Ki a kicsit nem becsüli: iPhone 13 mini teszt

Tesztek   |   2021.10.01 - 14:00   |   Írta: H.A   |   10684
01. okt Ki a kicsit nem becsüli: iPhone 13 mini teszt

Ha esetleg nem igazán jött be az Apple első mini jelzésű okostelefonja tavaly, akkor érdemes most néhány pillantást vetni az utódjára, mely több fronton is jelentősen fejlődött.

Sok más gyártótól eltérően az Apple sosem hanyagolja el azokat a vásárlókat, akik kompakt kialakítású okostelefonokra vágynak. Az amerikai gyártó készülékei sokáig ugyebár eleve mind igen kicsik voltak, hiszen 2014 előtt nem is lehetett 4 colosnál nagyobb iPhone-t kapni. Aztán persze az Apple is felpattant az egyre sebesebben robogó phablet vonatra, de ettől függetlenül nem feledkezett meg a kisebb mobilokról sem. Elég csak a 2016-ban kijött eredeti iPhone SE-re gondolni, aztán pedig 2020 elején megérkezett a még mindig aktuális újabb iPhone SE, amit az év második felében követett a sokkal komolyabb hardvert drágábban felvonultató iPhone 12 mini. És most máris itt a folytatás, a nemrégiben debütált 13-as sorozat legkisebb modellje, az iPhone 13 mini. 

Aki iPhone 12 minit vásárolt, az általában nem bánta meg a választását, és együtt tud élni a talán egyetlen komoly negatívummal, a relatíve rövid üzemidővel. Ettől függetlenül a híradások arról szólnak, hogy az Apple elégedetlen a mini eladási mutatóival és ennek jegyében hamarosan ki is vonja azt a piacról. A méretkategória szerelmesei számára azonban jó hír, hogy a 13-as szériából még készült mini változat, az viszont már kevésbé, hogy a 14-es sorozatból várhatóan már nem lesz ilyen verzió. De az előre történő sopánkodás helyett inkább nézzük meg, hogy 2021-ben pontosan mit is kapunk a pénzünkért, ha egy új mininek szavazunk bizalmat. 

Nos, konkrétan egy szuperkompakt dobozt, ami nemcsak amiatt tud ennyire kicsi lenni, mert a benne lévő telefon is parányi, hanem amiatt is, mert tavalyhoz hasonlóan a töltőfejet ismét kispórolja a gyártó. A kábelért szerencsére még nem kér el külön összeget az Apple, mint ahogy a SIM-tálca kiszedéséhez használatos kis tűt is alapáron megkapjuk. No és persze magát a hőn áhított okostelefont, mely első blikkre kevés eltérést mutat az elődjéhez képest. A 131,5 milliméteres hossz és a 64,2 milliméteres szélesség éppúgy változatlan maradt, mint a vízálló kivitel és a tavaly debütált designnyelvezet, vagyis a bevált recepten 2021-ben inkább nem változtattak. 

A vastagság 7,4 milliméterről 7,7 milliméterre nőtt, amit szabad szemmel nehéz észrevenni, maximum csak akkor tűnhet fel, ha egymás mellé teszünk egy tavalyi és egy idei minit. Ez, illetve a 135 grammról 140 grammra növekedett tömeg nem öncélú dolog, hanem annak tudható be, hogy az Apple a többi új mobiljához hasonlóan a 13 minibe is nagyobb akkumulátort szerelt. A 2227 mAh kapacitás 2438 mAh-ra nőtt, ami 9,5 százalékos növekményt jelent, de a gyakorlatban ennél nagyobb mértékben nőtt az üzemidő, hiszen a hardver működésén is sikerült egy keveset optimalizálni. 

Persze a 13 mini így sem lett üzemidő rekorder, de most már nagyobb eséllyel bír ki egy teljes napot töltőre csatlakoztatás nélkül. Míg az előd esetében 15 órás, addig az új modell kapcsán 17 órás videólejátszási időt kommunikálnak, ami mindenképpen örömteli fejlemény. Az Apple évek óta komoly lemaradásban van gyorstöltés fronton és ez sajnos idén sem változott. Mivel azonban az iPhone 13 miniben relatíve kicsi az akkumulátor, ez nem olyan égető probléma, mint gondolnánk, mindenesetre ha jövőre duplájára nőne a töltési sebesség, még akkor is csak komoly lemaradásban kullogna az Apple a riválisai mögött. Jelen tesztalanyunk egyébként mintegy 30 perc alatt tölthető 0-ról 50 százalékosra, később persze jelentősen lelassul a folyamat, amihez még mindig nem USB-C, hanem jó öreg Lightning portot kell használnunk. Vagy wireless töltést, ami továbbra sem valami gyors. 

Az OLED technológiájú érintőkijelző változatlanul 5,4 colos képátlójú és a felbontása is maradt a régi. Mint ahogy az sem változott, hogy 476 ppi-s pixelsűrűsége révén még mindig a legkisebb iPhone-nak a legszebb a képe. A fényerő viszont 25 százalékot nőtt, a 800 nit remekül jön szikrázó napsütésben, de azért elmarad a Prók 1000 nites értékétől. Ha már az Apple ilyen későn lépett tovább a 60 Hz-es frissítésről, igazán elvárható lett volna, hogy az összes új készülékét 120 Hz-es rátával dobja piacra, de végül nem így lett. A kétszeres frissítési sebesség sajnos a Prók kiváltságának számít. És persze a notch is velünk maradt: bár kicsit kisebb lett, méretarányosan továbbra is a parányi 13 mini esetében rondít bele a legjobban az amúgy gyönyörű kijelzőbe. 

A hátoldali kamerák idén nem egymás alatt kaptak helyet, hanem átlós formában figyelnek, ami legalább megkönnyíti a dolgunkat a két évjárat egymástól való megkülönböztetésében. A főkamera f1,6-os fényereje nem változott, de még így is 47 százalékkal több fény jut a szenzorra, mint eddig. Komoly előrelépés, hogy a tavaly még csak a 12 Pro Maxben elérhető szenzormozgatásos képstabilizálást idén az összes új készülék, így többek közt a 13 mini is megkapta. Telefotó kamera és LiDAR szenzor továbbra sincs, a nagylátószögű kamera pedig maradt f2,4-es fényerejű és sajnos autofókusz nélküli. 

Természetesen adottak az idei nagy újdonságok, a fotografikus stílusok és a filmszerű mód, videózáskor pedig a 4K felbontás és a 60 képkocka/másodperces sebesség jelenti a plafont. A képminőségre egyetlen rossz szavunk sem lehet, sőt! Napsütéses környezetben nem jelentős az előrelépés, de rossz fényviszonyok mellett sokat számít a továbbfejlesztett hardver. Olyannyira, hogy a DxOMark aktuális toplistáján az előkelő tizedik helyen tanyázik a legkisebb almás mobil. Amely ugyanúgy 130 pontot tudhat magáénak, mint a tavalyi nagyágyú 12 Pro Max. És persze nem meglepő, hogy az idei non-plus-ultra modell, a 13 Pro Max 137 ponttal a negyedik helyet foglalja el. 

Értelemszerűen fullos 5G támogatást kapunk és a szupergyors Wi-Fi 6 hálózatokban is jól érzi magát az iPhone 13 mini, mely most először két eSIM-mel is használható. A minden körülmények mellett szélsebes működésre a legmodernebb 5 nanométeres gyártási technológiával készülő A15 Bionic chipkészlet jelent garanciát, mely a normál 13-asokban a Próktól eltérően nem 5, hanem csak 4 grafikusmaggal rendelkezik. Egyszerűen nem találni olyan feladatot, amivel meg lehetne akár csak egy picit is akasztani a szupergyors, kapásból iOS 15-öt futtató rendszert. 

Idén legolcsóbban 295 ezer forintból lehet megúszni egy 13-as sorozatú iPhone-t, ennyibe kerül ugyanis a 128 GB memóriával szerelt iPhone 13 mini alapmodell. Viszonyításképp, tavaly még csak 64 GB memória volt az alapkészülékben, melyért akkor 300 ezer forintot kértek el, most viszont akciósan már csak 250 ezer forintba kerül. Az iPhone 13 mini 256 GB-os kivitelét 335 ezer forinton jegyzik, az 512 GB-os csúcsmodellért pedig 423 ezer forintot kérnek el. Amennyiben szimpatikus a készülék tudása, de kicsit nagyobb kijelzőre vágyunk, akkor érdemes néhány pillantást vetni az iPhone 13-ra, melyet kiviteltől függően 335-463 ezer forintos hivatalos listaáron lehet beszerezni.

A legkisebb és legnagyobb idei új almás mobil, a 13 mini és a 13 Pro Max egyébként konkrétan így viszonyul egymáshoz:

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése