Apple Glass – Minden, amit eddig tudunk (1. rész)

Almás Pletykák   |   2021.08.11 - 15:24   |   Írta: ARPII   |   3873
11. aug Apple Glass – Minden, amit eddig tudunk (1. rész)

Reméljük minél hamarabb érkezik az Apple új viselhető eszköze.

Az almás vállalat eddig igen csak szép számokat produkált viselhető eszközök terén, gondoljunk csak az Apple Watch-ra, ami jelenleg is a legnagyobb darabszámban eladott okosóra, illetve óra is a piacon. Az Apple következő nagy dobása minden bizonnyal egy kiterjesztett valóság szemüveg lesz, ami az „Apple Glass” névre hallgathat majd.

Hamarosan elérünk arra a pontra, amikor digitálisan leképezett alakzatok repkednek majd a szemünk előtt, a valós térben, egy okos szemüvegnek hála. A mai cikkünkben körbejárjuk ezt a jövőbe mutató terméket, és megvizsgáljuk, hogy pontosan mire is számíthatunk, ha megvásárolunk majd egy ilyen eszközt. Az alábbi pontokban összeszedtük számotokra, hogy mik lesznek a főbb sarokkövei ennek a kiterjesztett valóság szemüvegnek. 

  • 2022-es megjelenés
  • Műanyag vagy fém ház
  • Információ kivetítése mindkét lencsére
  • Használathoz szükséges iPhone
  • Kamerák nélkül, csak LiDAR szenzorral
  • Stílusos, nem „kockás” megjelenés
  • Gesztusvezérlés
  • Vényköteles lencse opció
  • Árazás: 150 000 Ft-tól

 

Funkciók

Már évek óta hallunk pletykákat az Apple Glass-szal kapcsolatban, azonban ezek közül eléggé kevés volt valóban hasznos, egészen 2020-ig, amikor is elkezdtek szivárogni komolyabb információk is az Apple-től. Ezek közül a legtöbbet a szabadalmak mutattak számunkra, amikben feltűntek a lehetséges funkciók is, amivel az okos szemüveg operál majd.

 

Dizájn

A készülék fizikai megjelenését illetően egyelőre még nem láthattunk kiszivárgott képeket, viszont azt rebesgetik, hogy az Apple egy dizájnos kiegészítőnek szánja a szemüveget, amiről nem ríj le elsőre, hogy egy tech kiegészítő. Gondolhatunk ilyen téren például az Apple Watch-ra is, ami szintén tekinthető kiegészítőnek, egy viselhető ékszer, ami letisztult megjelenésű, de ugyanakkor mégis funkcionális.

 

Ugyan a szabadalmakon szereplő rajzok egészen beszédesek, itt ugyanis egy biztonsági szemüveg dizájnt láthatunk, ezek inkább az adott funkciót hivatottak bemutatni, mintsem az eszköz fizikai megjelenését, és dizájnját. Előreláthatólag arra számítunk, hogy az Apple Glass egy teljesen átlagos szemüveg kinézetet kap majd, persze erről majd csak akkor bizonyosodhatunk meg, ha már hivatalos kiszivárgásokat is láttunk.

 

Megtervezni egy olyan terméket, amit a felhasználók majd a fejükön viselnek, egyáltalán nem egyszerű feladat. A stílus, forma, szín, sőt még a lencse kialakítása is befolyásolhatja a vásárlók döntését, akár annyira is, hogy inkább egy másik terméket választanak. Emellett sajnos azt is figyelembe kell vennünk, hogy az Apple arról híres, hogy nem szeret sok variánst készíteni egyfajta termékből, így sok potenciális vásárló eshet majd ki a kalapból, ha csak egyféle Apple Glass lesz a piacon.

A méltán híres kiszivárogtató, Jon Prosser már látta a szemüvegek egy korai prototípusát, amit „letisztultnak” nevezett, igaz ez még műanyagból készült. Állítása szerint az eszköz már 2021 második felében megjelenhet, ami ellentmond a másik nagy elemző, Ming-Chi Kuo szavainak, aki szerint 2022 előtt ne is számítsunk a szemüvegekre. Ebben a vitában sajnos Kuo-nak kell hogy igazat adjunk, ugyanis az idei megjelenés aligha történik meg, sőt még a 2022-es is korainak tűnik.

 

A dizájnt illetően szerencsére kaptunk egy fülest Jon Prosser-től, aki azt állítja, hogy két külön modell lesz, az egyik a sztenderd, míg a másik egy „heritage edition” (hagyaték kiadás) lesz, ami Steve Jobs ikonikus szemüvegét mintázza majd meg, ezzel is tisztelegve az alkotó előtt. A Bloomberg újságírója, Mark Gurman azonban szükségét érezte annak, hogy kijavítsa Prossert, ugyanis szerinte is két külön modell lesz, azonban a másik egy VR headset lesz, nem pedig a szemüveg különleges kivitele.

Információink szerint a fél colos Micro LED kijelzőket a Sony fogja biztosítani az Apple részére, amik 1280x960 pixel felbontásúak lesznek. A leadott rendelés pedig 2022 első felében lesz teljesítve, így az azévi megjelenési dátum sem kizárt.

 

Egy 2020-ban megjelent szabadalom szerint az Apple VR vagy AR szemüvege automatikusan beállítja majd a lencséket a felhasználó igényei szerint, ehhez pedig folyadékokat fog használni, amivel deformálja majd a lencse alakját. A dokumentum azt mutatja, hogy a lencse számos komponensből áll, ami körülveszi majd a központi folyadékkamrát, ez pedig képes lesz feltöltődni és kiürülni.

 

Számítási teljesítmény és Akkumulátoridő

Vezeték nélküli vevők, okos kijelzők, mikrofonok, erős processzor, és a LiDAR szkennerek összessége egy igencsak méretes akkumulátort kíván az energiaellátáshoz. Ezzel viszont csak egyetlen bökkenő van, a szemüvegnek egyszerre kell jól kinéznie, gyorsnak lennie és kibírnia legalább egy napot töltés nélkül, ez a három kritérium pedig eléggé üti egymást, így az első generáció esetében valahol biztos lemondással kell majd élnünk.

A megoldás valószínűleg hasonló lesz mint az első generációs Apple Watch esetében. Ez azt fogja jelenteni, hogy a számítási folyamatok az iPhone-unkon fognak végbe menni, a szemüveg pedig csak kijelzőként fog funkcionálni, ami megjeleníti a már elkészült információt a szemünk előtt.

Ezzel a lépéssel az Apple Glass-nak nem kéne sok mindenre energiát fordítania, csupán csak a kijelzőre és a szenzorokra. Jony Ive egyszer úgy fogalmazott, hogy egy termék már nagyon régóta fejlesztés alatt áll a cégnél, csupán csak a technológiára várnak, hogy eléggé kiforrott legyen a kész eszköz elkészítéséhez. Itt több mint valószínű, hogy az Apple Glass-ról volt szó, amin bizonyára évek óta dolgoznak, és szépen lassan tökéletesítik.

 

Az Apple AirPods egy tökéletes példa a kompakt dizájnra, jó akkumulátor idővel. Még a kisebb kialakítású AirPods Pro is sokáig bírja, amellett hogy az aktív zajszűrés be van kapcsolva. Ha az Apple Glass prototípusok valóban annyira letisztultak és kompaktak ahogyan Prosser állítja, akkor a cég valószínűleg megoldotta az akkumulátoridő problémákat.

A szemüvegnek be kell töltenie a tech funkcióját, jól is kell, hogy mutasson, és első sorban tudnia kell a legfontosabb alaptulajdonságot is, javítani a látásunkat, ahogyan egy átlag szemüveg. A pletykák szerint az Apple kínál majd egy vényköteles lencsével szerelt opciót is a felhasználók számára, de egyes szabadalmak másról is említést tesznek. Ezek szerint a szemüveg intelligensen tudja majd állítani a dioptria értéket a viselő igényeihez mérten.

Ne felejtsétek el, hogy ez a kétrészes Apple Glass összefoglaló cikkünk első része, aminek a folytatását ezen a linken éritek el, itt beszélünk a biztonságról, a felhasználói felületről, az árról és a megjelenésről is.

Ti mit gondoltok az Apple Glass-ról, szívesen kipróbálnátok? Írjátok meg nekünk kommentben!

 

Forrás: appleinsider

 

Kapcsolódó tartalom:




Kommentek megjelenítése