Jönnek az Apple új szuper processzorai

Almás Pletykák   |   2021.07.06 - 08:36   |   Írta: L Ferenc   |   1649
06. júl Jönnek az Apple új szuper processzorai

Az új chipek a legmodernebb gyártási technológiákkal készülnek majd.

Az Apple által a közelmúltban piacra dobott okostelefonokban és hordozható számítógépekben található chipek a jelenleg elérhető legmodernebb gyártási technológiával készülnek. Az A14 Bionic és az M1 közös vonása, hogy a TSMC legfeljlettebb 5 nanométeres eljárásával látják meg a napvilágot.

A fejlesztések azonban szakadatlanul folynak és mostanság egyre többet hallani az említett chipek következő generációjáról, az A15 Bionicről, illetve az M1X-ről. Jól értesült források szerint a két újdonság a TSMC enyhén modernizált 5 nanométeres gyártási technológiával fog készülni. Az N5P a jelenleg használt N5-höz képest 5 százalékos órajel-növekedést, illetve 10 százalékos fogyasztást-csökkenést hoz magával. A két új chippel elsőként várhatóan szeptemberben találkozhatunk majd, ekkor debütál ugyanis az iPhone 13 termékcsalád és az új MacBook Prók.

A TSMC-nél egyébként már a következő gyártási technológia is be van töltve a csőbe, érkezőben ugyanis a 4 nanométeres csíkszélességet magával hozó N4-es eljárás. Utóbbit elsőként várhatóan a MediaTek veszi majd használatba, mely gyártó első ilyen új termékei idén év végén, jövő év elején tűnnek majd fel a színen. Egyelőre nem tudni, hogy az N4 pontosan milyen előnyöket jelent majd az N5P-hez képest, az viszont szinte biztosra vehető, hogy a 2022 őszén érkező iPhone 14-es okostelefonok "agya" már ezzel a technológiával fog készülni.

Az A16 Bionic tehát várhatóan 4 nanométeres processzorral fog támadni, azonban az M2 esetében előreláthatólag még modernebb technikát alkalmaznak majd. Ázsiai források szerint a TSMC a 3 nanométeres csíkszélességet biztosító N3-as eljárással gyártja majd azokat az új M2 chipeket, melyek elsőként állítólag az új iPad Prókban fognak landolni. Várakozások szerint az N3 az N5-höz képest 10-15 százalékkal nagyobb teljesítményt, illetve 25-30 százalékkal szerényebb fogyasztást hoz majd magával. 

A TSMC az Apple mellett az Inteltől is kapott már N3-as megrendeléseket, sőt, az Intel állítólag sokkal több 3 nanométeres chipet remél a TSMC-től, mint almás logós társa. Az Intelnek komoly gondokat okozott még a 10 nanométerre történő átállás is, ezenkívül a 7 nanométeres tervei sem éppen ideálisan alakulnak, és ezért kényszerül arra, hogy gyártókapacitást vásároljon a TSMC-től. 

Ezenkívül az Nvidia is lepaktált a TSMC-vel, ugyanis utóbbi gyártó készíti majd az Nvidia 5 nanométeres csíkszélességű, ARM architektúrájú szerver chipjét, a Grace-t, mely várhatóan 2023-ban lát majd napvilágot. Ezenkívül érkezőben a Hopper is, mely az Nvidia ugyancsak 5 nanométeres csíkszélességű GPU-ja lesz.

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése