WandaVision・AppleTV (Disney+)

AlmaBlogger   |   2021.05.10 - 08:30   |   Írta: Ca$h   |   2300
10. máj WandaVision・AppleTV (Disney+)

A sorozat amivel elindult a Phase 4.

A 60-as években vagyunk, a kép teljesen fekete fehér, a képarány 4:3-as, olyan mintha egy klasszikus régi amerikai sitcomot néznénk, mindennel ami ezzel jár. Tipikus amerikai középosztálybeli házaspár, olcsó poénok amik valahogy fekszenek és jól esnek, nevetőgép a háttérben, a különbség csak annyi, hogy a főszerelők Wanda Maximoff (Elizabeth Olsen) és Vision (Paul Bettany) a két közismert Avenger, akikről már régóta nem hallani semmit, mióta Thanos borzalmas módon megölte Wanda szerelmét és eltűntette a Föld élővilágának felét, mindezt csupán egy csettintéssel.

Eleinte nem értjük mi ez az egész, bevallom nekem még kedvem se volt nézni olyan furcsa volt nézni. A Premier napján az első kettő részt adták le, amikben éppen hogy csak van valami apró jelzés arra nézve, hogy nem ez lesz végig a sorozatban, mert valami egészen furcsa dolog történik. Majd a megváltó harmadik részben már kezd tisztulni a kép, annak aki pedig ismeri a képregényeket nyilván nem lesz túl sok újdonság a sztoriban, hiszen nagyjából hasonló történések ott már le voltak vésve illetve rajzolva. Úgy érzem hogy így egy hónappal az utolsó rész után már nem leszek nagyon spoileres ha csak minimálisan szinten megosztom veletek hogy mi ez az egész, nehogy véletlenül ezért hagyjátok abba a sorozatot mielőtt még valóban el tudna indulni.

Wanda, Vízió halála után teljesen összeomlott, nem csoda, hiszen konkrétan kétszer egymás után kellett végig néznie élete szerelmének halálát az elsőt a saját keze által a  másodikat meg a borzalmas Thanos követte el. Az Endgame történéseit gondolom senkinek nem kell elmesélni, hiszen minden idők legjobb MCU filmjéről beszélünk, ami konkrétan olyan sikeres lett, hogy még a szájukat húzogató, unatkozó feleségek is megnézték rajongó szerelmüknek kedvezve és konkrétan még a szájukat se volt idejük becsukni az ámuldozástól. Az Infinity War és az Endgame döbbenetes lezárása egy három fázisos korszaknak, de rengeteg olyan nyitott kérdést hagyott maga után amit a Wanda Visionnel kezdtek el szépen megválaszolgatni. A szívszorító jelenet után nem tudtunk semmit a szerelmesekről, éppen ezért jelent meg némi remény a szívünkben, hogy csak lesz valami megoldás arra nézve, hogy mégse kelljen összetörni ennek a lánynak a szívét. Aki ismeri a képregényeket tudja, hogy Wanda aki egészen elképesztő erővel rendelkezik és ennek csak egy apró pici szeletét használja csupán némileg megbomlik az elméje és létrehoz egy képzelt valóságot maga körül, egy kisvárosi, nyárspolgári, középosztálybeli életről. Benne van a szerelme és minden amire egy boldog családanyának csak szüksége lehet. Mindeközben nem felejtik el hogy ők szuperhősök, ez nem marad titok sosem, csupán a szomszédok elől próbálják meg elrejteni valódi énjüket. Az ebből adódó helyzetkomikumok remekük beleillenek egy fél órás sitcomba.

