Sok kamerás újdonságot hoz az iPhone 13

Almás Pletykák   |   2021.08.11 - 09:41   |   Írta: L Ferenc   |   2408
11. aug Sok kamerás újdonságot hoz az iPhone 13

Lássuk, melyek a legfrissebb pletykák az almás mobilok új generációja kapcsán!

Lassan itt az augusztus közepe, ami azt jelenti, hogy szépen lassan elérhető távolságba kerülünk az idei új iPhone-okhoz. Minden jel arra mutat, hogy 2021-ben az Apple visszatér a régi kerékvágásba, vagyis a koronavírustól erősen terhelt tavalyi évet követően idén nem októberben, hanem szokás szerint szeptemberben leplezi le új okostelefonjait. Még pedig konkrétan az iPhone 13 mini, iPhone 13, iPhone 13 Pro és iPhone 13 Pro Max készülékeket. 

Előre borítékolható a szebb és jobb kijelző, illetve a gyorsabb és hatékonyabb működésű chipset, és persze nem nehéz kikövetkeztetni, hogy képalkotás fronton is jelentős fejlesztésekre számíthatunk. A legfrissebb pletykák arról szólnak, hogy érkezőben a videós portré mód, vagyis a lehetőség, hogy a fotókat követően már az állóképek esetében is látványosan elmossuk a hátteret. 

Ez persze csak Apple fronton számít újdonságnak, az Android táborban több gyártó is kínál már hasonló funkciót, melyek hatékonysága, illetve minősége igen eltérő. Kíváncsian várjuk, hogy az Apple a gyakorlatban hogyan valósítja majd meg az ígéretesnek tűnő videós szolgáltatást - a feladat nem egyszerű, videókban sokkal nehezebb a háttér korrekt elmosása, mint fotók esetében.

Ugyancsak érkezőben egy újfajta, várhatóan ProRes néven támadó videómód. Egyelőre nem tudni, hogy ez pontosan miről fog szólni, de várhatóan moziszerűbb hatást honosít majd meg az almás készülékeken. Egyes források szerint a ProRes videók akár 8K felbontással is rendelkezhetnek, ami azért furcsa, mert az iPhone 13-asokba szerelendő 12 megapixeles szenzorok elvileg nem képesek ennek a 4K-nál jelentősen magasabb felbontásnak a támogatására. A ProRes videók várhatóan professzionálisabb hatást keltenek majd, és egyfajta átmenetet képeznek a hagyományos, illetve a hatalmas állományokat generáló RAW videózás között. 

Ezenkívül arról is javában pletykálnak, hogy az iPhone-ok kameraszoftverében teljesen meg fog újulni a szűrők használata. Egyelőre nem tudni, hogy ez a gyakorlatban pontosan mit jelent majd, de várhatóan többek közt látványos új filterek is érkezni fognak. 

Az új szűrők egy szoftverfrissítéssel várhatóan a korábbi iPhone-okon is elérhetővé fognak válni, a portré videó, illetve a ProRes támogatás viszont várhatóan a 13-as széria kiváltsága lesz. Még pedig azért, mert ezek a funkciók megkövetelik a legfrissebb almás mobilokban lévő erősebb hardvert. 

Kamerahardver fronton arról szólnak a híradások, hogy az nagylátószögű kamera autofókuszt kap, a fényereje pedig f2,4-ről f1,8-ra nő. A jelenleg csak az iPhone 12 Pro Max főkamerájában lévő szenzorstabilizálást állítólag az összes új iPhone 13 főkamerája meg fogja kapni, és az említett jelenlegi csúcsmodell 2,5x-es zoomegysége várhatóan megérkezik majd az iPhone 13 Próba is. Az iPhone 13 Pro Max főkamerájának fényereje f1,6-ról f1,5-re növekedhet, ami sokat segíthet a rossz fényviszonyok melletti fotózáskor, a LiDAR szkenner pedig állítólag az összes 13-as modellbe bekerül. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése