A 2. generációs iPhone SE megörökölte az iPhone 8 kameráját

Tech Hírek   |   2020.04.29 - 18:44   |   Írta: H.A   |   1644
29. ápr A 2. generációs iPhone SE megörökölte az iPhone 8 kameráját

Több forrás is megerősítette, hogy az új iPhone SE-be az iPhone 8 kamerája került, és nem egy új kamera modul.


(Kutyákon is működik egy kis segítséggel a portré mód)

Ennek ellenére a telefon képes portré módú képek készítésére, amit az iPhone 8 még nem tudott. A Halide alkalmazás fejlesztői utánajártak, hogy szerintük mi történhetett.

Már az iFixit boncolásából is látszott, hogy az új iPhone SE kamerája csereszabatos a 2017-es iPhone 8-éval, ami kicsit csalódásnak tűnhet, de valójában mindennapi helyzetekben, jó megvilágítás mellett elégséges lehet. De az igazi érdekesség az, hogy ha csak egy darab, 2017-es kamerája van, akkor hogyan csinálhat portré képeket? Az iPhone XR kamerája a fenti mélységtérképet (depth map) adja fókuszpixeleivel, amit utána a lenti maszkra (portrait effect matte) alakít az Apple gépi tanulása:

Egy évvel az iPhone 8 bemutatója után kijött az iPhone XR, mely szintén képes egyetlen hátlapi kamerával portré képek készítésére, de azt a fejlett fókuszpixeleknek köszönheti, amit az Apple mesterséges intelligenciával kombinált a jobb eredmény érdekében.

Az iPhone 8 szenzora azonban nem rendelkezik elég lefedéssel, ezért fókuszpixeleire nem hagyatkozhat. Így az új iPhone SE kizárólag gépi tanulást használva készít portré módú képeket.

Épp ezért ez akkor is működik, ha egy fényképről készítünk fényképet, ahogy azt a Halide fejlesztője bemutatta egy, a nagymamájáról készült képpel:


(Középen az iPhone SE által készített maszk látható)

Azért érezzük, hogy ha fókuszpixelek és másodlagos kamera nélkül egy 3 éves szenzorral is lehetne tökéletes portré képeket készíteni, akkor az Apple mindenhol azt a megoldást használná. Szóval nem is erről van szó.

Az új iPhone SE emberi alanyokkal általában egész jó végeredményt produkál, de állatoknál és tárgyaknál néha problémája akad a mélységérzékeléssel, mint például az alábbi képen a fával, épp ezért korlátozta az Apple csak emberekre a portré módot a legújabb telefonján.

Ráadásul az új iPhone SE közel se tud olyan sok réteget megkülönböztetni, mint az iPhone 11 Pro. Vegyük példának ezeket a növényeket:

Majd a maszkot, amit az iOS generál fényképezéskor:

Bal oldalt a 11 Pro kamerája által készített mélységtérkép látható, jobb oldalt pedig az új iPhone SE műve. A bal oldali jelentősen részletesebb, több rétegből áll és nagyobb felbontású is.

Összességében elmondható, hogy az Apple nem akart csalódást okozni és ezért korlátozták a portré módot emberi arcokra az új iPhone SE-n, de annyit tettek, hogy a fejlesztők számára elérhetővé tették a mélységadatokat, így ők felülbírálhatják ezt a döntést.

Így például a Halide alkalmazásban is van portré mód nem csak emberi alanyok esetén az új iPhone SE-n.

Forrás: Szifon.com

Kapcsolódó cikkek: 

 


Kommentek megjelenítése