A számítógép-piacon is jól teljesít az Apple

Tech Hírek   |   2021.07.13 - 08:35   |   Írta: L Ferenc   |   763
13. júl A számítógép-piacon is jól teljesít az Apple

Az almás logós masinák a jelek szerint világszerte igen jól fogynak.

A Canalys piackutató cég legfrissebb jelentéséből kiderül, hogy az idei esztendő második negyedévében világszerte mintegy 82,3 millió számítógépet adtak el. Számítógép alatt ezúttal asztali, all-in-one, hordozható és minden egyéb hasonló masinát értünk. 

Az előző esztendő hasonló időszakában csak 73 millió ilyen termék talált gazdára, ami azt jelenti, hogy a piac egy év alatt mintegy 12,8 százalékos növekedésen ment keresztül. 

A piacot a tavaly ilyenkor még csak második Lenovo uralja, mely 20 millió számítógép eladásával 23,9 százalékról 24,3 százalékra növelte részesedését, ami 14,7 százalékos javulást jelent.

A korábbi első helyezett HP csak 2,8 százalékos növekedést tudott produkálni, melynek következtében 18,6 milliós eladási mennyiséggel 24,8 százalékról 22,6 százalékra olvadt a piacrésze. 

A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Dell állhat fel, mely a jelzett időszakban 14 millió számítógépet adott el, ily módon pedig 16,4 százalékról 17 százalékra növelte a részesedését. 

Az Apple maradt a negyedik, de az amerikai vállalat az iparági átlagot messze meghaladó 19,8 százalékos növekedést produkált. Az elmúlt negyedévben globálisan mintegy 6,4 millió almás számítógépet adtak el, így a gyártó piacrésze 7,3 százalékról 7,8 százalékra nőtt. 

Végül, de nem utolsó sorban a legnagyobb növekedést produkált Acerről is említést kell tennünk. Ez a cég 6 millió terméket dobott piacra, ami 20,9 százalékos előrelépést jelent, illetve azt, hogy a vállalat piacrésze 6,8 százalékról 7,3 százalékra növekedett. 

2019 utolsó negyedéve óta most először javultak az asztali számítógépek eladási mutató, a notebook-piac növekedési üteme azonban lassulni kezdett. A szektor várhatóan a közeljövőben is jól fog teljesíteni, köszönhetően többek közt az Apple új M1-es termékeinek, illetve a küszöbön álló macOS, ChromeOS és Windows 11 frissítéseknek.

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése