Világelső újdonság az Apple A14 chipsetben

Apple Hírek   |   2020.09.16 - 10:09   |   Írta: L Ferenc   |   3223
16. szept Világelső újdonság az Apple A14 chipsetben

Eddig még egyetlen mobil SoC sem készült ennyire kifinomult gyártástechnológiával.

Az Apple tegnap megejtette szokásos őszi termékbejelentő rendezvényét, mely sokak számára komoly csalódást okozott azzal, hogy nem vonultatta fel a várva várt új okostelefonokat. Az iPhone 12 termékcsalád leleplezésére tehát egy kicsit még várnunk kell, megkaptuk viszont a Watch Series 6 és Watch SE okosórákat, illetve megérkeztek a felfrissített iPad Air és iPad tabletek, továbbá leleplezték az elkészült iOS 14 operációs rendszert, valamint a cég összefoglaló szolgáltatáscsomagját, az Apple One-t. 

A negyedik generációs iPad Air egyik legfontosabb újdonsága az A14 Bionic chip, mely high-end kategóriás SoC nem titkoltan az idei új iPhone-ok "agya" is lesz. Ez a világ első olyan mobil chipkészlete, mely már a legmodernebb 5 nanométeres gyártási technológiák segítségével készül. Emlékeztetőül, az elődben és az androidos csúcskészülékekben mind-mind olyan chipsetek rejtőznek, melyek még az eggyel korábbi, 7 nanométeres gyártási eljárással készülnek. 

A 7 nanométerről 5 nanométerre történő váltás legfontosabb előnyei közé sorolható a minden korábbinál nagyobb teljesítmény és a csökkentett fogyasztás, vagyis az összességében minden eddiginél jobb hatékonyság. Érdekesség, hogy a hat darab processzormagot és négy darab grafikusgyorsítómagot felvonultató A14 sebességét nem a közvetlen előd A13-hoz, hanem az eggyel korábbi A12-höz hasonlította a gyártó. Ezek szerint mintegy 40 százalékos CPU sebességnövekedésre, illetve 30 százalékos grafikusteljesítmény-növekedésre lehet számítani.

Mivel az A13 átlagosan mintegy 20 százalékot gyorsult az A12-höz képest, az A14 az A13-hoz képest várhatóan 17 százalékot gyorsul CPU-, illetve 8 százalékot GPU-fronton. Ez nem mondható túl soknak, de már az A13-alapú termékek is szupergyorsak, ráadásul, ha e mellé csökkentett fogyasztás társul, akkor egyetlen rossz szavunk sem lehet. 

Konkrét órajelekről egyébként szokás szerint ezúttal sem tett említést az Apple, de azt azért elárulta, hogy a 16 magos Neural Engine-t kapott és fejlett gépi tanulással felvértezett chipkészlet 11,8 milliárd tranzisztort vonultat fel, és másodpercenként 11 billió számítási feladatot képes elvégezni. A TSMC által gyártott újdonságban közel 40 százalékkal több tranzisztor található, mint a 8,5 milliárd tranzisztoros elődjében. Emlékeztetőül, az eggyel korábbi A12-es chipben még "csak" 6,9 milliárd tranzisztor volt. 

A vállalat azt ígéri, hogy az új iPad Air az elődjéhez hasonlóan 10 órás üzemidővel rendelkezik, ami a 30,8 Wh-ról 28,6 Wh-ra csökkentett kapacitású akkumulátor ismeretében 8 százalékkal szerényebb fogyasztást vetít előre. Nem tudni, hogy a fogyasztásra milyen hatást gyakorol az új kijelző, mindenesetre az A14 mindenképpen ígéretesnek tűnik, és alig várjuk, hogy végre az iPhone 12 okostelefonokban is bemutatkozzon. 

Az iparágban az elkövetkezendő 2-3 esztendő egyértelműen az 5 nanométeres csíkszélességű chipekről fog szólni, ezt követően pedig majd érkeznek az első 3 nanométeres megoldások. Előzetes információk szerint a TSMC várhatóan jövőre kezdi meg az első 3 nanométeres chipek kísérleti próbagyártását. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése