Kipróbáltuk a vadonatúj iPhone SE-t

Tesztek   |   2020.04.30 - 12:03   |   Írta: H.A   |   6783
30. ápr Kipróbáltuk a vadonatúj iPhone SE-t

Megnéztük milyen a gyakorlatban az Apple legújabb okostelefonja, a kis méretben nagy teljesítményt felvonultató, és egész korrekt ár/érték arányú 2020-as iPhone SE.

3,5 col. Az Apple ilyen képátlójú kijelzővel vágott neki az okostelefon-szektornak, ami a 2000-es évek második felében tulajdonképpen teljesen átlagosnak volt mondható. Aztán elérkezett 2012, amikor is megérkezett az amerikai gyártó első olyan készüléke, melybe már egy picivel nagyobb, konkrétan 4 colos érintőképernyő került – ez volt a jó öreg iPhone 5. Ezt követően már csak két évet kellett várni arra, hogy az Apple ismét megnövelje a kijelzőméretet: 2014-ben napvilágot látott az első olyan iPhone-páros, melynek tagjai 4,7-5,5 colos LCD-ket vonultattak fel. Míg sokan örültek a nagyobb kijelzőnek, mások egyenesen a hátuk közepére kívánták a tepsitelefonokat, és az utóbbi csoport képviselői kitörő lelkesedéssel fogadták a 2016 elején piacra dobott apró iPhone SE-t. Melynek sikere a relatíve kedvező ár mellett az iPhone 5-féle 4 colos méretnek, illetve az iPhone 6s kiváló chipkészletének volt köszönhető.

4 évvel később most újból támad az iPhone SE, ami ismét egész barátságos árcédulát kapott, de az elődjénél azért nagyobb lett, arról nem is beszélve, hogy a chipsete minden riválisát maga mögé utasítja. Nyílt titok, hogy a 2020-as modellévű iPhone SE nem más, mint egy iPhone 8, melybe az iPhone 11-ben debütált legújabb és legnagyobb teljesítményű chipkészlet került be. De hogy lehet megkülönböztetni egymástól a 8-as és az új SE iPhone-t? A válasz roppant egyszerű: ha a hátlapon a harapott almás logó a felső szekcióban található, akkor egy 8-ashoz, ha pedig középen, akkor egy SE-hez van szerencsénk. Egyrészt lehangoló, hogy szinte minden változatlan maradt a jó pár éves designterven, másrészt viszont jó hír, hogy az iPhone 8-hoz készült összes kiegészítő minden további nélkül használható az új SE-n.

Az egykezes használatnak semmi akadálya, maximum csak a kisebb tenyérrel megáldottaknak lehetnek e tekintetben problémái. A notch-gyűlölők számára jó hír, hogy nincs semmilyen kijelzősziget, viszont a minden irányban, de főleg alul és felül iszonyatosan vastag kávák elég retró-hatást keltenek. Rengeteg az úgymond kihasználatlan felület, e tekintetben semmi előrelépés sincs az iPhone 8-hoz képest, vagyis az új SE nem túl ideális azoknak, akik imádnak különböző vizuális tartalmakat fogyasztani. 4,7 colon egyszerűen kényelmetlenebb böngészni, leveleket olvasni, gépelni és videókat nézni, mint a mára már széles körben elterjedt 5,5-6 colos telefonokon. Melyek egyébként a vékony kávák miatt messze nem annyival nagyobbak az SE-nél, mint azt a kijelzőméretek közötti különbségből sejteni lehet.

A felső kávában lévő f2,2-es fényerejű kamera révén 7 megapixeles felbontású önarcképek készíthetők, melyek minősége nem rossz, de elmarad a 11-es iPhone-okkal lőtt 12 megapixeles fotókétól. A slofie vélhetően keveseknek hiányzik, viszont a 4K/60 fps szelfivideókhoz szokottak számára komoly visszalépést jelenthetnek a Full HD/30 fps mozgóképek. Nincs Face ID, helyette visszakapjuk a kijelző alatti köralakú gombba rejtett második generációs Touch ID-t. Az aktuális trendeknek megfelelően a kijelző nem támogatja a 3D Touchot, viszont a Haptic Touchot igen, de némileg korlátozott változatban. Kimaradt a koppintásra felébresztés, és a fényerő is lehetne nagyobb, ellenben a kijelző képminőségére még a relatíve alacsony felbontás ellenére sem lehet panasz. Már amennyiben persze nem egy végtelen kontrasztarányú OLED-es telefon mellé tesszük az SE-t.

Jack dugalj nincs, a gyári alapcsomagban egy Lightning csatlakozós EarPodsot találhatunk. Az IP67-es por- és vízállóság adott, viszont megjegyzendő, hogy a drágább iPhone-ok már IP68-as minősítéssel bírnak, vagyis mélyebb vízben sem eshet bántódásuk. Az összeszerelési minőség kifogástalan és a felhasznált anyagok minőségére sem lehet panasz. Az akkumulátor változatlanul 1821 mAh kapacitású, vagyis közel 70 százalékkal elmarad a 11 Pro szintjétől, ami még akkor sem hangzik túl jól, ha utóbbi készülék többet fogyaszt. Akik eddig elégedettek voltak az iPhone 8 üzemidejével, azok az SE-ben sem fognak csalatkozni, de a masszív kütyünyomkodók könnyen belefuthatnak abba, hogy a töltőről reggel lehúzott telefon a délután második felében ismét töltőért kiállt. Kis kapacitású akkumulátor ide vagy oda, az Apple igazán gondoskodhatott volna arról, hogy az új SE mellé ne egy gyenge 5 W-os vezetékes töltő kerüljön, egyébként pedig akár vezeték nélkül is tölthető a készülék.

A 2020-as iPhone SE igazi ütőkártyája nem más, mint a legmodernebb 7 nanométeres gyártási technológiával készülő és a legújabb 11-es iPhone-okból már jól ismert A13-as chipset. Ez olyan sebességet diktál, mint semmilyen más chipkészlet, az alkalmazások azonnal indulnak, minden akadozás nélkül fut és szinte biztosak lehetünk benne, hogy e tekintetben 3-4 éven belül nem is lesz változás. A Geekbench tesztekben produkált számok alapján elmondható, hogy az iPhone 8-hoz képest 40-200 százalékos a sebességnövekedés, az ennél régebbi almás mobilokhoz képest pedig szinte fényévnyi a teljesítménytöbblet. Az abszolút időtálló SoC mellé 2 helyett 3 GB RAM került, ami ugyan nem a csúcs-iPhone-ok 4 GB-os szintje, de az iOS remek memóriakezelését ismerve egyelőre bőven elegendő. Utóbbi természetesen 13-as verziójú, és garantált, hogy jó néhány évig mindig lesz frissítés az új SE-re. A Bluetooth 5.0 támogatás természetesen adott, és az iPhone 8-hoz képest lényeges változás, hogy immár Wi-Fi 6 kompatibilitást is kapunk. A csúcs-iPhone-okban lévő U1-es UWB chip kimaradt a repertoárból, ennek hiányával azonban bőven együtt lehet élni.

A hátlapon nem kettő vagy három, hanem egyetlen kamera árválkodik. Magyarul az SE csak azoknak való, akik sem ultranagylátószöget, sem optikai zoomot nem használnak. Az f1,8-as fényerejű objektívvel és 12 megapixeles lapkával szerelt modul egyenesen az iPhone 8-ból érkezett. A hardver változatlan, ellenben az A13 chipsetben rejlő lehetőségek miatt a képminőség mégis javult. 

Nappali fényviszonyok és jól megvilágított témák esetén az iPhone SE képminőségébe nem lehet belekötni, de ha kevesebb a fény, akkor a 2020-ban megszokottnál zajosabb képeket kapunk. Nincs éjszakai mód és Deep Fusion támogatás, de például a HDR és a panorámakép funkciókra egyetlen rossz szavunk sem lehet. Némi megszokást igényel a 28 milliméteres fókusztávolság, ami azt jelenti, hogy a felvételekre kevesebb fér a témából, mint a 26 milliméteres újabb iPhone-ok esetében.

A PDAF élességállítás egész gyors és az optikai képstabilizátor is rendben végzi a dolgát, a portré mód viszont enyhén csalódást keltő. Utóbbi elsősorban annak következménye, hogy egyetlen kamerával egyszerűen nem lehet tökéletes elmosott hátterű képeket készíteni. A portré mód ráadásul csak arcok esetében használható, ahhoz már trükközni kell, hogy állatok vagy tárgyak hátterét mossuk el digitálisan. Videózás fronton adott a remek 4K felbontás, ami mellé ráadásul 60 fps sebesség társul. Aki sokat fotózik és/vagy videózik az nagy ívben kerülje a 64 GB-os alapmodellt, mert az alaphelyzetben szabad mintegy 51 GB memória pikkpakk betelik és bővítési lehetőség ugyebár nincs. Az alábbi képen egy Samsung Galaxy S20 társaságában vehető szemügyre az új SE:

180 ezer forint. Tény, hogy Apple fronton kevés pénz ez egy vadonatúj telefonért, de abszolút értékben véve nagyon is sok, mely összeg ellenében sokkal komolyabb multimédiás tudású (de vélhetően kevésbé időtálló) készülékek választhatók az androidos táborból. És akár hasonló, vagy legalábbis nem sokkal nagyobb méretben. Az iPhone SE azok számára lehet ideális választás, akik már régóta le szeretnék cserélni valami hasonlóra a jó öreg 6-os, 7-es vagy 8-as iPhone-jaikat. Ők vélhetően imádni fogják a 2020-as SE-t, de csak akkor, ha világmegváltást azért nem várnak tőle. Ha kevés a 64 GB belsőmemória, akkor a 128 GB-os, illetve 256 GB-os változatokért hivatalosan 200, illetve 240 ezer forintot kér az Apple. Ez pláne nem kevés egy új szívet kapott régi iPhone 8-ért, de nem árt felidézni, hogy az iPhone 11 Pro 400 ezer forinttól indul. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése