Hatalmas újítások érkeznek Mac-es fronton

Almás Pletykák   |   2021.01.20 - 00:54   |   Írta: N Marcell   |   415
20. jan Hatalmas újítások érkeznek Mac-es fronton

Friss iMac dizájn, új laptopok, MagSafe, és még sok más; mutatjuk a részleteket!

Az elmúlt napokban egy egész csokornyi új hír és pletyka látott napvilágot az Apple gépeivel kapcsolatban: Ming-Chi Kuo és a Bloomberg egyik újságírója, Mark Gurman a termékvonal szinte mindegyik tagjáról tudtak mondani egy-két újdonságot (sőt, olyan pletyka is volt, ami a Mac-ek helyett az iPhone-okhoz kapcsolódott, arról ebben a cikkben olvashattok bővebben). 

 

14 és 16 hüvelykes MacBook Pro

Először is Kuo számolt be az idei MacBook Prókról, amik szerinte 14 és 16 hüvelykes kivitelben lesznek megvásárolhatók. Ez kifejezetten logikus, hiszen a 16 hüvelykes modell is a 15 hüvelykesként indult - úgy tűnik, 2021-ben jön el a 13-as modell frissítésének ideje. Továbbá a dizájnban is változást jósolt: szerinte szögletesebb, élesebb vonalvezetésű gépekre számíthatunk, ezt körülbelül úgy lehet elképzelni, mint az iPhone 11 és 12 közötti különbséget. Ezen felül pár szeretett régi ismerőst is felfedezhetünk majd a gépeken Kuo szerint: a Prókra visszakerülhet a többféle ki- és bemeneti port, a MagSafe töltő, illetve a TouchBar-mentes billentyűzet. Vicces belegondolni, hogy az Apple évekkel ezelőtt sorban vezette ki (vagy a TouchBar esetében be) ezeket a funkciókat, a feleslegességüket hirdetve, most azonban mégis visszacsempészhetik őket a termékeikre, hiszen legyünk őszinték: a felhasználók az utolsó pillanatig kérlelték a céget, hogy döntsenek másképp a témában. Úgy tűnik, most döntöttek.

 

 

A Bloombergtől érkező cikk is alátámasztotta a MagSafe töltő feltámadását, annyival kiegészítve, hogy a mágneses port visszatérte gyorsabb töltést is magával hoz majd.

“A csatlakozó megtartja a korábban látott, nyújtott ovális formáját. Az USB-C-s töltés elhagyásától függetlenül az Apple továbbra is elhelyez néhány ilyen portot a MacBookon.”

A Bloomberg továbbá a gépek kijelzőjére is kitért, amik szerintük a mini-LED technológiát hasznosítják majd. Ez áll a legközelebb az OLED-hez minőség tekintetében, tényleges OLED használata nélkül. 

“Az erősebb chipek mellett az Apple a gépek kijelzőit is fejleszteni fogja, nagyobb fényerejű és magasabb kontrasztú panelekkel. A gépek a jelenlegi generációra fognak hasonlítani, kisebb változtatásokkal. Az Apple az év közepén tervezi piacra dobni az új MacBook Prókat.”

Végül annyit tettek hozzá a MacBook-témához, hogy az Apple egy “frissített MacBook Airrel” is készül, azonban csak “sokkal a MacBook Prók után fog megérkezni”. Sajnos ez a kijelentésük ebben a formában túl ködös ahhoz, hogy igazán komolyan lehessen venni, úgyhogy az új Air még nagyon a jövő zenéje. 

 

Frissített, átszabott iMac

Végre révbe érni látszik az új iMac is, melynek hiányát az iMac és iMac Pro öregedő dizájnja minden évvel egyre nyilvánvalóbbá tette. A Bloomberg szerint a gép keretei sokkal vékonyabbak lesznek, mint most, leginkább a Pro Display XDR-re fog hasonlítani. A különösen vastag “áll”, illetve a pocakos hátoldal is eltűnik majd, ezeket a jól ismert szögletes test váltja. Szerintük az Apple már idén leváltaná a 21,5 és a 27 hüvelykes modelleket.

“Az iMac frissítés lesz a legkomolyabb dizájnbeli változtatás, amit 2021-ben az Apple egyik termékének kapcsán láthatunk majd.”

- állítják.

 

 

Mac Pro

A viszonylag frissnek számító, profiknak szánt - és az interneten hatalmas hírverést keltő - Mac Pro új generációja is készülőben van az Apple Campuson. Két változat készül belőle: az egyik mérete megegyezik a jelenlegi generációéval, a másik viszont csak kb. feleakkora lesz, a Bloomberg szerint “nosztalgiát fog kelteni a Power Mac G4 Cube tulajdonosokban”. Érdekes, hogy szerintük a nagyobb gép továbbra is Intel processzorokat fog használni, a kisebb változat kapja csak meg az Apple Silicont. 

 

 

Új Apple kijelző

Az iMac-frisssítés munkafolyamatának elején az Apple belekezdett egy “alacsony árú”, külső monitor kifejlesztésébe is. Ez lehetne a Thunderbolt Display utódja, amit még 2016-ban levettek a termékpalettáról (azonban az Apple-rajongók körében még mindig nagy népszerűségnek örvend). Az 1 900 000 forintos kezdőárú és csúcstechnológiának számító panellel ellátott Pro Display XDR-rel ellentétben az új monitor inkább a frissített iMac-ek kijelzőjére fog hasonlítani, mind ár, mind kivitel tekintetében. A megjelenéséről egyelőre nem tudunk semmit, de mivel a Bloomberg cikke szerint az Apple még csak a fejlesztés egyik korai stádiumában van, így valószínű, hogy 2021-ben már nem találkozunk az új külső megjelenítővel.

 

 

Forrás: 9to5mac

Kapcsolódó cikkek: 
Kommentek megjelenítése