Raised by Wolves・AppleTV (HBO GO)

AlmaBlogger   |   2021.09.06 - 08:05   |   Írta: Ca$h   |   1418
06. szept Raised by Wolves・AppleTV (HBO GO)

Ridley Scott új sorozata felkavarta a kedélyeket.

Az emberiség a Földet teljesen lakhatatlanná tette, a véget nem érő vallási háborúk, a hívők és az ateisták között végül a kipusztulásunkhoz vezetett. Egy apró hajó érkezik meg egy ismeretlen bolygóra, melynek bár a légköre kedvező az emberiségnek, de a környezeti hatások, a misztikus élővilág és furcsa növények úgy tűnik nem éppen ideálisak arra hogy második otthont adjanak az embereknek. Pedig Anya (Amanda Collin) és Apa (Abubakar Salim) a két Android azt a szent küldetést kapta, hogy szálljanak le ezen a bolygón, és hozzanak létre egy kolóniát lefagyasztott gyerek embriókból, neveljék fel őket és alapozzák meg az emberiség jövőjét. Eleinte jól mentek a dolgok, a gyerekek szépen cseperedtek, de amikor elérték a nagyjából tíz éves kort egymás után megbetegedtek és voltak akik sajnos meg is haltak. Ha mindez nem lett volna elég felbukkant egy titokzatos élőlény is a kolónián, a sötétben settenkedve majd egyszer csak a semmiből lezuhant egy másik emberi hajó is.

Jobb később mint soha alapon úgy éreztem feltétlenül írnom kell erről a sorozatról is, ami úgy gondolom alapvetően határozta meg a tavalyi nem éppen fényes évünk végét. Ha jól emlékszem akkor az első kettő bevezető részt maga Ridley Scott rendezte, ami meg is látszik ugyanis a bevezető részek egészen döbbenetesek lettek. Mind látványban, mind történetben, hangulatban, fantasztikus színészekkel prezentálva mindezt. Sok mindent el lehet mondani erről a sorozatról, de egy valamit biztosan nem, mégpedig azt hogy kiszámítható. A történések olyan szépen egymásba folyva történnek, mint egy kellemesen csobogó patak, ami lassan a folyóba érkezik, mégis valahogy a folyási irány teljes mértékig kiszámíthatatlan. Soha nem tudjuk mi fog történni, a történet legérdekesebb része hogy a kialakult kettő frakció közül soha nem fogjuk pontosan tudni hogy most akkor ki a jó és ki a gonosz, az eszébe se jut közben senkinek, hogy esetlegesen mind a ketten rosszak vagy mind a ketten jók, mert az emberi agy alapvetően nem így működik.

Anya mikor ráeszmél eredeti mivoltára, céljára és arra amire készült, olyan dolgokat csinál amit rendkívül nehéz befogadni, elfogadni meg aztán végképp. De érződik rajta hogy folyamatosan igyekszik, a gyerekek és a biztonságuk mindennél fontosabb a számukra, próbál emlékezni, rájönni az eredeti céljára, keresi a célját ebben az életben, a létező legemberibb karakter annak ellenére, hogy mesterséges és a cél amiért alkották minden csak nem emberi. A sorozat igazi hőse Apa, aki egy nagyon szimpatikus karakter, tele van szeretettel, mérhetetlenül szereti Anyát, olyannyira hogy szinte már szerelemnek tűnik, nagyon jól végzi a dolgát, a gyerekeknek nem is lehetne nála jobb példaképe, ahogyan próbál vicces lenni mindenféle vicc mesélésével frenetikus. Amikor viszont rádöbben arra, hogy a feladata miszerint meg kell védenie anyát eléggé feleslegessé válik, valahogy még emberibb lesz. A másik hajó lakói természetesen tagjai annak a fanatikus szektának akik miatt kihalt az emberiség és lakhatatlanná vált szeretett bolygónk, megérkezve új otthonukba igencsak rájuk jár a rúd és megismerkedhetünk két emberrel akik valahogy mások mint a többiek.

Marcus (Travis Fimmel) és Sue (Niamh Algar) az eredetüktől függetlenül, a múltjukat teljesen háttérbe szorítva valódi szülőkké válnak, azalatt a több mint tíz év alatt míg mélyalvásban voltak, hiszen ebben a történetben a hibernálásnak van egy egészen egyedi mellékhatása. Igaz hogy a testünk pihen és le van fagyva, tehát gyakorlatilag megáll az öregedésben és alig működik, mindeközben az agyunk tovább pörög és tovább éli életét egy mesterséges világban, nevezzük Mátrixnak. Ebben a Mátrixban a két főszereplő tiszta, őszinte és mély szeretetet kezd érezni fiúk iránt, hogy ez pontosan mit jelent abba most nem mennék bele, mert eléggé spoileres lenne, de tény hogy az érme másik oldala is a szülőségről szól, csak a mesterséges és programozott szeretet helyett ők képviselik az emberi érzéseket. Érdekes kérdés persze az is, hogy az ő érzelmeik sem teljesen eredetiek, hiszen egy mesterséges világban alakultak ki, úgy hogy minden amit átéltek és láttak valótlan volt, nem is történt meg. Persze ilyenkor megint csak el lehet azon gondolkozni hogy mi is az a valóság, az amit látunk amit érzünk, vagy az ami az anyagi világban megtörténik, de ki dönti el hogy mi történt meg valójában és mi nem? Nade ne menjünk ennyire mélyen bele a történésekbe.

Az egész sorozat mozgatórugója, a család, a családi szeretet, a gyerekek oltalmazása és a jövő amit ők képviselnek, mindez egy rendkívül látványos és izgalmas köntösbe bújtatva. Aztán ott lesz a másik nagyon fontos kérdés hogy mi is az a hit, mi is az Isten, mire képes a hit, mennyire fontos szerepe van, hiszen Anya és Apa már rögtön az elején eldöntötte hogy a gyerekeket ateistának fogja nevelni, de nem zárkóznak el attól hogy ha hinni akarnak megtehessék, majd megjelenik a második hajó ami dugig van tömve fanatikus hívőkkel, akiknek a hite eleinte nevetségesnek fog tűnni, groteszknek és nem is érti az ember hogyan lehetséges ez a fanatizmus, amikor az emberiség ennyire fejlett technikailag. Majd a történetet olyan szépen csűrik csavarják, hogy az ember el kezd hinni és már-már abban bízik, hogy igenis létezik Isten és még mindig figyel ránk és gondoskodik rólunk, legyünk bármilyen messze is az otthonuktól. Persze az ő hitvallásuk direkt nem hasonlít egyik általunk ismert vallásra sem, mert itt most nem ez a lényeg, hanem maga a hit és hogy mire képes, milyen hatalmas nagy ereje van.

Majd a történet eljut az utolsó részig és minden amit gondoltunk, minden amire számítottunk, minden jó ami a sorozatban volt egy hatalmas pusztító három méteres pörölykalapácsa szét lesz csapva. Egészen elképesztő mennyire rossz lett az utolsó rész, nem is tudom, remélem hogy nem ez volt az eredeti koncepció, olyan szinten elborult és borzalmas, hogy az egész világ egy emberként hördült fel a megtekintése után. Minden elmélet, filozófia, gondolatmenet, amit közvetített felénk a semmibe vész és egy ZS-kategóriás ócska baromság lesz a történetből, majd mielőtt valóban történhetne valami véget is ér. Ridley Scott hajlamos ezekre az agymenésekre, természetesen ő sem képes teljesen elrugaszkodni attól a számtalan legendától, amit már az élete során megalkotott, de most valahogy erre az utolsó részre nagyon nem jött ki a számítása, vagy csak egyszerűen rosszul vezette fel mindazt amit közölni akart. Számomra borzalmas nagy csalódás volt az utolsó rész, szívem szerint majdnem három pontot is adtam a sorozatra, a többi rész és minden ami előtte van olyan jó és minőségi munka hogy nem akartam ennyire kegyetlen lenni. Már hivatalos hogy jön a folytatás, bízok benne hogy a második évaddal sikerül majd némileg helyre rakni mindent és akkor talán odakerülhet a sorozat ahova valóban való. Minden idők legjobb történetei között. Én bizakodok, te mit gondolsz?

 

Szerintünk: 4/5 | IMDb: 7.6 | Rotten Tomatoes: 73% | Metacritic: 64
Raised by Wolves (season 1 | 2020 - )

Rendezte: Luke Scott, Alex Gabassi, Sergio Mimica – Gezzan, Ridley Scott, James Hawes
Írta: Assron Guzikowski, Heather Bellson, Karen campbell, Sinead Daly, Donald Joh
Zene: Marc Sreitenfeld, Ben Frost
Szereplők: Amanda Collin, Abubakar Salim, Winta McGrath, Travis Fimmel, Niamh Algar, Jordan Loughran, Felix Jamieson, Ethan Hazzard, Aasiya Shah, Ivy Wong

Játékidő: 10x 53perc

 

 

Ha rendelkezel HBO GO előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is! Fontos tudni, hogy HBO GO-t itthon csak a magyar applikáció letöltésével tudod nézni mobilon, tableten, illetve AppleTV-n keresztül is.

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> HBO GO magyar applikáció

>>> A Messiás sorozatkritika

>>> Physical sorozatritika

>>> Calls sorozatkritika


Kommentek megjelenítése