Késik az iPhone-ok ütős zoomja

Almás Pletykák   |   2021.03.10 - 09:18   |   Írta: L Ferenc   |   998
10. márc Késik az iPhone-ok ütős zoomja

A komoly optikai nagyítás egyelőre még várat magára.

Az Apple által tavaly ősszel piacra dobott legújabb okostelefonok közül a legnagyobb kijelzős és legdrágább iPhone 12 Pro Maxbe került a legütősebb kameraszett. Az abszolút non-plus-ultra kategóriás készülék képminőségére nem igazán lehet panaszunk, azonban optikai zoom fronton komoly lemaradásban van a 12 Pro Max. 

Utóbbi modell esetében mindössze annyi előrelépés történt, hogy az optikai zoomátfogás 2x-esről 2,5x-esre nőtt, akkor, amikor az androidos riválisok már jó ideje 4-5x-ös optikai zoomnál tartanak, sőt, egy ideje már 10x-es optikai nagyításra képes, több telefotó modulos telefonok is elérhetők a piacon. 

Az Apple ügyekben mindig igen jól értesült Ming-Chi Kuo korábban azt nyilatkozta, hogy az igazán nagy optikai zoomot lehetővé tevő periszkópos kamera várhatóan 2022-ben tűnik majd fel a csúcskategóriás iPhone-okban. Ehhez képest most már arról számolt be a piaci elemző, hogy az első periszkópos kamerás iPhone-ok előreláthatólag csak egy évvel később, valamikor 2023-ban tűnnek majd fel a színen. 

2023 még nagyon messze van, így joggal merülhet fel a kérdés, hogy addig milyen képalkotási fejlesztéseket várhatunk az Apple-től? Nos, jól értesült források szerint az idén ősszel érkező iPhone 13 széria esetében várhatóan nem növekszik majd az optikai zoom, viszont jelentősen továbbfejlesztik a nagylátószögű kamerát. Ez azt jelenti, hogy utóbbi egység az eddiginél jobb minőségű lencsét, nagyobb fényerőt és fejlett autofókuszt fog felvonultatni. 

A 2022-ben debütáló almás mobilok állítólag már kicsit komolyabb optikai zoomot vonultatnak majd fel. A nem periszkópos, hanem még hagyományos telefotó egységtől reálisan 3-4x-es nagyításra számíthatunk. Ezenkívül a főkamera minősége is javulni fog, köszönhetően elsősorban a korábbiaknál jobb minőségű optikának. 

Amennyiben hihetünk a pletykáknak, az idei lesz a Face ID jelenlegi formájának az utolsó éve. Az Apple jövőre várhatóan be fogja vezetni az érintőkijelzőbe rejtett ujjlenyomat-szenzort, ami mellé teljesen átalakított, fentről belogó szenzorsziget helyett lyuk kialakítású frontkamera notch fog váltani. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése