The Mosquito Coast・AppleTV+

AlmaBlogger   |   2021.06.14 - 10:30   |   Írta: Ca$h   |   5967
14. jún The Mosquito Coast・AppleTV+

Justin Theroux új sorozata ütősnek ígérkezik.

Allie Fox (Justin Theroux) a zseniális feltaláló békességben és nyugalomban éli egyszerű kis életét családjával, egy isten háta mögötti amerikai államban. Van egy nagylánya Dina (Logan Polish) és egy fia Charlie (Gabriel Bateman) mindkét gyermekét igyekszik teljes mértékig megóvni a kapitalista amerikai álomtól. Nincsen internet, nincsen TV, se mozifilmek, zene is csak leginkább a régebbi évjáratokból szólalnak fel szerény otthonukban. Mindent maguknak termelnek meg, még az áramot is, hogy a lehető legminimálisabbra csökkentsék a kiadásokat. Dina már abban a korban van amikor szüksége lenne közösségi életre, vagy arra hogy lehessen valami magánélete, kezd megcsömörleni ettől az élettől és komolyan fontolgatja hogy el is szökik otthonról. Charlie-nak egyelőre tökéletesen megfelel ez az élet, hogy mindent maguknak termelnek meg, mindent apjától tanul, számára csak a nyugalom és a biztonság fontos. Allie felesége Margot (Melissa George) is mindenben támogatja férjét, igyekszik jó feleség és jó anya lenni, de nyilván neki is mint minden nőnek jobb lenne ha picivel több pénzük lenne vagy ha több lehetőségük adódna az életben. Aztán egyszer csak történik valami, kiderül, hogy a család nem véletlenül él ilyen eldugott életet, nem véletlenül nincsen internet és mobiltelefon, Margot egyszer felhívja édesanyját, mert el van keseredve és szeretne már valaki mással is beszélni. Ez hiba volt, nagy hiba ami miatt az állam pillanatok alatt megtalálja őket, nincsen mit tenni menekülni kell.

Paul Theroux nyolcvanas években íródott regénye közepes fogadtatást kapott, ezért is volt érthetetlen, hogy nem sokkal a megjelenés után 1986-ban mozifilmet csináltak belőle ráadásul Harrison Ford főszereplésével. A mozi hatalmas bukás volt, de gondolom Justin Theroux aki egyébként az író unokatestvére nem hagyta annyiban a dolgot, saját kezébe vette a projektet és executive producerként elérte hogy 2019-ben újragondolva a történetet elkezdődhessen az AppleTV-s sorozat forgatása, de persze a vírus itt is közbejött, úgyhogy közel egy évet halasztani kellett. Végül csak elkészült az első évad és idén áprilisban kettő résszel jelentkezve kijött a csatornán. Nem tudom ki hogy van vele, de én Justin Theroux-t nagyon szeretem, szereplejen bármiben, az mindig különleges értékekkel bír, alakítása nagyon eredeti, stílusos, érdekes és teljesen egyedi egyénisége van ami teljesen átjön az általa alakított karaktereken is. De Justin ide vagy oda, ezt a sorozatot még ő se tudta megmenteni.

Pedig kifejezetten erősen indít, a család bemutatása, Allie zseniális karaktere és meglehetősen egyedi nézete a világról rögtön kiderül, ahogyan az is milyen rettenetesen nehéz dolog egy családot egyben tartani. Dina karaktere piszkosul idegesítő, lassan már borzalmasan unalmasnak tartom, hogy a tinédzsereket mindig ilyen idegesítő konfliktus forrásnak mutatják be, de a helyzet az és ezt az tudja a legjobban akinek van tinédzser gyereke, hogy sajnos ez a valóságban is így van, a sorozatok csak rápakolnak egy lapáttal, hogy ez még inkább érezhető legyen. Ez az a korszak egy ember életében amikor félig már felnőtt, pontosabban mondva biológiailag az de az ég világon semmit nem tud még a valódi életről, mert logikusan a szülei igyekeztek megvédeni minden szartól ami az életben rá várhat. Namost amikor behisztizik a tini és mondjuk elmenekül otthonról, kb. egy nap leforgása alatt rájön arra mi is az a való világ és sajnos nagyon sokszor már ennyi is bőven elég ahhoz hogy egy életre tönkretegye a saját életét. Hatványozottan nagy veszélyben vannak a lányok, akit mondjuk valami jóképű férfi becsalogat a lakásába, ad neki egy lövet heroint és már meg is van a baj, a többit inkább nem is folytatnám. Szerencsére Dinával nem fog ilyen történni, de ettől még piszkosul idegesítő lesz a karaktere.

Ugyanez mondható Charlie-ról aki kora ellenére olyan szinten semmilyen, mintha teljesen agyhalott lenne, mégis időnként olyan durva dolgokat képes csinálni, hogy az ember két tenyerével eltakarva az arcát tudja csak nézni amiket művel. Margot talán az egyetlen karakter akinek a döntéseivel és cselekedeteivel egyet tudunk érteni, olyan mintha ő lenne az a kívülálló aki képes normálisan viselkedni. Allie szépen lassan mintha teljesen elveszítené a józan eszét, továbbra is hozza az elvárt zsenit és mindig tudja mit kell csinálni, de sose tudjuk pontosan hogy most akkor ő egy vagány tökös csávó, vagy egy gyáva pipogya alak. Ahogyan az első évadban azt se fogjuk megtudni hogy miért menekülnek és mi az amit tettek, ahogyan azt sem hogy mi a fészkes fene az a Moszkitó Part. Miközben a rendezés, a cinematográfia, az operatőri munka, az aláfestő zenék, a főcímről nem is beszélve egyenként igazi kis mesterművek. Látszik hogy sok pénzt raktak a sorozatba és nagyon profi filmes csapat dolgozott rajta, de félő hogy maga a könyv az ami nem elég jó ahhoz hogy egy jó történetet lehessen belőle csinálni. Nem tudom miért erőltetik ennyire a dolgot, arról nem is beszélve hogy szinte azonnal megújították a sorozatot, miközben olyan zseniális akotásokat elkaszálnak mint az „Away”. Rendkívül bosszantónak tartom ezt a dolgot, de nyilván ez az Apple, kevés olyan cég van akinek annyi pénze lenne sorozatokkal játszani mint neki. Gondolom már jó előre meg volt beszélve, hogy mindenképpen végigviszik a sztorit legyen bármilyen a fogadtatás.

A Moszkitó Part erősen indít, majd már a harmadik résztől kezd kicsit unalmas lenni, hiába vannak benne fordulatok és akciójelenet bőven, az hogy sose tudjuk mi is történik valójában, az hogy nem tudunk azonosulni a a karakterekkel és kb. csak Justin Theroux miatt nézzük az egész sorozatot, illetve azért mert brutálisan jó a filmes csapat, ezek nem igazán elegek ahhoz hogy egy jó értékelést adhassak rá. Bízom benne hogy csak azért volt ilyen felemás az összkép mert még nem tudott kibontakozni a történet, és a következő évad már sokkal jobb lesz ennél. Szóval én meg adom neki a bizalmat, de eddig sajnos csak egy középsemmilyen értékelést tudok rá adni. Ez az eddigi leggyengébb tartalom amit az AppleTV-n láttam, talán csak a Ghostwriter volt gyengébb, de az is csak azért mert talán már öreg voltam a történethez. Ez nekem való lett volna mégse tudom tiszta szívvel ajánlani senkinek.

 

Szerintünk: 3/5 | IMDb: 7.2 | Rotten Tomatoes: 62% | Metacritic: 55
The Mosquito Coast (season 1 | 2021 -)

Rendezte: Natalia Beristáin, Rupert Wyatt, Clare Kilner, Tinge Krishman, Jeremy Podeswa
Írta: Tom Bissel, Neil Cross, Paul Theroux, Anya Leta, Ian Scott McCullogh
Zene: Antonio Pinto
Szereplők: Justin Theroux, Melissa George, Logan Polish, Gabriel Bateman, Kimberly Elise, James Le Gros, Ian Hart, Scotty Tovar, Ofelia Medina

Játékidő: 7x 55perc

 

 

A sorozatot vagy filmet az AppleTV alkalmazáson belül, az AppleTV+ utáni előfizetéssel tudod megtekinteni, az első hét ingyenes utána havi 4.99$, az éves díj 49.99$. Ha rendelkezel AppleTV+ előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Shadow & Bone sorozatkritika

>>> 30 Coins sorozatkritika

>>> Lupin sorozatkritika

 




Kommentek megjelenítése