Losing Alice・AppleTV+

AlmaBlogger   |   2021.04.15 - 08:32   |   Írta: Ca$h   |   2094
15. ápr Losing Alice・AppleTV+

Egy zavarba ejtő sorozat egyenesen Izraelből.

Alice (Ayelet Zurer) éppen hazafele tart vonattal amikor a vele szemben ülő fiatal lány megszólítja. Sophie (Lihi Kornowski) tele van élettel, vonzó, fiatal, csinos és teljesen el van ájulva Alice korábbi filmjeitől, Alice ugyanis filmrendező. Nagyon sikeres és sokak által látott filmeket készített, amiben a női főszereplők elképesztő dolgokat csináltak olyan szenvedéllyel és vadsággal amit a hétköznapi ember el sem tud na képzelni egy nőről. Joggal teszik fel az emberek a kérdést, hogy vajon ezeket a dolgokat megélte maga a rendező is, vagy csak kitalálta, nem is csoda hogy Sophie-nak is ez lesz az egyik első kérdése. Alice erre csak titokzatos mosollyal az arcán csak annyit felel, hogy mint minden viccnek úgy minden történetnek is van valós alapja. A fiatal lányról kiderül hogy ő maga is írt egy forgatókönyvet és nagyon szeretné ha a visszavonult rendező elolvasná. Alice-t teljesen elvarázsolja az élet ami csak úgy sugárzik ebből a lányból, este rögtön el is olvassa a forgatókönyvet ami olyan hatással lesz rá, amihez foghatót már nagyon régen nem érzett.

Meg is mutatja férjének Davidnek (Gal Toren) aki egyébként a világ egyik legkedveltebb férfi színésze, csak ekkor tudja meg, hogy férje már elolvasta ezt a történetet, teljesen el van ájulva tőle, sőt mi több a dolog már ott tart, hogy meg is akarja filmesíteni, illetve az is kiderül, hogy a férfi főszerepet Sophie kifejezetten Davidre írta, tehát ha sikerül a megfilmesítés akkor ő lesz a főszereplő. Alice rögtön egyfajta féltékenységet érez magában, hiszen milyen dolog már az hogy férje elolvasott egy ilyen elképesztő történetet és nem elég hogy nem szólt neki róla, de még csak fel se merült benne a kérdés, hogy mi lenne ha ő rendezné? David pontosan tudta, hogy felesége odavan ezekért a történetekért, de a filmben rengeteg meztelenkedő erotikus, már-már puritán pornószerű jelenet van, ezért eszébe se jutott, hogy szóljon erről a feleségének, az meg végképp nem jutott eszébe hogy ő rendezze. Alice teljesen megszállottja lesz a történetnek, egyfajta kapuzárási pánik uralkodik el rajta, rádöbben hogy megöregedett, hogy a családot választotta a szenvedéllyel szemben, három gyönyörű kislányának áldozta legszebb éveit és lassan úgy látszik mintha elveszítené józan eszét. David attól fél, hogy ha ezt a filmet megrendezi akkor el fogja veszíteni feleségét …

Ugye a cím már önmagában is eléggé beszédes, sejteni lehet hogy valamilyen formában el fogjuk veszíteni Alice-t, az hogy ez pontosan mit is jelent egészen az utolsó rész utolsó feléig nem fogjuk pontosan tudni. Hiszen a találkozás Sophie-val a vonaton olyan útra tereli a korábban rendkívül vad életet élő rendezőnőt, amire nem igazán számíthatott. Rádöbben arra, hogy férje iránt már nem érez olyan tüzet amit kéne, furcsa érzéseket kezd táplálni a szomszéd férfi iránt akinek meg nem akar összejönni a gyerek fiatal feleségével, tehát joggal eléggé kanos állandóan ahhoz, hogy hülyeségeket csináljon. Ráadásul Alice még mindig nagyon vonzó nő, mindegy mit gondol magáról, mindegy milyennek tartja magát, hiába szereti a férje és tesz meg neki mindent. Sophie karaktere félelmetes, rendkívül agresszíven nyomul és robban bele ebbe a gyönyörű családi életbe, ott van mindenhol, csináljanak bármit megjelenik a semmiből, Alice teljesen elvakult és bár az ösztönei furcsa dolgokat súgnak, mégsem elég óvatos ha erről a lányról van szó, tejesen megszállottja lesz Sophie-nak nem tudni hogy maga a személyisége, vonzerője miatt vagy csak fiatal önmagát látja-e benne, de a viselkedése nagyon ijesztő.

Amikor el kezdik rendezni a filmet, egészen pontos víziója van arról, hogy melyik jelenetnek hogyan kell kinéznie, megtalálja a megfelelő szállodát a megfelelő szobákat, minden kameraállás, minden szög pontosan ott van a szeme előtt. Nem lehet vele vitatkozni, nem lehet neki ellent mondani, egyre fanatikusabb módon ál hozzá a filmhez, mintha ez lenne élete műve. Rádöbben arra, hogy a férjét látni más nővel felizgatja, Davidet ez nagyon zavarja, csak nehezen képes elengedni magát, Alice addig feszíti a húrt, amig meg nem történik a baj. Alice elvesztése egy nagyon érdekes sorozat, erkölcsileg több szempontból is megkérdőjelezhető, látszik hogy a rendező egyfajta személyes élményt filmesített meg, azon se csodálkoznék, ha magáról írta volna. Sigal Avin jómaga is egy középkorú nő, sokan beszélnek a férfiak változó koráról, érdekes kicsit betekintést nyerni ugyanennek a női változatába, jómagam nem is gondoltam volna, hogy a nők is küzdhetnek ilyen gondokkal. Számomra a sorozat nézése sokszor kellemetlen volt, zavaró és férfi szemmel nehezebben elviselhető. A színészi gárda döbbenetes teljesítményt nyújt, Alicet és Sophiet alakító színésznők fantasztikusak, Gal Torent nem igazán értem. Véleményem szerint mint színész egy forintot nem ér. Értem én hogy korához képest nagyon szépen kidolgozott alakja van, törődik magával, odafigyel magára, de mint színész nem tudom, annyi élet nem volt benne mint egy macskában amit elütöttek az autópályán majd még vagy húszan áthajtottak rajta.

Minden a szemnek kellemetlen jelenettel ellentétben van az emberben valami perverz vonzalom a sorozattal szemben, ami miatt nem képes abbahagyni és nézni akarja. Érdekes a történet, nagyon jó a rendezés, szép a szinematográfia, érdekes a történet, egészen az utolsó pillanatig nem fogjuk pontosan érteni mi is fog a végén történni. Jómagam azért nagyobb csattanóra számítottam, mert igaz hogy a végén lesz egy jó nagy pofon, de nem abból az irányból amire én számítottam, szóval igaz sikerült meglepni, de Alice viselkedésé, szándékai és döntéseit nem igazán sikerült felfognom. Aztán lehet velem van a baj és azzal hogy nem nő vagyok, de szerencsére minden jó ha vége jó, vajon ennek is jó lesz a vége? Ha érdekel akkor nézd végig te is.

 

Szerintünk: 3/5 | IMDb: 6.6 | Rotten Tomatoes: 75% | Metacritic: 75
Losing Alice (miniseries | 2020)

Rendezte: Sigal Avin
Írta: Sigal Avin
Zene: Tom Armony, Tom Darom, Assa Raviv
Szereplők: Ayelet Zurer, Lihi Kornowski, Gal toren, Yossi Marshek, Shai Avivi, Chelli Gondenberg, Hadas Jade Sakori, Sigalit Fuchs, Nova Doval, Aviva Marks, Iris Bahr

Játékidő: 8x 45perc

 

 

A sorozatot vagy filmet az AppleTV alkalmazáson belül, az AppleTV+ utáni előfizetéssel tudod megtekinteni, az első hét ingyenes utána havi 4.99$, az éves díj 49.99$. Ha rendelkezel AppleTV+ előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Cherry filmkritika

>>> The Expanse sorozatkritika

>>> Palmer filmkritika




Kommentek megjelenítése