Megérkezett az iOS 14

Apple Hírek   |   2020.09.17 - 06:47   |   Írta: H.A   |   6157
17. szept Megérkezett az iOS 14

Tegnap este végre az Apple kiadta a végleges iOS 14-et, a letöltés mindenkinek ajánlott!

Az iOS 14 frissíti az alap iPhone-élményt a Főképernyőn megjelenő widgetekkel, az alkalmazások automatikus rendszerezésének új módját kínáló Alkalmazáskönyvtárral, valamint a telefonhívások és a Siri kompakt kialakításával. Az Üzenetek rögzített beszélgetéseket, valamint javított csoportokat és Memojikat tartalmaz. A Térképek kerékpáros útvonalakat kínál, és egyszerűvé teszi a kedvenc helyeinek megkeresését az útikalauzokkal. Az apprészletekkel gyorsan felfedezheti és használhatja egy alkalmazásnak egy kis részét. Az új adatvédelmi funkciók javítják az átláthatóságot a felhasználók számára, valamint biztosítják az alkalmazások helyzetekhez, fotókhoz, mikrofonokhoz és kamerához való hozzáférése módjának jobb vezérelhetőségét.

Előfordulhat, hogy néhány funkció nem érhető el minden régióban vagy az összes Apple eszközön. Az Apple-szoftverfrissítések biztonsági tartalmával kapcsolatos tudnivalókért látogasson el a következő webhelyre:https://support.apple.com/hu-hu/HT20122

Az iOS 14 ezeken az eszközökön futtatható.

  • iPhone 11
  • iPhone 11 Pro
  • iPhone 11 Pro Max
  • iPhone Xs
  • iPhone Xs Max
  • iPhone Xr
  • iPhone X
  • iPhone 8
  • iPhone 8 Plus
  • iPhone 7
  • iPhone 7 Plus
  • iPhone 6s
  • iPhone 6s Plus
  • iPhone SE (1. generáció)
  • iPhone SE (2. generáció)
  • iPod touch (7. generáció)

Teljesen új, 
mégis totál ismerős.

Az iOS 14 teljesen új dizájnban hozza el neked a leggyakrabban hasz­nált funkciókat, hogy játszi könnyedséggel kihasználasd a telódat. Új funkciók segítenek, hogy mindig pillanatok alatt elérd azt, amire éppen szükséged van. És az appok, amelyeket napi szinten használsz, most még intelligensebbek, még személyre szabhatóbbak, és még komolyabb adatvédelemmel jönnek.

Használat

Manapság az iPhone-odat több mindenre használod, mint valaha. Ezért újra­gondoltuk a rendszer leg­jellegzetesebb elemeit, hogy az iOS 14 még jobban és még inkább rád szabva dolgozhasson a kezed alá.

Widgetek a Főképernyőn

A widgeteket teljesen átterveztük, hogy még több infóhoz juthass egyetlen pillantással – és mostantól a főképernyőre is rögzíthetők. Különböző méretek közül választhatsz, és tetszőle­gesen rendezheted el őket.A főképernyőhöz egy widgetekből álló Intelligens paklit is használhatsz, amelybe a rendszer az alkalmazás­használatod alapján intelligensen válogat. Ez a pakli auto­ma­ti­ku­san a helyzetnek megfelelő widgetet ajánlja fel.

Alkalmazáskönyvtár

Az Alkalmazáskönyvtár auto­ma­ti­ku­san egy egyszerűen navigálható közös nézetben rendszerezi az összes appodat. Az appokat kategóriák szerint rendezi, és a leggyakrabban hasz­nált alkal­mazásaidat egy koppintással elérheted

Kompakt hívásmegjelenítés

Az iPhone telefonhívásai, a FaceTime-hívások és az egyéb appokon keresztül bejövő hívások mind egy új, kompakt felületen jelennek meg, ami már nem foglalja el a teljes kijel­zőt.

Kép a képben

Mostantól egy másik app használata közben is FaceTime-ozhatsz vagy nézhetsz egy videót.

Üzenetek

A kapcsolattartás talán még sosem volt olyan létfontosságú, mint napjainkban. Az iOS 14 ezért új lehetőségeket is kínál, hogy minél könnyebben fenntarthasd a fontos beszélgetéseket, követhesd a csoportos üzenetváltásokat, és úgy fejezhesd ki magad, ahogy csak szeretnéd.

Rögzített beszélgetések

Akár kilenc – számodra fontos – beszélgetést is rögzíthetsz a lista tetejére, hogy egyszerűbben megtaláld őket.

Csoportfotók

Adj egyedi megjelenést a csoportos beszélgetéseknek egy fotóval, egy emojival vagy akár egy Memoji-figurával.

Említések

A megszólítani kívánt beszélgetőpartner nevét beírva közvetlenül neki címezheted az üzeneted. Ha valaki téged említ meg, a neved kiemelten jelenik meg a szövegben. Az aktív csoportokat akár úgy is személyre szabhatod, hogy csak akkor kapj tőlük értesítést, ha valaki megemlít.

Direkt válaszok

Mostantól közvetlenül egy adott üzenetre is válaszolhatsz a csoportos beszélgetésekben. A válaszokat megnézheted a teljes beszélgetés kontextusában, illetve az összetartozókat egymáshoz fűzve is, hogy jobban átlásd a témát.

Új Memoji-stílusok és -matricák

Az életkort kifejező új lehetőségek és a frissen hozzáadott arcfedők mellett több mint húszféle új hajviselet és fejfedő közül is választhatsz. Így jobban kifejezheted a hobbidat, a foglalkozásodat és a személyiségedet.

Térképek

A Térképek app a legjobb társ a navigációhoz és a világ felfede­zéséhez – miközben a személyes adataid védelmére is ügyel. Ha az iOS 14-en használod, minden eddiginél egyszerűbben fedezhetsz fel új helyeket és környezetbarát közlekedési lehetőségeket úti célod eléréséhez.

Útikalauzok

Az Apple Térképek szerkesztői közkedvelt márkákkal és partnerekkel együttműködve teremtették meg az Útikalauzok funkció alapjait, amellyel világszerte pompás helyeket találhatsz, ha ennél egy jót, vásárolnál vagy felfedeznéd a környéket.1 Az egyes kalauzokat el is mentheted. Később auto­ma­ti­ku­san frissülnek az időközben hozzájuk adott helyekkel, így mindig a legújabb javaslatokból tájékozódhatsz.

Fordító

Fontos lenne, hogy a több nyelven zajló párbeszédek is természetesen, gördülékenyen folyhassanak, és közben privát természetüket is meg tudjuk őrizni. Most bemutatjuk az új Fordító appot, amelyben 11 különféle nyelv használatával folyhat a beszélgetés.

Beszélgetés mód

A Fordítóval alapból egyszerű a beszélgetés. Csak fektesd el a telefonodat, és a mikrofon gombra koppintva mondd, amit le akarsz fordíttatni.

Eszközön történő feldolgozás

A Fordítót teljes egészében offline is használhatod: a letöltött nyelvekre az app összes funkcióját alkalmazhatod, így nem kell kikapcsolnod az internetet a telefonodon, hogy teljesen privát maradjon egy beszélgetés.

Kedvencek

A Kedvencek lapra mentett fordításokat később is egyszerűen megtalálod. A közelmúlt előzményeit is meg tudod nézni, és mentheted a frissen lefordított kifejezéseket.

Szemléltető mód

A telefonodat elfektetve nagyobb méretű lesz a lefordított szöveg. Így könnyebb elolvasni, és egyszerűbben kaphatsz segítséget.

Otthon

Az Otthon app intelligensebb eszközökkel – és ami még fontosabb, az eddiginél is biztonságosabban – segít kezelni okosotthonodat. Emellett a HomeKit-tar­tozékok széles választékát is egyszerűbb vele kihasználni.

Javasolt automatizálások

Amikor új HomeKit-tartozékot veszel fel az Otthon appba, akkor az hasznos automatizálási lehetőségeket javasol, hogy máris munkába állíthasd az új készüléket.

Otthon állapota

Az Otthon app új, vizuális állapotjelzése fontossági sorrendbe rendezi a tar­tozékokat aszerint, hogy melyik igényli leginkább a figyelmedet. Erről a képernyőről kiindulva egyszerűen kezelheted is őket.

Adaptív megvilágítás

Állítsd be otthonod fényeinek szín­hőmér­sékletét napszak szerint.

Felügyelt zónák

Határozz meg a kamerád által befogott kép leg­fon­to­sabb területeit lefedő felügyelt zónákat. Ezek birtokában kérheted, hogy az app csak akkor értesítsen, ha a beállított területeken észlel mozgást.2

Arcfelismerés

A videokamerák és a bejárati csengők mostantól azonosítani tudják azokat, akiket megcímkéztél a Fotók appban.2 Az embereket egyszerűen megcímkézheted, és személyenként adhatod meg, hogy kérsz-e értesítést a megjelenésükről.

Safari

Fontos, hogy a böngészés gyors legyen, hatékony és privát. Ezért az iOS 14-ben a Safari minden eddiginél gyorsabban reagál, és sokoldalúbb, mint valaha. Emellett az adataidat is új módszerekkel segít megvédeni.

Teljesítmény

A világ leggyorsabb mobil­böngészője.3

AirPods 

Az AirPodsszal minden hang egy élmény. Az iOS 14-ben néhány új trükk is hozzájárul a mesés hangzáshoz, legyen szó zenehallgatásról, podcastokról vagy egy jó filmről.

Akkuértesítések

Az akkumulátor állapotát közlő új értesítések tudatják veled, ha ideje feltöltened az AirPodsodat.

Automatikus készülékváltás

Gond nélkül váltogathatsz az eszközeid között anélkül, hogy az AirPods csatlakoztatását manuálisan kellene átállítanod.5 Ha éppen befejeztél egy telefonhívást az iPhone-odon, és utána az iPaden néznél egy filmet, az AirPods auto­ma­ti­ku­san át fog váltani rá.

Az Amazing Stories megtekinthető az Apple TV appban

Fejhallgató alkalmazkodása

Az AirPods hangját a hallási különbségekhez is hozzáigazíthatod. A Fejhallgató alkalmazkodása funkció felerősíti a halk hangokat, és a hallásod jellegzetességeit figyelembe véve tudja hangolni a fülhallgatót. Így tisztábban hallhatod a zenét, a telefonhívásokat és a többi hangot.6

Hangmegosztás Apple TV‑hez

Ha két pár AirPodsot csatlakoztatsz egy Apple TV 4K-hoz, akkor ketten is tudtok egyszerre úgy filmet nézni, hogy nem zavartok vele másokat.7

Apprészletek

Az App Store alkal­mazásai az élet szinte minden területén megjelentek, és segítenek mindennapjaink során. Most született egy módszer, amivel még gyorsabban hozzáférsz a lehetőségeikhez: az Apprészletek. Egy Apprészlet egy adott feladatra kihegyezett kis alkal­mazásrészlet, ami abban a pillanatban bukkan fel, amikor szükséged van rá.

Az Apprészletek felfedezése

Egy Apprészlet egy egyszerűen felfedezhető és azonnal használható kis alkalmazásrészlet, ami akkor és ott jelenik meg, amikor neked kell. Ilyet találhatsz majd többek között közösségi biciklibérlés, parkolójegyváltás vagy elvitelre kért ételrendelés során.

Gyorsan betöltődik

Egészen kicsi. Pillanatok alatt betöltődik. Villámgyorsan elindul.

Adatvédelem

Az adatvédelem alapvető emberi jog, és alapja az Apple minden tevékenységének. Az iOS 14-ben ezért nagyobb irányítást adunk az általad megosztott adatok felett, és átláthatóbb betekintést kapsz a használatukba.

Adatvédelmi információ az App Store‑ban

Mostantól olyan információt is találsz az App Store-ban, amelyből már a letöltés előtt jobban megértheted az adott app adatvédelmi gyakorlatát.10

Rögzítésjelző

Amikor egy app használja a mikrofonodat vagy a kamerádat, megjelenik egy kis jelzőlámpa a kijel­ző tetején. A Vezérlő­központban pedig azt is megnézheted, hogy egy adott app hasz­nálta-e valamelyiket a közelmúltban.

Áttérés a Bejelentkezés az Apple-lel funkcióra

Amikor ezt a lehetőséget kínáló appokba jelentkezel be, egyszerűen áttérhetsz a Bejelentkezés az Apple-lel funkció használatára. Az eddig hasz­nált fiókod továbbra is a régi marad, de eggyel kevesebb jelszót kell majd számon tartanod.

Hozzávetőleges helyzet

Pontos tartózkodási helyed helyett a hozzávetőleges helyzetedet is megoszthatod – ez az információ tökéletesen elég például a helyi híreket és időjárás-jelentést szolgáltató appok használatához.

És még sok más.

App Store.

Az alkal­mazásfejlesztők mostantól lehetővé tehetik előfizetőiknek, hogy családtagjaikkal is megosszák az előfizetésüket a Családi megosztásban. Az appokat bemutató termékoldalak szerkezete is letisztultabb lett, hogy már első pillantásra könnyebben értelmezhesd az adott app fontos adatait. A keresést is tökéletesítettük. A helyesírás-ellenőrzési fej­lesz­tések mellett újdonság, hogy a szerkesztői gyűjtemények is megjelennek az App Store keresési találataiban.

Apple Arcade.

Fedezd fel a legújabb kedvencedet az Apple Arcade új böngészési funkcióival. Már azt is láthatod, hogy melyik játékok népszerűek a Game Center-beli ismerőseid körében. A Játék folytatása funkcióval pedig egyszerűen folytathatod a játékot bármelyik esz­kö­zö­dön – iPhone-on, iPaden, Macen vagy akár Apple TV-n is.

Kiterjesztett valóság.

Az ARKit 4 újdonsága a Location Anchors funkció, amely lehetővé teszi a fejlesztőknek, hogy konkrét helyszínekhez rögzítsék, „lehorgonyozzák” AR-tartalmaikat – például az életnagyságú művészi installációkat vagy a navigációs irányítással kapcsolatos objektumokat.11Az arckövetési támogatást is kiterjesztettük minden A12 Bionic chipes és újabb készülékre, így még több felhasználó élvezheti az olyan AR-élményeket is, amelyek csak az elülső kamerán keresztül működnek.

Kamera.

Még gyorsabban fényképezhetsz: az új rendszerben az első kép elkészültéig, valamint a két kép elkészülte között eltelt idő egyaránt lerövidül.12 Az új expozíció­kompenzációs szabályozóval fixálhatsz egy expozíciós értéket, miközben külön rögzítheted a kamera fókuszát is egy adott felvételhez.13

Game Center.

A Game Center áttervezett, mutatós felületén egyszerű új játékokat felfedezni, és a barátaiddal közösen elmerülni bennük. Gyorsan elérheted az eredményeket, az eredménytáblákat és a Game Center-profilodat közvetlenül az App Store-ból és a Game Center-kompatibilis játékaidból is.

Egészség.

Az Egészség appban megújult az Alvás szakasz, hogy segítségével könnyebben elérhesd a pihenési célkitűzéseidet. Az új hallási funkciók segítenek átlátni, hogy milyen hangosan hallgatod a különböző médiatartalmakat fülhallgatón keresztül, és ez hosszú távon milyen hatással lehet a hallásodra. Az Egészség-ellenőrzőlista funkcióval egy helyen kezelheted az egészségügyi és a testi épségedet illető dolgaidat. Az Egészség appban ezenfelül új adattípusok is vannak a mozgási képességekhez, az egészségügyi nyilvántartási adataidhoz, a tünetek rögzítéséhez és az EKG-hoz.14

Jegyzetek.

Készüléked beépített gépi intelligenciája a gyorsabb jegyzetkereséstől a szkennelt dokumen­tumok képminőségének a javításáig sok mindenben segítségedre lesz. Az app dizájnja is tovább finomodott, hogy még koncentráltabban figyelhess a tartalomra és a leg­fon­to­sabb műveletekre.

Fotók.

Rendszerezd fotóidat és videóidat az új szűrési és rendezési lehető­ségekkel, és navigálj egyszerűen, csippentő mozdulatokkal a Fotók app több nézetében.

Emlékez­tetők.

A gyors bevitellel és az intelligens javasla­tokkal könnyedén rögzíthetsz újabb emlékeztetőket. A megosztott listák közreműködői mostantól emlékeztetőket rendelhetnek egymáshoz, így sokkal egyszerűbb lesz a feladatfelosztás.

Állíts be alapértelmezett e‑mail- és böngésző appokat.

Az iOS 14-ben külső fejlesztők alkal­mazásait is beállíthatod rendszerszintű alapértelmezett levelező­programként, illetve böngészőként.

Hangjegyzetek.

A világ leg­népszerűbb hangrögzítő alkal­mazása új eszközöket kínál a felvételek rendszerezéséhez. A vadonatúj Felvételek javítása funkció jóvoltából egyetlen koppintással javíthatsz a felvételeid hangminőségén.

Időjárás.

Értesülhetsz a zord időjárási eseményekről15 és az időjárás várható változásairól. Így mindig képben lehetsz a küszöbön álló lehűlésekkel, felmelegedésekkel és a másnapi várható időjárással kapcsolatban. Az Egyesült Államokban percről percre követheted a következő egy óra csapadékintenzitási előrejelzését is egy diagramon.

 




Kommentek megjelenítése