Kicsi a bors, de erős: iPhone 12 mini teszt

Tesztek   |   2020.11.30 - 17:00   |   Írta: H.A   |   3855
30. nov Kicsi a bors, de erős: iPhone 12 mini teszt

Jelenleg nincs ennél kisebb, vékonyabb és könnyebb 5G csúcsmobil: kipróbáltuk a 2020-as új iPhone-ok közül a talán legizgalmasabb, mini változatot.

2007-et írtunk, amikor az Apple előrukkolt első telefonjával. Ez volt ugyebár az eredeti iPhone, mely 3,5 colos érintőkijelzős okostelefon ma már megmosolyogtatóan parányi, konkrétan 115x61x11,6 milliméteres méretekkel rendelkezett. Az ezt követő években az amerikai gyártó nagyon óvatosan növelte az iPhone-ok méretét, így 2014-ig nem is létezett 4 colosnál nagyobb modell. A 2013-ban debütált iPhone 5s volt az Apple utolsó igazán kompakt csúcsmobilja, melynek modernizált változata 2016-ban iPhone SE néven tűnt fel a színen. Sokak örömére idén tavasszal is jött egy új kompakt almás készülék, az újragondolt iPhone 8-nak tekinthető 2020-as iPhone SE, ez azonban inkább relatíve kedvező ára, semmint komoly tudása miatt vált sikeressé. Ősszel pedig megérkezett az Apple hamisítatlan új kompakt csúcsmobilja, jelen tesztünk alanya, az iPhone 12 mini.

131,5 milliméteres hosszúság, 64,2 milliméteres szélesség, 7,4 milliméteres vastagság. Konkrétan ilyen nagy, pontosabban ennyire kicsi az iPhone 12 mini. Tényleg nagyon kicsi, annyira, hogy az talán a fotókról nem is jön át teljesen, így vásárlás előtt nem árt egy kicsit élőben is megismerkedni az új jövevénnyel, nehogy aztán meglepetések érjenek. Az új iPhone SE-t is parányinak találtuk pár hónapja, azonban az iPhone 12 mininek még ezt a modellt is sikerül alulmúlnia méret tekintetében: a két készülék között közel 10 százalékos térfogatbeli különbség fedezhető fel. És ha mindez nem lenne elegendő, hozzá kell tennünk, hogy míg a 2020-as iPhone SE 148 grammot nyom a mérlegen, addig a normál iPhone 12-nél közel 25 százalékkal kisebb iPhone 12 mini mindössze 133 grammal húzza le a zsebünket. Hol van ez például az aktuális non-plus-ultra verzió, az iPhone 12 Pro Max 226 grammos ólomsúlyához képest?

A sarkos design, a laposra simított oldalélek már ismerősek lehetnek a kicsit korábban debütált iPhone 12-ről és iPhone 12 Próról, illetve a minivel együtt érkezett iPhone 12 Pro Maxről, és mint ahogy ezeken a mobilokon, a legkisebb új jövevényen is nagyon jól mutatnak. Az általánosan kiváló minőségű 12 mini egyik zsenialitása abban rejlik, hogy bár fizikailag kisebb méretű, mint az új SE, a kijelzője, vagyis az előlapjának hasznos felülete 18 százalékkal nagyobb. Könnyen kikövetkeztethető, hogy ezt a kávák minden korábbinál vékonyabbra vételével sikerült elérni, és például azzal, hogy a panel alól száműzték a Touch ID-t felvonultató gombot. Biometrikus azonosításra tehát a Face ID-alapú arcfelismerést tudjuk használni, amely kiválóan teszi a dolgát, már amennyiben nem maszkkal próbáljuk meg feloldani a készüléket. 

Nyílt titok, hogy a notch még 2020-ban is igen nagy méretű, a magát rendszeresen szuper innovatívnak kikiáltó és nem kevés készpénzzel rendelkező Apple-nek e tekintetben illett volna már lépnie valamit. A fentről belogó kijelzősziget az összes új 12-es modell közül a minin a leginkább zavaró, ugyanis százalékos arányban ezen a telefonon rabolja el a legtöbbet a kijelző hasznos felületéből. Cserébe viszont megkapjuk a valaha készült legnagyobb pixelsűrűségű iPhone érintőkijelzőt: a 12 mini 5,4 colos képátlón 2340x1080 pixeles felbontást vonultat fel, ami rekordmagas, 476 ppi-s értéket jelent. Hiába ez a legkisebb és egyben legolcsóbb új almás mobil, ez esetben is megkapjuk a lényegében végtelen kontrasztarány biztosító, elképesztően szép OLED technológiát, a képminőségre egyetlen rossz szavunk sem lehet. A 12-es új iPhone-ok közül a Prók kijelzője elvileg némileg nagyobb fényerejű, de a különbség a gyakorlatban nem számottevő.

Jack dugalj nem meglepő módon nincs, a sztereó kihangosítás a 12 minin is meglepően jó minőségű és hangos, és természetesen a vízállóságról sem feledkezett meg a gyártó. A kamerarendszer egyenesen az iPhone 12-ből érkezett, ami azt jelenti, hogy a Próktól eltérően nem kapunk telefotó egységet és LiDAR szkennert. Amennyiben az utóbbiak nem hiányoznak, akkor tökéletesen elégedettek lehetünk a 12 mini nagylátószögű, illetve normál kamerájával, melyek minden körülmények mellett jó minőségű felvételekkel szolgálnak. Remek teljesítményt nyújt a Smart HDR 3, jó munkát végez a portré üzemmód, és vélhetően keveseknek hiányzik majd a 60 fps-es Dolby Vision videófelvevő, illetve az Apple Pro RAW támogatás. 

Kamera fronton tehát fényéveket ver a 12 mini az új SE-re, és bár chipset tekintetében nincsenek ekkora különbségek, mindenképpen előnyt jelent, hogy a miniben nem a A13-as, hanem a 7 helyett már 5 nanométeres gyártási technológiával készülő A14-es chipset rejtőzik. Ez az összes többi 12-es iPhone-ban is ott lapuló chipkészlet minden körülmények mellett szuper sebességet biztosít, és vélhetően jó néhány évig elegendő lesz a teljesítménye. Az SE-hez képest a 3-ról 4 GB-ra növelt RAM kapacitást is fejlődést jelent, bár megjegyzendő, hogy a Pro testvérmodellek ennél sokkal combosabb, 6 GB-os mennyiséggel büszkélkedhetnek. A flashmemória kapacitása alaphelyzetben ugyanúgy 64 GB, mint az SE esetében, a drágább kivitelek 128, illetve 256 GB-ot vonultatnak fel. Memóriabővítési lehetőség nincs, a Wi-Fi 6 és az 5G egyaránt szélsebes és persze Bluetooth 5.0-át is kapunk. 

Az akkumulátor 2227 mAh kapacitású, ami nem túl nagy, de hát a kompakt készülékházba egyszerűen nem fér combosabb telep, ami egyébként az SE-hez képest még így is mintegy 22 százalékos növekményt jelent. Más kérdés, hogy az iPhone 12-höz képest viszont több mint 26 százalékos visszalépésnek lehetünk tanúi. Az üzemidő ezzel párhuzamosan körülbelül 15-25 százalékkal szerényebb a 6,1 colos testvérhez képest, és ez azt jelenti, hogy aki reggeltől estig folyamatosan nyomkodja a telefonját, annak akár napközben is elő kell vennie a töltőt. A töltőfej és a vezetékes headset ehhez az iPhone-hoz sem jár alapáron, és 8+8 ezer forintos áron szerezhető be. A Lightning porton keresztül egy 20 W-os egységgel 30 perc alatt 60 százalékosra tölthető a megfáradt aksi, a teljes töltéshez körülbelül másfél órára van szükség, vagyis e tekintetben lenne még mit fejleszteni. Ehhez hasonlóan a vezeték nélküli töltés sem túl fürge, sőt, az iPhone 12 mini a többi 12-es iPhone-tól eltérően 15 helyett csak 12 W-tal táplálható MagSafe-fel, így a teljes töltés 3 órát vesz igénybe. 

Az iPhone 12 mini hivatalos magyar alapára kereken 300 ezer forint, és ha kevés a 64 GB memória, akkor 322, illetve 366 ezer forintért kaphatjuk meg a 128, illetve 256 GB-os verziót. A lényegében ugyanezt a tudást nagyobb méretben, hosszabb üzemidővel prezentáló iPhone 12-ért rendre 50 ezer forinttal kérnek többet, ha pedig beérjük a jelentősen egyszerűbb technikát nagyobb méretben felvonultató 2020-as SE-vel, akkor 180-240 ezer forintból úszható meg a vásárlás. 

Kapcsolódó cikkek:
Kommentek megjelenítése