Fate: The Winx Saga・AppleTV (Netflix)

AlmaBlogger   |   2021.02.15 - 08:37   |   Írta: Ca$h   |   1063
15. feb Fate: The Winx Saga・AppleTV (Netflix)

A nagysikerű Nickelodeonos csajos animációs sorozat végre élőben!

Bloom (Abigail Cowen) nem is érti hogy kerülhetett ebbe a helyzetbe, egyik nap még teljesen hagyományos tinédzser életét éli az unalmas kisvárosi lányok életét, majd egy szimpla veszekedés miatt feldúlt állapotában majdnem felgyújtotta az egész házat. Sokáig nem is értette mi történhetett vele, amikor egyszer csak felkereste Fara Dowling (Eve Best) egy különleges gyerekekkel foglalkozó iskola igazgatója és elmondta neki, hogy mit szólna ha kiderülne hogy minden amit a mesékről idáig hallott igaz. Pontosabban mondva nem teljesen minden, de a mesék alapjai léteznek, vannak tündérek, vannak boszorkányok mindenféle csúf szörnyetegek és létezik egy másik világ (Otherworld) ahol mindez valóságos. Hirtelen úgy érezte mintha valami Harry Potter regényben lenne azt is csak később értette meg, hogy az ehhez fogható regényeknek is rengeteg valóságalapja van, el kell fogadnia, hogy ő egy másik világ szülöttje, ő is egy tündér, nem is akármilyen, hanem a kiválasztottak egyike; egy tűztündér.

A 2004-ben készült animációs sorozat a Winx Club amit eredetileg az olasz származású Iginio Straffi készített pillanatok alatt berobbant a köztudatba, az amerikai Nickelodeon sugározta éveken keresztül, majd a harmadik évad után véget ért. De a nagy sikerre való tekintettel Iginio készített 2009-ben egy befejező negyedik évadot, amivel még nagyobb legendává vált a sorozat főleg a tinilányok körében, nem is csoda, hogy 2010-ben a Nickelodeon amerikai csapata átvette a sorozatot ami azóta is minden évben megújuló évadokkal jelentkezik, a siker töretlen, mi sem lehetne nagyobb bizonyíték erre minthogy a Netflix megvette a jogokat arra hogy élőszereplős sorozatot csináljon belőle. Jómagam abszolút mindenevőnek tartom magam, az elmúlt években a Netflix eleget letett az asztalra ahhoz, hogy bízzak bennük. Legyen szó ismeretlen történetről, átvett meséről vagy éppenséggel egyértelműen csajoknak készített sorozatról, én megnézem és sokszor döbbentem csodálkozom rá, hogy na ez megint mennyire jól sikerül, mennyire sokkal de sokkal több annál mint amire számítottam. A Winx Saga is pontosan ilyen, csak úgy szívtam magamba az epizódokat és másfél nap alatt a végére értem, köszönhető ez annak hogy csak hat részes, ahogyan annak is hogy döbbenetesen szórakoztató.

Eleinte nem értettem, hogy miért pont erre a kislányra esett a készítők választása, hiszen se nem eléggé szép, se nem eléggé csinos, eleinte olyan semmilyennek tűnt, aztán nem kellett hozzá sok idő hogy megértsem. Egyrészt ugye valószínűleg született vörös a lány, ami manapság igencsak ritkának számít (angol tudósok szerint sajnos a vörös hajszín hamarosan ki fog halni az emberiségben) de a vörös mint a tűz szimbolikája valahogy nyomot szokott hagyni a lányok természetben is. A lánynak nem semmi kisugárzása van, tüzes, szenvedélyes, humoros, megy a saját feje után, semmi sem állíthatja meg, bátor és vérbeli vezéregyéniség. Ugyanez elmondható a többi szereplőről is, igaz nem vagyok az eredeti sorozat ismerője (tekintettel arra hogy egy vérbeli csajos animációs sorozatról beszélünk, ezen gondolom senki sem csodálkozik), elég volt csak egy kicsit utánaolvasni, hogy lássam a szereplőkön kisebb nagyobb változtatásokat eszközöltek. Sokak kedvence Flora például teljesen eltűnt, több mint valószínű hogy helyette van a kissé erotikusan duzzadt Terra (Eliot Salt), a Netflix píszí politikája néha fájdalmasan erőltetett, tehát a kötelező afroamerikai szereplőn kívül most már kötelezően van egy duci is, a melegekről ne is beszéljünk. Ebben a sorozatban legalább központi téma volt ez is, humorosan, jópofán és kicsit sem erőlködve közelítették meg a témát mindenki számára elfogadható és könnyen emészthető módon, jó lenne ha ezt a módszert vennék fel a közeljövőben jelentkező összes sorozatnál, de félek ez nem így lesz. El kell fogadnunk, hogy ha veszünk tíz embert abból biztosan az egyik meleg lesz, a másik leszbi, a harmadik transzszexuális, és persze lesz néger, duci, kínai és testi fogyatékos is, szóval bárhogy is nézzük az emberiségnek maximum csak olyan 25-30%-a lehet hagyományos értelemben vett „normális”.

Hogy mi a titka a sorozatnak? Egyértelműen az, hogy minden egyben van, jók a karakterek, élnek, lélegeznek, fejlődnek, jók a párbeszédek, rengeteg humor van benne, sőt néha még el is gondolkodunk, jó a sztori annak ellenére hogy nem elég mély és néha sablonos, mégis képes meglepetést okozni, az utolsó rész végén például dobtam egy hátast, egyik meglepetés jött a másik után. Pörgős és dallamos a zene, a látvány pedig magáért beszél, mert nagyon jók az effektek még akkor is ha nem ezen van a hangsúly, de amikor kell akkor odavágnak rendesen, néha ijesztő, néha meglepő, teljesen el van találva. Jómagam is ledöbbentem, hogy mennyire szórakoztat, annak ellenére hogy egyértelműen csajoknak készült és hogy nem én vagyok a célközönség. A csajosság ellenére a hímnemű karakterek is jók, igaz Sky (Danny Griffin) kicsit olyan egyszerű mint a zöldszemes ostoros, de mégis együtt lehet vele érezni, lehet őt is szeretni annak ellenére hogy ő a kötelező szíveket megdobogtató szépfiú. Rivent (Freddie Thorp) nehéz kiismerni, ő lesz az egyik legkomplexebb karakter, hiszen sose fogjuk tudni hogy most akkor őt szeretni kell vagy utálni, ugyanez a helyzet a kicsit lineárisabb és könnyebben kiismerhető Beatrixel (Sadie Soverall) is, aki mindezek ellenére képes lesz meglepetést okozni. Igaz neki sokkal de sokkal dögösebbnek kellene lennie, a karaktere szerint legalábbis mindenképpen, de az is lehet csak az én ízlésemmel volt a gond.

Mindent egybevetve a Fate: The Winx Saga nem akar pontosan olyan lenni mint a forrásul szolgáló Winx Club, mégis látszik hogy a lassan húsz éves múlttal rendelkező animációs sorozat nem véletlenül olyan sikeres amilyen, ha elég csupán forrásnak lenni ahhoz hogy ennyire jó legyen a róla készült élőszereplős sorozat. Mindenképpen megérdemli a figyelmet, legyél fiú vagy csaj, férfi vagy nő, fiatal vagy idősebb, jót fogsz szórakozni ezt garantálom, mert ha nekem tetszett akkor biztos vagyok benne másnak is fog.

 

Szerintünk: 4/5 | IMDb: 7.0 | Rotten Tomatoes: 31% | Metacritic: -
Fate: The Winx Saga (season 1 | 2021 -)

Rendezte: Lisa James Larsson, Hannah Quinn, Stephen Woolfenden
Írta: Brian Young (alkotó), Sarah Hooper, Nicole R.Levy, Iginio Straffi
Zene: Anne Nikitin
Szereplők: Abigail Cowen, Hannah van der Westhuysen, Precious Mustapha, Eliot Salt, Elisha Applebaum, Danny Griffin, Sadie Soverall, Freddie Thorp, Robert James-Collier, Eve Best

Játékidő: 6x 53perc

 

 

Ha rendelkezel Netflix előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Netflix applikáció

>>> The Alienist sorozatkritika

>>> Star Trek: Discovery sorozatkritika




Kommentek megjelenítése