A rendező és az írók ezt fantasztikusan ki is használják annyira élvezetes és eredeti lesz a Wanda Vision, hogy szinte már szomorúak leszünk amikor véget ér és visszatérünk a valóságba, mindezt azzal a furcsa érzéssel vegyítve, hogy az elején alig vártuk hogy mikor lesz már vége ennek a hülyeségnek és tudjuk meg mi a fene történik itt valójában. Hát meg fogjuk és a valóság sokkal de sokkal durvább mint amit eredetileg a képregényben megírtak. Mindenképpen meg szeretném említeni, hogy annak ellenére a sorozat nagyon furán indul, nem éppen hétköznapi MCU-hoz méltó módon, ez egy igazi és vérbeli Marvel történet, fantasztikus ötlet volt a Disney-től hogy mind a Star Wars mind pedig a Marvel univerzumot kiegészíti, kibővíti ezzel fontos lyukakat és foltokat betömve teljesen érthetővé téve azt egy folyamatos, folytonos történetvezetést létrehozva, még jobban elmélyítve a sztorit, mint ahogyan ezt eddig a mozifilmekkel tették. A Wanda Vision azóta véget ért és szinte azonnal kezdődött a Falcon és a Winter Soldier majd a nyáron jön a Loki ami például egy olyan történetszálat folytat amiről már hosszú évek óta semmit nem tudunk. Döbbenetes amit a Marvel csinál, olyan szinten egyedi és példaértékű, hogy nem csoda a DCU teljes kudarcot vallott, ennek csupán a minimális szintjét prezentálva a közönség felé. Igaz a Zack Snyder féle Justice League helyreállította a becsületet, de mindezt úgy tette hogy közben már tudtuk vége van az egésznek nem fogják folytatni.

A Wanda Vision színészi gárdája is elképesztő teljesítményt nyújt, a főszereplő páros imádnivaló, teljesítményük megkérdőjelezhetetlen, aki idáig azt gondolta hogy Elizabeth Olsennek semmi helye itt az MCU-ban az most már biztosan másképpen fog gondolkodni róla, főleg miután végignézte a sorozatot. Egyszerre vicces, drámai és néha vérfagyasztó, a látványvilága a sorozatnak szépen lassan bontakozik ki, majd az utolsó részre olyan színvonalassá válik hogy csak keresgélni fogjuk majd az állunkat a döbbenettől. A Disney nem szégyellte a pénzt ezektől a sorozatoktól, pont mint a Mandalorian ez is egészen döbbenetesen látványos, mozikat meghazudtoló AAA kategóriás instant mestermű a Wanda Vision, rögtön a legjobb sorozatok között a helye, amiről még sokáig mesélni fogunk egymásnak, egy olyan mérföldkő a tévézés történetében amit sose fogunk elfelejteni. Már csak az az egyetlen problémám van ezzel, hogy mégis mikor fog már végre megérkezni hozzánk a Disney+ hogy szépen, legálisan, úgy ahogyan az meg van írva élvezhessem ezeket a fantasztikus sorozatokat. Azt hiszem erre a dologra vonatkozik az a frázis, hogy „Shut up and take my money!”. Kb. az első közök leszek akik előfizetik, csak legyen már végre elérhető itthon is! Ti meg mire vártok még? Tessék azonnal rohanni és megnézni, a közel hat órás műsoridő simán belefér egy jó kis hétvégi programba.

 

Szerintünk: 5/5 | IMDb: 8.1 | Rotten Tomatoes: 91% | Metacritic: 77
WandaVision (miniseries | 2021)

Rendezte: Matt Shakman
Írta: Peter Cameron, Mackenzie Dohr, Laura Donnes, Bobak Esferjani, Megan McDonell
Zene: Christophe Beck, Alex Kovacs
Szereplők: Elizabeth Olsen, Paul Bettany, Kathryn Hahn, Teyonah Parris, Josh Stamberg, David Payton, David Lengel, Amos Glick, Selena Anduze, Randall Park, Kat Dennings, Julian Hillierd, Debra Jo Rupp, Jett Klyne

Játékidő: 9x 40perc

 

 

Ha rendelkezel Disney+ előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is! Fontos tudni, hogy a Disney+ egyelőre nem elérhető Magyarországon.

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Disney+ applikáció

>>> Dark sorozatkritika

>>> Losing Alice sorozatkritika

>>> Cherry filmkritika


Kommentek megjelenítése