Szuper kijelzőt kapnak az iPhone 13 Prók

Almás Pletykák   |   2021.01.07 - 09:37   |   Írta: L Ferenc   |   7077
07. jan Szuper kijelzőt kapnak az iPhone 13 Prók

Lássuk, melyek a legfrissebb pletykák az idei új almás mobilok kapcsán!

Az Apple tavaly ősszel debütált legújabb csúcsmobiljait sok mindenért lehet szeretni, a tekintetben viszont sok kritikát kaptak az iPhone 12 termékcsalád tagjai, hogy a belejük szerelt OLED érintőkijelzők az összes készülék esetében relatíve túlhaladott 60 Hz-es frissítésre képesek. Akkor, amikor a legtöbb rivális már jó ideje 90, illetve 120 Hz-nél jár, sőt, egyes androidos csúcskészülékek már 144 Hz-es frissítésre is képesek. 

Az Apple vélhetően azért tartott ki a 60 Hz mellett, mert az ennél magasabb frissítési ráta jelentősen megnövelte volna az iPhone 12-esek fogyasztását, amire egyébként már az 5G is jól érezhetően negatív hatást gyakorol. Az amerikai gyártó persze nem ragadhat meg örökre ezen a szinten, vagyis csak idő kérdése, hogy mikor tűnnek fel a színen az első 60 Hz-nél komolyabb produkcióra képes almás mobilok.

Jól értesült források szerint a várhatóan idén ősszel érkező iPhone 13 Pro és iPhone 13 Pro Max már nem LTPS (Low Temperature PoliSilicon), hanem LTPO (Low Temperature Polycrystalline Oxide) technológiájú OLED kijelzőket fog felvonultatni, melynek előnye az aktuális használati körülményeknek megfelelően adaptív módon változtatható frissítési sebesség. Ennek köszönhetően ez a két csúcsmodell már oly módon támogathatja a 120 Hz-et, hogy az nem gyakorol túl negatív hatást az üzemidőre. Az olcsóbb iPhone-ok vásárlói számára viszont rossz hír, hogy az iPhone 13 mini és az iPhone 13 esetében marad a régi LTPS technológia, vagyis ezek a telefonok egyelőre megragadnak 60 Hz-es szinten. 

Amennyiben minden jól megy, akkor a 2022-ben érkező iPhone 14-es készülékek mindegyike LTPO panelt vonultat majd fel, és az összes új Apple mobil támogatni fogja az adaptív 120 Hz-es technológiát. Ezt többek közt azt teszi lehetővé, hogy míg idén még csak a Samsung képes LTPO kijelzőket szállítani az Apple-nek, addig jövőre várhatóan már az LG is beszáll a buliba. 

A LTPO kijelzők gyártása időigényesebb és drágább, mint az LTPS paneleké, cserébe viszont a már említett előnyök mellett 5-15 százalékkal szerényebb fogyasztással kecsegtetnek. A Samsung a tavaly nyáron bemutatott Galaxy Note20 Ultrába szerelt először adaptív frissítésre képes LTPO képernyőt, és pletykák szerint a hamarosan érkező Galaxy S21-es termékcsalád tagjai is ilyen kijelzőket vonultatnak majd fel. Az Apple okostelefonok esetében ugyan még nem használt LTPO technológiát, viszont a 2018-ban debütált Watch Series 4 okosórába már ilyen kijelzőt szerelt.

Kapcsolódó cikkek:
Kommentek megjelenítése