igaz, a termékben több optikai elem is elhelyezkedik a szemünk és a telefon között, a tartalom könnyebb fogyasztása érdekében. Ebben a verzióban az Apple többször is említést tesz egy anyagra, ami a vényköteles (szemüveg) lencsékhez hasonlatos. A leírásból megtudhatjuk még, hogy a headsetet az általános felhasználáson kívül más feladatok elvégzésére is használhatjuk, hiszen a telefon kivehető belőle.

Az Apple koncepciójában, az eszköz közös tengelyű lencséket használna mindkét szemnél, vagy dinamikus optikai komponenseket, amelyek egy központi rendszerben lehetne állítani. Ezek az optikai komponensek magukban foglalnának lencséket, fényforrást, fény vezetőt, tükröt, és egy diffúzort. Ez a rendszer vény információkat használna, amelyeket szemüvegekhez és kontaktlencsékhez adnak, hogy konfigurálja az optikai komponenseket, amik korrigálják majd a viselő látását. Ezáltal a felhasználók levehetnék a szemüvegüket az eszköz használata közben, és így sem veszítenének a látásukból.

 

Az eszköz rendelkezne egy processzorral is, ami képes lenne váltani különböző konfigurációk között, a viselő igényeihez mérten. A termék összetétele mellett arról is szó volt, hogy a szemüveg hogyan lenne képes igazodni viselőjéhez. Ezek közé tartozik a kép pozicionálása a kijelzőn, a viselő szemének és látásának tekintetében, illetve a tartalom méretezése.

Ez a szabadalom egy feltalálóhoz, Quin C. Hoellwarth-hoz köthető, aki az Apple szabadalom dizájn részlegének a vezetője már több mint 13 éve. Ha rákeresünk Hoellwarth nevére az adatbázisban, akkor sok ilyen és ehhez hasonló szabadalmat találhatunk.

Természetesen ilyen szabadalmak hetente jelennek meg az Apple, és más cégek részéről is. Ez egyáltalán nem garantálja az említett termék későbbi piacra kerülését akárcsak hasonló funkciókkal sem. A vállalat érdeklődését bizonyos technológiák és megoldások felé viszont nagyon is jól mutatja. Az almás cég már évek óta ontja magából az AR szemüveges szabadalmakat, így egyre biztosabbak lehetünk abban, hogy érkezik az Apple Glass.

 

Egy egyre nagyobb népszerűségnek örvendő elemző, Jon Prosser szerint a szemüveg már 2020 őszén bemutatásra kerülhet, 2021-ben pedig akár már mi is vehetünk magunknak egyet. Ár tekintetében nem kell milliókban gondolkodni, ugyanis Prosser már korábban említést tett arról, hogy a headset $499-ba (kb.: 160 000 Ft) fog kerülni. Ez az ár azért ennyire „alacsony”, mivel az eszköz nem lesz önálló, szükségünk lesz hozzá egy iPhone-ra, ami vagy vezeték nélkül, vagy mint utóbbi forrás mutatja vezetékesen küldi majd az információt a szemüvegbe.

 

Ami a megjelenést illeti, többféle műanyag keretet választhatunk, ez a lista pedig később fém opciókkal is bővülhet majd. Prosser szerint a vényköteles (szemüveg) lencse csak a jövőben lesz elérhető hozzá, a megjelenés időpontjában még nem. Ezen felül az eszköz nem használ majd kamerákat, csupán LiDAR szkennereket, amit az új iPad Pro-ban már láthattunk korábban. Ez biztonsági és anyagi okokból is jó, hiszen ki akarná állandóan levenni a szemüvegét, ha éppen elmegy a kétbetűs helységbe, ugyanis tudjuk, hogy az ördög és a hackerek sosem alszanak. Töltésre egy műanyag állvány szolgál majd, ahol vezeték nélkül láthatjuk majd el a szemüveget energiával. Ami a szoftvert illeti, Prosser egy „Starboard” nevű interfészt említett, amikor az eszközről beszélt.

Ti mit gondoltok az Apple okos szemüvegéről, az „Apple Glass”-ról? Vennétek ilyen okos kiegészítőt?

 

Forrás: appleinsider

 

Kapcsolódó tartalom:




Kommentek megjelenítése