Terjed a mini-LED, felkészül a micro-LED

Almás Pletykák   |   2021.08.18 - 09:14   |   Írta: L Ferenc   |   831
18. aug Terjed a mini-LED, felkészül a micro-LED

Az új technológiák a notebookok révén terjedhetnek el igazán széles körben.

Az Apple ügyekben az átlagnál mindig sokkal jobban értesült iparági elemző, Ming-Chi Kuo úgy tudja, hogy az almás logós gyártó az érkezőben lévő újgenerációs MacBookok révén kívánja felgyorsítani a mini-LED technológiájú kijelzők térnyerését. Amennyiben minden a tervek szerint alakul, az Apple ily módon új befektetésre késztetheti a gyártókat, a mini-LED-es termékek pedig szépen lassan ellepik majd a piacot.

A közelmúltban érkezett 12,9 colos képátlójú iPad Próhoz hasonlóan az Apple hamarosan leleplezendő 14 és 16 colos MacBook Prók is mini-LED technológiájú kijelzőket vonultatnak majd fel, melyek minden korábbinál nagyobb fényerővel, kiváló képminőséggel és hatékony működéssel kecsegtetnek. Az elemzők azzal számolnak, hogy idén és jövőre akár 20 százalékkal is növekedhetnek a MacBook eladások, és ebben többek közt a mini-LED-nek is komoly szerepe lehet. 

Kuo információi szerint az Apple már egy második mini-LED beszállítót keres, hogy ki tudja szolgálni a piaci igényeket. Amennyiben a mini-LED beváltja a hozzá fűzött igényeket, az nemcsak az Apple számára lehet jó hír, hanem azt is magával hozhatja, hogy a rivális gyártók is elkezdenek átállni az új technológiára. 

A még az idén debütáló 14 és 16 colos új MacBook Prók a várakozások szerint a legújabb M1X chipre fognak épülni, eltűnik róluk a Touch Bar, visszatér rájuk a MagSafe, és teljes értékű HDMI kimenettel, valamint SD kártyaolvasókkal fognak rendelkezni.

Érkezőben továbbá a MacBook Air egy vékonyabb és könnyebb új változata, mely minden korábbinál keskenyebb kávákat vonultat fel a kijelző körül. Pletykák szerint ebben az új modellben egy 13 colos képátlójú mini-LED kijelző kap helyet, illetve egyes források arról számoltak be, hogy az új MacBook Air számos különböző divatos színárnyalatban kerül majd piacra. 

A fejlesztések ezt követően sem állnak meg, az Apple várhatóan 2023-ban dobja majd piacra első micro-LED-es termékeit. Míg a mini-LED nagyon hasonló a jelenleg széles körben használatos normál LED háttérvilágításos LCD-hez, csak éppen sokkal több apró LED-del gondoskodik a szuperfinom local dimmingről, addig a micro-LED már sokkal inkább az OLED-hez hasonlítható. Utóbbi esetében nincs háttérvilágítás, hanem a kijelző minden egyes pixele maga bocsát ki fényt, és ily módon végtelen kontrasztarány és valódi mély fekete érhető el. 

A televíziógyártók által is fejlesztett micro-LED egyelőre még nagyon drága technológia ahhoz, hogy tabletekben és hordozható számítógépekben lehessen alkalmazni, így ezért kell még 2-3 évet várnunk arra, hogy az Apple lecsapjon rá. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése