Jön az első periszkópos zoomos iPhone

Almás Pletykák   |   2021.08.19 - 08:23   |   Írta: L Ferenc   |   2190
19. aug Jön az első periszkópos zoomos iPhone

Optikai zoom fronton bőven van mit behoznia az Apple-nek.

Az Apple okostelefonjait sok mindenért lehet szeretni, így például többek közt a remek képminőséget biztosító kamerák miatt is. Akad azonban egy olyan terület képalkotás fronton, melyben igen komoly lemaradásban van az almás logós gyártó a riválisaihoz képest, ez pedig nem más, mint az optikai zoom.

Az Apple kínálatában jelenleg található legdurvább kamerás mobil, a tavaly októberben leleplezett iPhone 12 Pro Max telefotó egysége 2,5x-es nagyításra képes, ami minimális előrelépés az elődmodellben, illetve az iPhone 12 Próban lévő 2x-es optikai zoomhoz képest. Ezt az Apple is tudja, ezért is próbálta meg egy trükkös számítási módszer segítségével 5x-ös nagyításra képesnek beállítani az aktuális 12 Pro Maxet, de trükkök helyett inkább valódi innovációt várnánk el a gyártótól.

Nyakunkon a szeptember, amikoris érkeznek a 13-as sorozatú iPhone-ok, melyek várhatóan új szintre lépnek majd kamera fronton, azonban az optikai zoomjuk előreláthatólag semmit sem fog fejlődni. Erre egészen 2022 őszéig kell várnunk, ugyanis az ekkor támadó 14-es termékcsalád csúcsmodellje, az iPhone 14 Pro Max végre egy komoly preiszkópos zoomkamerát fog felvonultatni. Ebben a várhatóan dupla prizmás megoldásban természetesen optikai képstabilizátor és autofókusz is lesz. 

Nem tudni, hogy az Apple első periszkópos kamerája milyen nagyításra lesz képes, mindenesetre, ha a vállalat a riválisai nyomába kíván szegődni, akkor 10x-es optikai zoomról kell gondoskodnia. Nem tudni, hogy a periszkópos zoomegység mellett esetleg egy 3-4x-es nagyítású normál zoomkamera is kerül-e a fedélzetre.

A nagy rivális Samsung tavalyi mainstream csúcsmobilja, a Galaxy S20 Ultra 4x-es, busines kategóriás flagship készüléke, a Galaxy Note20 Ultra pedig 5x-ös zoomra volt képes. Aztán idén év elején megérkezett a Galaxy S21 Ultra, melyben egy 3x-os nagyítású normál, illetve egy 10x-es zoomra képes periszkópos kamera is helyet kapott. 

Érdekesség, hogy a dél-koreai gyártónak már 2013-ban volt 10x-es zoomos készüléke, bár ez sokkal inkább volt egy mobillal kiegészített kamera, semmint egy hagyományos értelemben véve vett kamerás mobil. Az amerikai-kínai kereskedelmi háború miatt a piacon mostanság teljesen visszaszorult Huawei 2020-ban mutatta be első 10x-es optikai zoomos okostelefonjait. 

A jelenleg kapható 10x-es zoomos mobilok digitális technikával kiegészített 30x-os hibrid nagyítása is egész jól használható, a 100-120x-os zoom viszont minden esetben egyszerű parasztvakítás, a gyakorlatban szinte teljesen használhatatlan marketingfogás. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése