5G: letaglózta a piacot az Apple

Tech Hírek   |   2021.05.03 - 08:43   |   Írta: L Ferenc   |   3025
03. máj 5G: letaglózta a piacot az Apple

A nulláról kapásból a csúcsra jutott az amerikai vállalat.

Az Apple tavaly októberben dobta piacra első 5G kompatibilis okostelefonjait, az iPhone 12 minit, az iPhone 12-t, az iPhone 12 Prót és az iPhone 12 Pro Maxet. A szupergyors mobilnettel felvértezett újdonságot világszerte hatalmas népszerűségnek örvendenek, így aztán nem meglepő, hogy az Apple kapásból az 5G világpiac élére katapultált.

A Strategy Analytics piackutató cég legfrissebb adatai szerint az Apple az idei esztendő első negyedévében mintegy 40,4 millió 5G kompatibilis okostelefont adott el, melynek köszönhetően a piaci részesedése az egy évvel korábbi 0 százalékról kapásból 30,2 százalékra katatpultált. És kijelenthető, hogy jelenleg messze az Apple uralja a globális 5G okostelefon szektort. 

A második helyen az Oppo található. Ez a kínai cég a tavaly ilyenkor regisztrált 1,7 millió helyett immár 21,5 millió 5G-s készüléket adott el, ami nem kevesebb, mint 1165 százalékos növekedésről tesz tanúbizonyságot. Az Oppo piaci részesedése jelenleg 16,1 százalékra tehető, vagyis a vállalat jelentős lemaradásban van a piacvezető Apple mögött.

A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Vivo állhat fel, mely kínai vállalat egy év alatt 2,6 millióról 19,4 millióra növelte az 5G eladásait. Ez 646 százalékos növekedést jelent, illetve azt, hogy ez a kínai cég jelenleg mintegy 14,5 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik.

A világ legnagyobb mobilgyártójaként jegyzett Samsung lecsúszott a dobogóról, a dél-koreai cég ugyanis csak 12,7 százalékos részesedést tudhat magáénak. A Samsung egy év alatt 8,3 millióról 17 milliós mennyiségre tudott előrelépni, ami relatíve szerény, mintegy 105 százalékos növekedést jelent. 

Az ötödik jelenleg a Xiaomi, mely kínai cég 2,5 millióról 16,6 millióra tudta növelni az eladott 5G smartphone-ok negyedéves mennyiségét. Az 564 százalékos növekedést elért vállalat jelenleg körülbelül 12,4 százalékos piacrésszel rendelkezik. 

A Huawei nem szerepel a toplistán, ami annak fényében nem csoda, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi háború miatt egy ideje már Google szolgáltatások nélküli Huawei okostelefonok iránt világszerte egyre visszafogottabb érdeklődés mutatkozik. 

A Strategy Analytics tanulmányából kiderül, hogy míg 2020 első negyedévében még csak 24 millió 5G mobilt adtak el világszerte, addig 2021 hasonló időszakában már nem kevesebb, mint 133,9 millió ilyen telefon talált gazdára. Ez pedig 458 százalékos előrelépést jelent. 

Az 5G a 4G-hez képest átlagosan akár tízszer gyorsabb letöltési sebességet és feleakkora, szinte azonnali válaszidőt tesz lehetővé. Mindemellett egyszerre több felhasználó csatlakozhat hozzá lényegében korlátok nélkül, amelynek fontossága felértékelődik például fesztiválokon, koncerteken vagy sporteseményeken, amikor sok felhasználó koncentrálódik egy helyen.

Magyarországon jelenleg két mobilszolgáltató nyújt kereskedelmi 5G szolgáltatást, amelyet a szolgáltatók kínálatában már megjelent első 5G-képes készülékek révén az ügyfelek is élvezhetnek. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése