48 megapixelre váltanak az új iPhone-ok

Almás Pletykák   |   2021.04.16 - 08:32   |   Írta: L Ferenc   |   1604
16. ápr 48 megapixelre váltanak az új iPhone-ok

Az Apple várhatóan megnégyszerezi a kamera felbontását.

A közelmúltban kijött almás logós okostelefonok közös vonása, hogy egytől egyig mindegyiken 12 megapixeles kamerák találhatók. Ezek képminőségével semmi gond nincs, mindenesetre a megapixel-háborúban ma már nehéz ilyen relatíve alacsony felbontással harcolni. Akkor, amikor a legtöbb középkategóriás androidos készülékben már 40-60 megapixeles, a csúcskategóriás riválisokban pedig bőven 100 megapixel feletti felbontású kamerák teljesítenek szolgálatot.

A legfrissebb pletykák arról szólnak, hogy a maga módján hamarosan az Apple is beszáll a megapixel-háborúba. Jól értesült források szerint a 2022-ben érkező új iPhone-ok közül a Pro modellek már 48 megapixeles főkamerával fognak rendelkezni. Az alapértelmezett felbontás változatlanul 12 megapixel lesz, vagyis a képminőség javítása érdekében az Apple is a pixel binning, vagyis a képpont összevonás eljárást használja, melynek köszönhetően a pixelméret eléri a 2,5 mikront. 

A Samsung 108 megapixeles felbontású képérzékelő modulja 9-in-1 pixel összevonást alkalmaz, vagyis a kimeneti végeredmény 12 megapixel, de adott esetben akár 108 megapixeles natív felbontású felvételek is készíthetők. Az Apple várhatóan 4-in-1 összevonást fog alkalmazni, így lesz a 48-ból végül 12 megapixel, azt viszont egyelőre nem tudni, hogy a natív 48 megapixeles felbontás támogatott lesz-e. 

Ugyancsak lényeges változás, hogy az Apple jövőre 4K-ról 8K-ra fogja növelni a videók maximális felbontását, mely lépést az androidos riválisok már tavaly meglépték. Az Apple jelenleg leginkább optikai zoom fronton van lemaradásban a 10x-es zoomos konkurensek mögött, a maga mindössze 2-2,5x-es nagyítási értékével. Érkezőben a vállalat első igazán nagy zoomos, periszkóp kamerás modelljei, ezek azonban várhatóan csak 2023-ban fognak forgalomba kerülni, és ekkorra tehető a kijelzőbe rejtett Face ID megoldás felbukkanása is.

Az idén ősszel érkező iPhone 13 termékcsalád tagjai várhatóan még 12 megapixeles főkamerát vonultatnak fel, de a képminőség ettől függetlenül javulni fog. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a képérzékelő nagyobb méretű lesz és a pixelméret 1,7 mikronról 2 mikronra fog növekedni. Az alábbi felvételen az iPhone 12 mini és az iPhone 13 mini CAD rajzai vehetők szemügyre egymás mellett, melyen jól látható, hogy a kamerák száma nem fog változni, az elhelyezkedésük viszont igen:

Az Apple idén szeptemberben várhatóan a következő négy mobiltelefont dobja majd piacra: iPhone 13 mini, iPhone 13, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max. Egy évvel később az 5,4 colos iPhone 13 mini várhatóan már nem kap utódot, az Apple ekkor előreláthatólag két 6,1 colos és két 6,7 colos modellt fog leleplezni.

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése