A 4G drágul, az 5G olcsóbb lesz

Tech Hírek   |   2021.08.23 - 08:45   |   Írta: L Ferenc   |   13201
23. aug A 4G drágul, az 5G olcsóbb lesz

Furcsa jelenségnek lehetünk mostanság tanúi.

Iparági források arról számolnak be, hogy miközben az 5G chipek ára az év hátralévő részében a korábbi várakozásoknak megfelelően tovább fog csökkeni, az eggyel korábbi 4G termékek ára ugyanebben az időszakban növekedésnek indul. Furcsán hangzik, hogy az elavultabb technológia ára emelkedik, az újabbé pedig csökken, de mint mindenre, erre is akad magyarázat.

Nyílt titok, hogy mind a chipgyártók, mint a mobilgyártók egyre komolyabb hangsúlyt fektetnek a villámgyors adatátvitelre képes és alacsony válaszidejű 5G-re, melynek hatására a piac ezen szegmense egyre jobban felpörög, és az új technológia egyre szélesebb körben válik elérhetővé. Ez pedig az árak csökkenését hozza magával.

Ezzel szemben a 4G-re ma már egyre kevesebb figyelem összpontosul gyártói részről, de mivel a világ túlnyomó részén egyelőre még messze nem az 5G, hanem a 4G uralkodik, vásárlói részről komoly érdeklődés mutatkozik a régebbi technológia iránt. Ezek kombinációja pedig azt eredményezi, hogy 4G fronton emelkedni kezdtek az árak.

Emlékezetes, hogy az Apple tavaly októberben mutatta be első 5G kompatibilis okostelefonjait, az iPhone 12 széria tagjait. Az almás logós gyártó viszonylag későn pattant fel a mostanság egyre sebesebben száguldó 5G vonatra, azonban a 12-es iPhone-ok világszerte olyan hatalmas népszerűségnek örvendenek, hogy ezt meglovagolva az Apple villámgyorsan piacvezető szerepre tett szert az 5G szektorban. 

Az Apple várhatóan szeptemberben leplezi le 2021-es új mobiltelefonjait, az iPhone 13 minit, az iPhone 13-at, az iPhone 13 Prót és az iPhone 13 Pro Maxet, melyek mindegyike 5G-snek ígérkezik. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése