30 Ezüst・AppleTV (HBO GO)

AlmaBlogger   |   2021.05.25 - 08:26   |   Írta: Ca$h   |   1008
25. máj 30 Ezüst・AppleTV (HBO GO)

Egy meglepően jó misztikus horror, egyenesen Spanyolországból.

Borzalmas ítéletidő van, az eső úgy esik mintha dézsából öntenék, villámlik, erős vihar dúl, a szél erős keze vadul csapkodja az ajtókat, egy tehén éppen borjat próbál a világra hozni, de nagyon úgy néz ki hogy a pici farfekvéses. Elena (Megan Montaner) a legjobb és valójában egyetlen állatorvos ebben az isten háta mögötti apró faluban, mindent megtesz hogy a ellés sikeres legyen, amikor viszont a kicsi kibújik olyan tárul a szeme elég amire még a legelvetemültebb álmában sem gondolt volna. A tehén egy ember gyermeket hozott a világra, a jelenlévők apró csapata rögtön az ördög munkájára gondolnak, keresztet vetnek és nem tudják mit tegyenek. Az első gondolatuk hogy felhívják a polgármestert, Paco (Miguel Ángel Silvestre) éppen az új húsüzemét próbálja megnyitni, amikor a telefonhívás utoléri, nem sok minden van ami ki tudná rángatni ebből a fontos eseményből, hát ez most pont olyan volt. De vajon mi lehet a megoldás egy ilyen dologra? Isten tudhatja csak, vagy még ő sem?

Ezekkel a döbbenetes képekkel indul Álex de la Iglesia legújabb elmebeteg horror sorozata, a Spanyol filmkészítés hála az elképesztő sikereket bezsebelő Money Heistnek igazi fénykorát éli, kevés olyan ember van aki nem adná meg a bizalmat manapság. A spanyol nyelvet azóta megszoktuk és szeretjük, nem kevesen döntöttek úgy hogy akár meg is tanulják, ami nem is csoda, mert fantasztikus egy nyelv. Azt mindenképpen kijelenthetjük, hogy a 30 ezüst kőkemény horror, abból is az egyik legkényesebb fajta, ugyanis nagyon szépen keveri a különböző elemeket egymással, legyen szó misztikumról, vallásról, sátánizmusról, thrillerről horrorról néha még komédiáról is, de valahogy sikerül ezeket a néha nem nagyon összeillő elemek között úgy lavírozni, hogy éppen ne essen le az előre megírt útról és mindeközben élvezetes, magával ragadó legyen. Az már másik kérdés, hogy a minőséget amit fáradságos munkával felépítenek az első hét rész alatt, azt sikerül szinte teljesen lerombolni az utolsó résszel. Sokan voltak akiknek ezt már nem vette be a gyomra és borzalmasan lepontozták az utolsó részt, de minden ami előtte van olyan minőségi munka, hogy talán meg fogja bocsájtani az HBO Europe és ad neki egy második évadnyi esélyt.

A színészek közül nekem csak a Pacot alakító Ángel Silvestre volt ismerős, mégpedig az ugyancsak elmebeteg Sense 8 című Watchowski nővérek (még leírni is borzalmas) fejéből kipattant sorozatból. A srác piszkosul tehetségtelen, de kellően sármos, vicces és jópofa ahhoz hogy hozza ezt a karaktert, aki néha szerencsétlen, néha hősies, néha szerelmes, néha pedig férj, de egyiknek sem kimagasló, leginkább csak egy jóképű lúzer. A másik főszereplő Megan Montaner aki Elenát alakítja, a filmes csoport minden megtett annak érdekében hogy elrejtse nem kicsit ágyék bizsergető tíz pontos testét, mindig koszos lesz, mindig szakadt és félig le lesz pofozva az arca, hogy meglepetésként érjen minket amikor a sorozat végét végig fogja „szeretkezni” az idézőjel direkt lett kirakva, hiszen a történetből adódóan egy férfitól eltekintve szinte már erőszak amit a karakterével csinálnak. Tény viszont hogy példaértékű alakkal áldotta meg a jó Isten. Szerencsére viszont ott lesz nekünk az egészen elképesztő Vergara tiszteletes (Eduard Fernández), aki jó pap módjára dohányzik, iszik, szabadidejében meg boxol, nem kicsit kipattintva közel hatvan éves testét (ez több mint valószínű, hogy gumiból van egyébként). Vergara karaktere az ami elviszi az egész sorozatot a hátán, misztikus és kérdőjeles múlttal rendelkezik, megpróbál elmenekülni a sorsa elöl, de ami rá vár és aminek a birtokában van az elől nem lehet elmenekülni. Az egyik főgonosz szerepében tetszelgő Cosimo Fuscóval korábban már találkozhattunk, igaz akkor még olyan húsz évvel fiatalabb volt és Paolo volt a neve. Igen a világhírű Jóbarátokban volt a sokak által utált szívtipró, aki miatt Ross és Rachel csak később tudtak összejönni. Ezúttal jóval komolyabb szerepet kapott és jól is csinálja ami a dolga, bár annyira nem félelmetes mint a valódi alakja de azért egynek még elmegy.

Itt jön a képbe az igencsak érdekes és elgondolkodtató háttértörténet, miszerint ugye Jézust elárulta Júdás mindössze 30 ezüstért (innen a cím). Gondolom nem csak a készítőkben merült már fel a kérdés, hogy Júdás aki egyike volt a tizenkét apostolnak, aki végig ott volt Jézus mellett és látta milyen csodákat művelt, aki ráadásul a pénzügyeket kezelte okos ember lévén, hogyan volt képes csupán ennyi pénzért erre az árulásra. Itt jön a képbe a sorozatban lévő elmélet miszerint a legnagyobb szent Júdás, ugyanis ő mindezt Jézus kérésére tette meg, ugyanis ha nem teszi meg akkor azzal Isten tervét kockáztatta volna, amit az emberiség megmentésére talált ki. Erre nem szabadott esélyt hagyni, ezét Jézus megkérte őt és ő magát feláldozva megtette, éppen ezért ez a bizonyos 30 ezüstpénz, amit egyébként rögtön Júdás halála után elkapkodtak az emberek, akik a fellógatott testét megtalálták hatalmas értékkel bír, nem csak eszmei értékkel hanem szinte varázserővel, amolyan Gyűrűk Urás Eggyűrű-féle erővel. Ez persze mind csak mese, hiszen a Bibliában le van írva minden feketén fehéren, de a sorozat azért tartogat még meglepetéseket ezügyben, érdekes és jópofa elméleteket amikkel rendesen össze lehet zavarni mindent amit idáig erről a témáról tudtunk. Többek között elő fog kerülni a már több történetben is előkerülő Jézus próféciája amit nem véletlenül őriznek ezermillió lakat alatt és nem véletlenül nem került publikálásra hiszen az az igazság, az egyetlen, a valódi, az amit senki sem ismer, az amiben minden le van írva.

Agymenésnek mindenképpen jó a sorozat, mint korábban már írtam, elgondolkodtató, érdekes és jópofa, a látvány magáért beszél, a környezet ahol játszódik fantasztikus, ahogyan a kiválasztott hót primitív átlagemberek ábrázolása is. A trükkök a sorozatban már egy kicsit érzékenyebb téma, hiszen vannak benne igencsak meredek elemek, amit kisebb nagyobb sikerrel meg is sikerült valósítani, lehetett volna jobb is, gondolom ha sikeres lesz a kövi évad még több pénzt fog kapni, de nem vagyok biztos benne, hogy ez a szörnyes megoldás ideillő lett volna, vagy a legjobb választás, hiszen pár kisebb esettől eltekintve sokkal inkább vicces volt mint félelmetes. Illetve erőteljesen kínai csípősszószos, gumis szaga volt az egésznek, de nem baj, nagyon régen nem láttunk már ilyet, szóval megdöbbentő is volt egyben. Illetve nem szabad elfelejteni, hogy nem egy végtelen pénztárcás amerikai produkcióról beszélünk, hanem a spanyol filmezésről.

Mindent egybevetve az év első komolyabb meglepetése számomra ez a sorozat volt, nem nagyon vagyok rajongója az európai horrornak, egy kezemen meg tudom számolni hány ilyet láttam az életem során, de az HBO-ban bíztam és nem bántam meg, szórakoztató, élvezetes, elgondolkodtató, látványos, kellemesen közepes szórakozás ebben a beteg házhoz kötött, Covid vírusos sötét estéken.

 

Szerintünk: 3/5 | IMDb: 7.2 | Rotten Tomatoes: 89% | Metacritic: -
30 Monedas (season 1 | 2020 -)

Rendezte: Álex de la Iglesia
Írta: Jorge Guerricaechevarria, Álex de la Iglesia
Zene: Roque Banos
Szereplők: Eduard Fernández, Megan Montaner, Miguel Ángel Silvestre, Macarena Gómez, Pepón Nieto, Manolo Solo Cosimo Fusco

Játékidő: 8x 60perc

 

Ha rendelkezel HBO GO előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is! Fontos tudni, hogy HBO GO-t itthon csak a magyar applikáció letöltésével tudod nézni mobilon, tableten, illetve AppleTV-n keresztül is.

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> HBO GO magyar applikáció

>>> Lupin sorozatkritika

>>> WandaVision filmkritika

>>> Dark sorozatkritika




Kommentek megjelenítése