Még nagyobbat szól: iPhone 13 Pro Max teszt

Tesztek   |   2021.09.30 - 11:46   |   Írta: H.A   |   22801
30. szept Még nagyobbat szól: iPhone 13 Pro Max teszt

Kicsit vastagabb és sokkal gyorsabb lett az idei csúcs iPhone, mely tovább bírja egy feltöltéssel és a kamerái is ügyesebbek lettek.

Ha ősz, akkor nincs mese, jönnek az új iPhone-ok. Ez idén sincs másképp, 2021 vége már egyértelműen a 13-as sorozatú almás mobilokról szól, melyek idén szerencsére nem csúsztak annyit, mint a tavaly a koronavírus által sújtott 12-es készülékek, hanem már szeptemberben forgalomba kerültek. A kínálat lényegében semmit sem változott tavalyhoz képest, vagyis adott a szuperkompakt iPhone 13 mini, a kicsit nagyobb iPhone 13, a kamerára kihegyezett iPhone 13 Pro és a hatalmas kijelzővel szerelt iPhone 13 Pro Max. A kvartett tagjai közül mi most a legnagyobb és egyben legdrágább modellt fogjuk vallatóra.

Nincs könnyű dolgunk, ha az iPhone 13 Pro Maxet meg szeretnénk különböztetni az iPhone 12 Pro Maxtől, idén ugyanis lényegében teljesen változatlan maradt a csúcsragadozó designja. Így például a hátsó kameraszett elrendezése sem változott, ellentétben a Pro jelzés nélküli olcsóbb modellektől, melyeket az ezirányú változás miatt kicsit könnyebb megkülönböztetni az elődeiktől. Árulkodó jel lehet a szín, a hozzánk érkezett tesztkészülék Sierra Blue fényezése ugyanis újdonság a 13 Pro Max esetében. Nem rossz ez az új szín, de kicsit többet vártunk tőle, kicsit élénkebb kékre számítottunk, mint amilyen a valóságban.

A 160,8 milliméteres hossz, illetve a 78,1 milliméteres szélesség változatlan maradt, ellenben a vastagság 7,4 milliméterről 7,7 milliméterre nőtt, ezzel párhuzamosan pedig a tömeg 226 grammról 238 grammra gyarapodott. A vastagság változását a gyakorlatban nehéz észrevenni, a nagyobb tömeget viszont egyből megérezni, a 13 Pro Max minden korábbinál jobban lehúzza a zsebünket. A lapos oldalélekkel operáló design változatlan maradt, e tekintetben sokkal inkább 12s Pro Max néven kellene emlegetni jelen tesztalanyunkat. 

A nagyobb vastagság és tömeg oka, hogy idén minden korábbinál nagyobb akkumulátor került a fedélzetre, vagyis az Apple nem tett mást, mint hallgatott a felhasználói visszajelzésekre. Az eddigi 3687 mAh kapacitású telep helyére egy 4373 mAh-s aksi került, vagyis idén közel 20 százalékkal nagyobb kapacitást kapunk, ami mindenképpen jó hír. Ehhez ráadásul hozzájön még az optimalizált működésű, csekélyebb fogyasztású hardver, ami miatt jelentősen megnőtt az üzemidő. A gyári adatok szerint a videólejátszási idő 20 óráról 28 órára nőtt, ami teljesen reális, normál felhasználás mellett akár a kétnapos használati idő is simán benne van a pakliban. Egy napot pedig lényegében bármilyen masszív nyúzás mellett hoz az új Pro Max.

A vékonyka dobozban idén sincs töltőfej, hanem csak egy kábel – amennyiben lecsapnánk egy 20 W-os Apple töltőre, az a telefon árán felül további 8 ezer forintos kiadást jelent. Komoly negatívum, hogy a töltési sebesség maradt a régi, miközben egyes rivális gyártók e tekintetben akár hatszoros tempóra is képesek. 0-ról 50 százalékra konkrétan 35 perc alatt lehet feltölteni a készüléket, ami 2021-ben már igen lassúnak mondható. Ugyancsak fekete pont jár azért, mert az amerikai gyártó továbbra is kitartott a régimódi Lightning csatlakozó aljzat mellett. Ezt már korábban illett volna USB-C-re cserélni, és egyben rég meg kellett volna lépni az adatátviteli sebesség USB 2.0-ról 3.0-ra történő megemelését. A vezeték nélküli töltés is lassú és a telefon nem képes wireless módon tölteni más eszközöket, így például egy AirPodsot. 

Számítási teljesítmény fronton viszont hatalmas előrelépésnek lehetünk tanúi: a legmodernebb 5 nanométeres gyártási technológiával készülő A15 Bionic jelentősen gyorsabb a tavalyi A14 Bionicnél. A 11,8 helyett immár 15 milliárd tranzisztort felvonultató SoC CPU-fronton 10-20 százalékos sebességtöbbletet hozott magával, de ami ennél sokkal inkább mellbevágó, hogy a grafikus teljesítmény 50 százalékkal emelkedett. Utóbbi többek közt annak is köszönhető, hogy az idei Pro készülékek "agya" négy helyett öt grafikus magot vonultat fel. Az előd sem volt lassúnak mondható, a 13 Pro Max azonban rátesz még egy lapáttal, jelenleg nincs nála gyorsabb okostelefon, és várhatóan jó darabig nem is lesz.

A kijelző képátlója maradt 6,7 col, ami mellé változatlanul 2778x1284 pixeles felbontás és OLED technológia társul. A 458 ppi-s pixelsűrűségű, kiváló képminőségű panel maximális fényereje 800 nitről 1000 nitre nőtt, ami erős napsütésben történő használat esetén jól jöhet, a HDR mód melletti 1200 nites maximális fényerő maradt a régi. 2021-ben végre az Apple is meglépte a 60-ról 120 Hz-re történő váltást, amit az androidos tábor tagjai már rég megtettek. Ennek köszönhetően minden korábbinál fluidabb a felhasználói élmény, és mivel adaptív, a frekvenciát 10 és 120 Hz között állító technikáról van szó, mindez nem megy az üzemidő rovására. Kár, hogy minderről a 13 mini és 13 vásárlóknak le kell mondaniuk. 

Sokan régóta várnak arra, hogy az iPhone-ok rendes AOD-t, vagyis mindenféle információt megjelenítő készenléti üzemmódot kapjanak, erre azonban sajnos idén sem került sor. Mint ahogy arra sem, hogy az Apple száműzze a sokak által ki nem állt notchot. Részeredmény, hogy a kijelzőbe felülről belerondító szenzorsziget végre kicsit kisebb lett. A notch konkrétan 20 százalékkal ment össze a mosásban, azonban míg a szélessége csökkent, a vastagsága kicsit nőtt. A tapasztalat azt mutatja, hogy a konkurencia által használt csepp és egyre inkább lyuk alakú frontkamera megoldások sokkal kevésbé zavaróak, és ugyebár már arra is van példa, hogy egyes gyártók a kijelző alá rejtik a képszenzort. 

A 26 milliméteres gyújtótávolságú főkamera fényereje f1,6-ról f1,5-re nőtt, ezenkívül pedig érkezett egy új képérzékelő, a Sony IMX703, ami így kombinált módon 2,2x nagyobb fénymennyiséget jelent. A természetesen továbbra is stabilizált főmodul normál fényviszonyok mellett lényegében ugyanolyan képeket csinál, mint az elődje, e tekintetben már nem nagyon van hova fejlődni. Rossz fényviszonyok mellett viszont tetten érhető a pozitív változás. A 13 milliméteres fókusztávolságú nagylátószögű kamera fényereje f2,4-ről f1,8-ra katapultált, és legalább ilyen fontosságú változás az autofókusz megérkezése. Utóbbinak köszönhetően akár 2 centiméteres tárgytávolság is alkalmazható, azonban zavaró lehet, hogy a makró mód automatikus bekapcsolását nem lehet inaktiválni. 

A telefotó egység fókusztávolsága 65 milliméterről 77 milliméterre nőtt, ami magával hozta az optikai zoom 2,5x-ről 3x-osra történő növekedését, ráadásul idén nemcsak a 13 Pro Max, hanem a 13 Pro is ilyen zoomot virít. A fényerő f2,2-ről f2,8-ra csökkent, viszont az optikai képstabilizátor változatlanul remek munkát végez, a digitális zoom maximális értéke pedig 12x-ről 15x-re nőtt. Kár, hogy nem kapunk egy negyedik kamerát, ugyanis a riválisok már jó ideje periszkópos modulokkal gondoskodnak az akár 10x-es zoomátfogásról is. 

Újdonság a fotografikus stílusok megjelenése, melyek többek egyszerű digitális szűrőknél, ugyanis a képek adott részein más-más hatást valósítanak meg – érdemes eljátszani velük. Ugyancsak friss fejlesztés a filmszerű mód, melynek lényege, hogy videózás közben mindig automatikusan arra az arcra kerül a fókusz, mely a kamera felé fordul. Mindez elmosott háttér, virtuálisan csökkentett mélységélesség mellett történik, viszont 4K helyett csak Full HD felbontásban, 60 helyett csak 30 fps sebességgel, és nem mindig tökéletes előtér/háttér szeparalással. Az éjszakai üzemmód immár az összes kamerán, a telefotó egységen is elérhető, ezenkívül pedig ProRes 4K videókat is rögzíthetünk 30 fps sebesség mellett. Viszont ha csak 128 GB-os alapkészülékünk van, akkor be kell érnünk Full HD ProRes videókkal. 

465 ezer forint. Konkrétan ennyi a legolcsóbb iPhone 13 Pro Max hivatalos magyarországi listaára, mely összeg ellenében egy 128 GB-os példány lehet a miénk. Nem kevés pénz, de megjegyzendő, hogy az előd hasonló memóriás alapmodellje egy éve 480 ezer forintos áron nyitott, tehát végre egy kis árcsökkentésnek lehetünk tanúi. A 256 GB-os 13 Pro Max 505 ezer forintba kerül, az 512 GB-os verziót 593 ezer forintos áron jegyzik, az 1 TB-os új csúcsmodell pedig nem kevesebb, mint 681 ezer forintot kóstál. A kisebb kijelzős, szerényebb aksis, de ezt leszámítva nagyon hasonló hardveres iPhone 13 Pro kiviteltől függően 425-641 ezer forintba kerül. 

És hogy hogyan viszonyul egymáshoz egy 13 mini és egy 13 Pro Max? Hát körülbelül így:

Kapcsolódó tartalom:
A nagy nap: mától kaphatóak a 13-as iPhone-ok
A legnagyobb durranás: iPhone 12 Pro Max teszt
Sokat várhatunk a most megrendelt iPhone 13 mobilokra
​iPhone 13 / 13 mini / 13 Pro Árak és Vásárlás a HasznaltAlmán


Kommentek megjelenítése