A Huawei utánamenne az Apple-nek

Tech Hírek   |   2020.09.17 - 09:14   |   Írta: L Ferenc   |   1225
17. szept A Huawei utánamenne az Apple-nek

A kínai gyártó is átáll 5 nanométerre, de nincs egyszerű helyzetben.

Az Apple tegnapelőtt leplezte le a mobil iparág első 5 nanométeres csíkszélességű chipkészletét, a minden korábbinál nagyobb teljesítménnyel kecsegtető A14 Bionicet. A 11,8 milliárd tranzisztort felvonultató újdonság elsőként a negyedik generációs iPad Airben kap helyet, de nyílt titok, hogy ez a chip hajtja majd az érkezőben lévő iPhone 12 széria okostelefonjait is. 

Az Apple korábbi chipjei a jelenleg kapható androidos csúcskészülékekben lévő SoC-khez hasonlóan 7 nanométeres gyártási technológiával készülnek. Az 5 nanométerre történő átállás magasabb teljesítményt és szerényebb fogyasztást jelent, és minden gyártónak komoly érdekes fűződik ahhoz, hogy mihamarabb meglépje a technológiaváltást. Így van ezzel többek közt a Huawei is.

Az első 5 nanométeres mobilchip egyértelműen az Apple-é, a Huawei viszont elsőként kíván piacra dobni olyan 5 nanométeres chipkészletet, melynek többek közt az 5G modem is a szerves részét képezi. Az Apple A14 Bionicben ugyanis nincs beépített 5G, a villámgyors mobilnetet külső modem révén támogatja a chip. 

A Huawei világelsőnek szánt újdonsága konkrétan a Kirin 9000, mely a hamarosan leleplezendő új csúcsmobilok, a Mate 40 Pro és a Mate 40 Pro+ "agya" lesz. Érkezőben továbbá a Mate 40 is, ebben azonban az említett chipset lebutított változata, a Kirin 9000E kap helyet. 

A Huawei állítólag 15 millió Kirin 9000 chipset legyártását rendelte meg attól a TSMC-től, mely egyébként az Apple számára is gyártja a vadonatúj A14 Bionicet. Ebből a mennyiségből azonban várhatóan csak 8,8 millió fog elkészülni, ugyanis az Egyesült Államok által bevezetett új szankciók nem teszik lehetővé a fennmaradó mennyiség legyártását. Vagyis mostantól már nemcsak a Google szolgáltatások kényszerű távolmaradása, hanem gyártási nehézségek is sújtják az amerikai-kínai kereskedelmi háborút elszenvedő Huaweit.

Egyelőre sem az iPhone 12 széria, sem a Mate 40 sorozat hivatalos leleplezésének időpontját nem lehet biztosan tudni, mindenesetre több mint valószínű, hogy mindkét okostelefon termékcsaládról néhány héten belül le fog hullani a lepel. A kettő közül jelen helyzetben egyértelműen az iPhone 12-nek áll a zászló, az idei új almás mobilokból az év végéig akár 70-80 millió példány is gazdára találhat.

Kapcsolódó cikkek:
Világelső újdonság az Apple A14 chipsetben
Megérkezett az iOS 14
Ezek az új iPad és iPad Air hivatalos magyar árai!


Kommentek megjelenítése