Cherry: Az elveszett ártatlanság・AppleTV+

AlmaBlogger   |   2021.03.22 - 08:20   |   Írta: Ca$h   |   2105
22. márc Cherry: Az elveszett ártatlanság・AppleTV+

Az elveszett ártatlanság nyomában

Cherry (Tom Holland) borzalmasan néz ki, tekintete feszült, pupillái ki vannak tágulva, csont és bőrre le van fogyva, úgy néz ki mint aki mentem összeesik, mégis éppen egy bankrablásra készül. Ekkor megszólal a mesélő, aki Cherry, visszaugrunk az időben, hiszen joggal merül fel az emberben a kérdés vajon hogyan lesz képes valaki idáig eljutni. Az egész természetesen egy lánnyal kezdődött és egy hatalmas szerelemmel. Cherry az egyik egyetemi órán látta meg először Emilyt (Ciara Bravo), szinte fény volt a feje felett és angyalkórus szólt a háttérben amikor lassított felvételben hátranézett, mert érezte hogy valaki figyeli. Vajon mindenki emlékszik még arra a pillanatra, amikor életében először látja meg azt a fiút vagy lányt akiről pontosan tudta már akkor hogy Ő élete szerelme? Elképesztő pillanat ez, csodálatos, amit szerintem soha senki sem felejt el, ezután persze a dolgok mindig másképpen alakulnak, mint ahogyan eltervezzük, ez a lány éppenséggel családi okokból adódóan súlyosan sérült és olyan érzelmi gondokkal küzd, amivel nehéz az ő korában megbirkózni. Mikor Cherry szerelmet vall neki, ő megijed és inkább úgy dönt, hogy egy másik egyetemre költözik, ami a lehető legmesszebb van a fiatal sráctól, konkrétan Kanadában. Ez az a pont a kapcsolatukban amikor minden félresiklik, ez a döntés volt az ami miatt minden megváltozik mindkettőjük életében.

Mert Cherry egy elképesztően érzékeny srác, vannak akik azt mondanák róla hogy gyenge, de én úgy gondolom, hogy az érzelmek felvállalása nem gyengeség, szerencsére Emily is ezt gondolja igaz elsőnek azzal érvel, hogy szereti a gyenge srácokat. Cherry elfogadja ezt, tudja is magáról, de mikor úgy néz ki el fogja veszíteni a lányt nem képes mit kezdeni az érzelem tsunamival ami rátör, elkeseredésében olyan döntést hoz ami szerintem már minden szerelmi bánattal küzdő szerelmes fejében megfordult már, csak nem mindenki merte megvalósítani. Cherry ugyanis úgy dönt hogy bevonul katonának. Innentől fogva már sejteni lehet milyen jövő vár rá, a másik oldalon kiderül hogy a srác nem is volt olyan gyenge amilyennek hitte magát, tisztességgel helyt áll a háborúban, és tekintettel arra hogy kiderül róla színvak, nem kaphat más beosztást, csak harctéri szanitéc lehet belőle. Sajnos pontosan ők azok akik a legtöbb borzalommal találkoznak, olyan sérülésekkel és rettenetes dolgokkal amire épp ésszel nem lehet felkészülni. Cherry egy értelmes, érzékeny és különleges teremtés, aki igaz a háborúban tisztességgel helyt állt, de a két éves szolgálat után is élni kéne valahogy. Eluralkodik rajta a PTSD (poszt traumatikus stressz), a létező legerősebb fajta, képtelen mit kezdeni a borzalmakkal amiket megélt a háborúban, nincsen más megoldás csak a drog.

A bemutatók alapján nem igazán tudtam mire számítsak, bevallom őszintén azt hittem a film leginkább a háborús kategóriába fog tartozni és bár a közel két és fél órás játékidőbe sok minden belefér, lesz benne háborús rész is bőven, de a film nem erről szól. Egészen érdekes és különleges módon váltogatja a stílusokat, eleinte holmi Quentin Tarantinós, szinte vígjátékként indul, majd átmegy egy csodálatos tiniszerelmi szappanoperába, majd jön egy rövid igencsak vicces katonai kiképzéses rész, amiből borzalmas háborúskodás lesz, majd végül közel a film közepétől egy Trainspottingot is meghazudtoló kőkemény drogos film lesz belőle. Végtelenül fullasztó, nyomasztó, borzalmas, ami nélkülöz minden tabut. Olyan szinten rettenetes nézni ami ezekkel a fiatalokkal történik, hogy aki ezek után is képes a heroinhoz nyúlni az komolyan mondom elmebeteg és megérdemli a sorsát. Nincsenek tabuk, nincsen semmi szépítve, a rettenetes és durva valóságot mutatja be olyan puritán módon, hogy az ember szinte a szemét is eltakarja.

Tom Holland szerencsére még nem lett teljesen beskatujázva mint Pókember, köszönhető ez annak a  szerencsétlenkedésnek ami a Sonyval ment évekig, meg a jogokkal, illetve annak hogy nem volt még olyan sok filmben hogy teljes mértékig azonosítsuk vele. A srác menedzsere gondolom Tom kérésére hozta azt a döntést hogy a köztes időkben szerepeljen a lehető legtöbb más egyéb szerepben, hiszen túlságosan fiatal még ahhoz hogy örökre ő maradjon az új Pókember. Tom minden tőle telhetőt megtett az ügy érdekében és nagyon úgy néz ki hogy sikerrel fog járni, mert ebben a filmben például egy másodperc erejéig se jutott az eszembe mindenki kedvenc Peter Parkere, még akkor sem amikor egyetemista volt és szemüveges. Nem kérdéses ezek után, hogy Holland elképesztően tehetséges és még hatalmas és szép karrier vár rá a jövőben. Hasonlóan emlékezetes alakítás volt Ciara Bravo főszereplése is, többször is meglepetést fog okozni nekünk Emily karaktere, a fene se gondolta volna, hogy a srác iránt érzett szerelme ilyen mindent elsöprően erős és elpusztíthatatlan, mert végül csak arra a csodálatos gondolatra ébredünk rá a filmet nézve, hogy az igaz szerelem mindent legyőz, semmi sem lehetetlen a számára, az igaz szerelem mindennél erősebb.

A fél tucatnyi MCU (Marvel Cinematic Universe) filmet rendező Russo testvérek nem véletlenül lettek olyan sikeresek amilyenek. Ezúttal bebizonyították, hogy képesek egy igazán komplex, újra és újra stílusban megújuló filmet rendezni, ami az egyik pillanatban megnevettet, míg a másikban lesokkol, közben az álunkat keresgélve, szemünket takargatva, hunyorítva nézzük a képernyőn lévő borzalmakat. Nehéz lenne bekategórizálni ezt a filmet, én egyszerűen csak annyit mondanék röviden róla, hogy piszkosul jó. Szórakoztató, de nem fogjuk minden héten megnézni, emlékezetes színészi alakítások és egy fantasztikus történet vár minden kedves AppleTV+ nézőre így péntek este. Én azt mondanám, hogy nem egy konvencionális, de mindenképpen emlékezetes szerelmes történet két fiatalról és arról hogy a szerelem mire képes, legyen itt szó rossz, jó vagy éppen borzalmas dolgokról. Abban viszont csak bízni tudok (sajnos csak naivan), hogy nem sok olyan ember van aki hasonlókat megélt már az élete során …

 

Szerintünk: 4/5 | IMDb: 6.5 | Rotten Tomatoes: 37% | Metacritic: 44
Cherry

Rendezte: Anthony Russo, Joe Russo
Írta: Angela Russo-Otstot, Jessica Goldberg, Nico Walker (író)
Zene: Henry Jackman
Szereplők: Tom Holland, Ciara Bravo, Jack Reynor, Michael Rispoli, Jeff Wahlberg, Forrest Goodluck, Michael Gandolfini, Suhail Dabbach, Daniel r.Hill, Fionn O’Shea

Játékidő: 2óra 22perc

 

 

A sorozatot vagy filmet az AppleTV alkalmazáson belül, az AppleTV+ utáni előfizetéssel tudod megtekinteni, az első hét ingyenes utána havi 4.99$, az éves díj 49.99$. Ha rendelkezel AppleTV+ előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> The Expanse sorozatkritika

>>> Palmer filmkritika

>>> Fate: The Winx Saga sorozatkritika




Kommentek megjelenítése