Még több memóriát kapnak az iPhone-ok

Almás Pletykák   |   2021.10.04 - 09:04   |   Írta: L Ferenc   |   1268
04. okt Még több memóriát kapnak az iPhone-ok

Memóriahiányban egész biztosan nem szenvednek majd az új készülékek.

Az Apple idei új okostelefonjainak a designja szinte semmit sem változott tavalyhoz képest, ellenben a hardver több fronton is sokat fejlődőtt. Elég csak a minden korábbinál gyorsabb chipsetre, a komoly üzemidőt biztosító megnövelt méretű akkumulátorra, a fényerősebb kijelzőre, illetve a továbbfejlesztett kamerákra gondolni, és akkor a megnövelt memóriakapacitásról még nem is tettünk említést. 

Az iPhone 13 mini és az iPhone 13 alapmodellje immár 128 GB flashmemóriával bír, szemben az iPhone 12 mini és az iPhone 12 64 GB-os kapacitásával. A középső modellek 128 helyett 256 GB belsőmemóriát vonultatnak fel, a csúcsverziókban az eddigi 256 helyett immár 512 GB flashmamória rejtőzik. 

Az iPhone 13 Pro és az iPhone 13 Pro Max esetében megmaradtak az iPhone 12 Pro és iPhone 12 Pro Max-féle 128 GB-os, 256 GB-os és 512 GB-os változatok, melyek fölé azonban megérkeztek az 1 TB-os csúcsmodellek. Vagyis elmondható, hogy egyes iPhone-ok esetében az Apple idén a duplájára növelte a memóriakapacitást, és nagyon úgy tűnik, hogy a folyamat itt még nem ért véget. 

A legfrissebb pletykák ugyanis arról szólnak, hogy a 2022 őszén érkező iPhone 14 széria csúcsmodelljeiben már 2 TB belsőmemória is lehet. Nem tudni, hogy az olcsóbb készülékek memóriakapacitását hogyan variálja majd meg az amerikai gyártó, mindenesetre nagyon úgy néz ki, hogy az iPhone 14 Pro és az iPhone 14 Pro Max legdrágább kiviteleiben az eddiginél kétszer több, 2 TB memória landol majd. 

A memórianövelés hátterében többek közt az egyre fejlettebb kamerafunkciók állhatnak, melyek egyre több memóriát követelnek maguknak. Konkrét példa, miszerint ha az idei készülékek közül a Pro vagy Pro Max modelekkel 4K felbontású és 30 fps sebességű ProRes videókat szeretnénk rögzíteni, akkor ehhez egy minimum 256 GB-os készülékre van szükségünk. Amennyiben egy 128 GB-os telefonnal veszünk fel ProRes mozgóképeket, akkor be kell érjük 1080p Full HD felbontással és 30 fps sebességgel. 

Az 1 TB-os kapacitás egyébként nem újdonság a mobil iparágban, a világ első 1 TB-os készülékét még 2018 tavaszán mutatta be egy kínai cég, a Smartisan, a Samsung pedig 2019 elején jelentette be a világ első 1 TB kapacitású mobil memóriachipjét. 

Az androidos telefonok között nem számít ritkaságnak a memóriabővítési lehetőség, amit egy parányi microSD memóriakártyákat fogadó slottal szoktak megoldani. Az eddigi iPhone-okon viszont nem volt ilyen megoldás, a jelenlegieken sincs, és több mint valószínű, hogy a jövőben érkező almás mobilokba sem lehet majd microSD kártyákat becsúcsztani.

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése