Újra felpörög a mobilpiac, jönnek az olcsó 5G telefonok

Tech Hírek   |   2021.05.28 - 08:17   |   Írta: L Ferenc   |   1113
28. máj Újra felpörög a mobilpiac, jönnek az olcsó 5G telefonok

2021-ben magához térni látszik az egyre inkább 5G-felé nyitó okostelefon iparág.

Az elmúlt időkben hozzászokhattunk már a smartphone-piac nem túl jó teljesítményével kapcsolatos híradásokhoz. Tény, ami tény, a szektor nehéz időket élt meg mostanság, hiszen egyrészt telítődni látszott a piac, másrészt a koronavírus-járvány ezt az iparágat is alaposan megtépázta. Most viszont végre jó hírekről számolhatunk be, már látszik a fény az alagút végén.

Az IDC piackutató cég ugyanis arról számolt be, hogy amennyiben minden jól megy, akkor az idei esztendőben már nem kevesebb, mint 1,38 milliárd okostelefon talál majd gazdára globálisan. Amennyiben ez ténylegesen meg is valósul, az azt jelenti majd, hogy az előző évhez képest 7,7 százalékkal nőnek az eladások. Hasonló mennyiségű okostelefont utoljára egyébként a 2015-ös évben adtak el.

A szakértők azzal számolnak, hogy a piaci növekedés a közeljövőben is folytatódni fog, bár megjegyzendő, hogy az üteme lassul majd. Az IDC azzal számol, hogy 2022-ben mintegy 3,8 százalékkal több smartphone-t adnak majd el világszerte, mint 2021-ben, ami konkrétan 1,43 milliárdos mennyiséget jelent.

A legkomolyabb növekedésnek egyébként nem meglepő módon az 5G szektorban lehetünk tanúi. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy míg 1-2 éve alig voltak 5G mobilok és hálózatok, addig mostanra már nemcsak a high-end, hanem a középkategóriában is kezdenek feltűnni az 5G telefonok, és világszerte egyre több kereskedelmi 5G szolgáltatást indítanak. 

Az 5G eladások közel felét a hatalmas népességű Kína hozza majd, a második helyen lévő Egyesült Államok pedig valamivel több mint 15 százalékos részesedéssel kecsegtet. Az 5G-piac idén várhatóan nem kevesebb, mint 130 százalékos növekedést fog produkálni. 

Elemzők szerint idén 456 dollárra, vagyis átszámítva mintegy forintra csökken az 5G kompatibilis okostelefonok átlagos eladási ára. Összehasonlításképp, a tavaly eladott ilyen készülékek átlagára még 12 százalékkal magasabb volt, és amennyiben bejönnek az előrejelzések, akkor 2022-ben 400 dollár alá fog zuhanni az 5G mobilok átlagos eladási ára.

Az 5G piacot egyértelműen az Apple uralja, mely amerikai vállalat egyébként viszonylag későn, csak tavaly ősszel ugrott fel az egyre sebesebben száguldó 5G-vonatra, még pedig a világszerte rendkívül népszerű iPhone 12 termékcsalád tagjai révén.

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése