Apple M1 Macbook Pro vs Intel MacBook Pro – összehasonlítás

Tech Hírek   |   2020.11.30 - 23:16   |   Írta: ARPII   |   2466
30. nov Apple M1 Macbook Pro vs Intel MacBook Pro – összehasonlítás

Kiderül kinek melyiket érdemesebb választania.

Az Apple még novemberben mutatta be a frissített MacBook Pro felhozatalt, egy új házon belül készült Apple Silicone chippel, ami az M1 névre hallgat. A 13 colos MacBook Pro egy ARM-alapú Apple chippet kapott, ami jelentős teljesítmény és üzemidő javulást hozott. Emellett az Apple még mindig árulja az Inteles alapú MacBook Pro-t, akár jóval drágábban is.

A nagy kérdés most sok felhasználó számára az lehet, hogy vajon válassza a régebbi de mindent tökéletesen futtató Inteles opciót, vagy a gyorsabb de még kicsit intsabil M1-es verziót. Mi most megpróbálunk Nektek segíteni ebben a nagy dilemmában, hogy vajon melyik gép lehet számotokra az ideálisabb.

Az M1-es Macbook Pro és az Inteles MacBook Pro nem térnek el egymástól minden ponton, akad köztük hasonlóság bőven, azonban a különbségekből jóval több akad.

 

Hasonlóságok

  • 13.3 colos LED kijelző IPS technológiával
  • Széles színtér (P3) és True Tone technológia
  • Touch Bar és Touch ID
  • 720p FaceTime HD kamera
  • Sztereo hangzás és Dolby Atmos támogatás
  • 3.5 mm jack port
  • Magic Keyboard
  • Force Touch-os Trackpad
  • Bluetooth 5.0
  • Elérhető Ezüst és Asztro Szürke színekben

 

A gépek kívülről hasonlónak tűnhetnek, azonban a motorháztető alatt gyökeres változások történtek, illetve portok terén is vannak különbségek.

 

Különbségek

13 colos M1 MacBook Pro

  • Nyolc-magos Apple ‌M1‌ chip 8 magos GPU-val és 16 magos Neural Engine-nel
  • Akár 16GB RAM
  • Akár 2TB belső tárhely
  • Akár 20 órás üzemidő
  • Stúdió minőségű három mikrofonos kialakítás
  • 802.11ax Wi-Fi 6
  • 2 Thunderbolt/USB 4 port
  • Integrált 58,2 watt-órás lítium polimer akkumulátor
  • 1 külső kijelző, akár 6K felbontással, 60Hz-es képfrissítés mellett

 

13 colos Intel MacBook Pro

  • Akár 4 magos Intel Core i7 chip Intel Iris Plus grafikus kártyával
  • Akár 2GB RAM
  • Akár 4TB belső tárhely
  • Akár 10 óra üzemidő
  • Három mikrofonos kialakítás
  • 802.11ac Wi-Fi
  • 4 Thunderbolt 3 (USB-C) port
  • Integrált 58,0-watt-órás lítium polimer akkumulátor
  • 1 külső 6K-s kijezlő, 6016x3384 pixel felbontással, 60Hz-es képfrissítés mellett, vagy 2 külső 4K-s kijelző 4096x2304 felbontással 60Hz-es képfrissítés mellett

 

A cikk további részében bővebben is kifejtjük a különbségeket az Apple első M1 lapkás MacBook Pro-ja és a drágább Inteles MacBook Pro között.

 

Dizájn

 

A 13 colos M1-es MacBook Pro az Apple belépő-szintű MacBook Pro-ját váltja, amire megszólalásig hasonlít, ugyanis külsőre szinte teljesen megegyeznek. Ez azt jelenti, hogy itt a már megszokott uniformist kapjuk, aluminium ház, vékony kialakítás, Magic Keyboard, Touch Bar és Touch ID.

Az egyetlen dolog, amiben a két gép külső megjelenésben eltér, az a Thunderbolt 3 portok száma (erről majd később). Emellett akad még egy szinte elhanyagolható súlykülönbség is: itt az M1 - 1,36 kg, szemben az Intel - 1,40 kg, így ez nem igazán szempont, ha a kettő között vacillálunk.

 

Kapcsolódási Lehetőségek

 

Ahogyan elődje, úgy az M1-es MacBook Pro is 2 Thunderbolt USB-C porttal rendelkezik, ami egy kettéosztott Thunderbolt 3 bus. Ezeket a gép bal oldalán találjuk, míg a felspécizett Intel testvér 4 Thunderbolt portot is kapott (kettőt mindkét oldalon).

Ha kemény felhasználók vagyunk akiknek sok Thunderbolt 3 kiegészítője van, akkor nagyon jól tud jönni a négy külön port, azonban ezekből nem találunk olyan sokat a piacon. A legtöbb ember egyébként meg lesz elégedve a két porttal is.

Az M1-es MacBook Pro 1 külső 6K-s monitorhoz képes csatlakozni, 60Hz mellett, beleértve ebbe az Apple Pro Display XDR-ját is. Összehasonlítás képpen az Inteles változat belépő modellje csak 2 4K-s kiejlzőt támogat, vagy egy 5K-sat 60Hz mellett.

 

Érdemes hozzátenni még, hogy az USB-C portok az M1-es gépen Thunderbolt 3-asok, így megfelelnek az USB 4 specifikációinak is. Ez ugyan kevésbé fejlett, mint a Thunderbolt 3, viszont sokkal inkább egy lépés az érthető sztenderdek felé a zavaros USB 3 generációk után. Emellett pedig számos dolog csatlakoztatható hozzá lévén USB-C, ebbe beleértve a HDMI-t és számos kijelző portot is.

Ez egyben az Intel átmenetét is jelképezi egy fizetett licensz rendszerből a szabadalmazott Thunderbolt protokollra, ami egy nyíltan licenszelt ipari sztenderd. Az Apple emiatt is volt képes kifejleszteni a saját Thunderbolt 3 kontrollerét az M1-eshez. Ahogyan a Thunderbolt 3, úgy az USB 4 is képes kiosztani különböző szintű sávszélességeket videó és adat átvitelhez egyszerre (akár 40Gb/s). A névváltozáson kívül azonban a végfelhasználó számára kevés praktikus különbség található.

 

Amikor kapcsolódási lehetőségekről beszélünk az M1-es MacBook esetén, akkor bizony ellentmondásba kell hogy ütközzünk, ugyanis ezek a gépek nem kompatibilisek külső GPU-val. Ebbe a Blackmagic eGPU is beletartozik, amit maga az Apple is promózott a Macek mellett, illetve az oldalukon is elérhető. Ez így sajnos azt jelenti, hogy az M1-es MacBook Pro a saját beépített GPU-jára kell hogy hagyatkozzon, ami sokak számára sorsdöntő lehet a választás során.

 

Teljesítmény

 

A két csúcskategóriás 13 colos MacBook Pro modellek továbbra is 10. generációs Intel Core chipeket használnak. Ebből mindkét konfiguráció 2.0GHz-es processzort jelent, amiket fel lehet húzni 2,3GHz-re 4 magos i7-es processzorral. Emellett mindkét modell Intel Iris Plus grafikus kártyát használ.

Ezzel szemben, a 13 colos M1-es MacBook Pro az egyik első a Macek között van, akik megkapják az Apple által dizájnolt ARM chipet a régebbi Inteles helyett. Az M1 az Apple első SOC-je (System on a Chip) kifejezetten Macre tervezve, ez pedig annyit tesz, hogy a processzor, a GPU, az I/O biztonsági funkciók és a RAM is egyetlen chipen helyezkedik el. Összehasonlításképpen, egy Inteles MacBook Pro-n ezek a komponensek külön vannak elhelyezve egymástól a logikai egységen, ami több teljesítménybeli előnyt is ad az M1-es MacBook Pro-nak.

 

Az egyik nagy funkció az M1-ben az UMA (unified memory architecture), ami a nagy-sávszélességet egyesíti egy készletbe a kis-késleltetésű memóriával. Ez annyit tesz, hogy a technológiák az M1-es chipben elérhetik ugyanazon adatot, anélkül, hogy másolni kéne különböző memóriakészletek között. Ez pedig drámaian nagy teljesítménynövekedést eredményez az egész rendszerben.

Az M1 rendelkezik egy 8 magos CPU-val is és egy integrált 8 magos GPU-val is. Ebből a CPU 4 nagy-teljesítményű és 4 nagy-hatékonyságú maggal lett szerelve. Így amikor egyszerűbb feladatokat végzünk, például böngészünk a neten, vagy emaileket olvasunk, akkor a MacBook Pro a nagy-hatékonyságú de gyengébb magokat fogja használni, ami kényelmesen ellátja ezeket a feladatokat és közben még üzemidőt is spórol nekünk. Ha viszont hardverigényesebb feladatokat végzünk, például kép szerkesztés vagy videó vágás, akkor a nagy-teljesítményű magok lépnek életbe, így ezeket a feladatokat is el tudjuk végezni, és így csak akkor használjuk a nagyobb kraftot, ha tényleg szükség is van rá. Biztos sokakban merül fel a kérdés, hogy vajon mennyi a különbség a kettő energiaigénye között, nos a válasz eléggé meglepő. A nagy-hatékonyságú magok ugyanis tizedannyi energiát igényelnek mint a nagy-teljesítményűek, amellett, hogy eközben bőven kiszolgálja az átlag felhasználó igényeit a mindennapi feladatok elvégzésében.

Az Apple azt állítja, hogy az M1-es chip CPU-ja 2,8x gyorsabb mint az Inteles chip a belépő szintű MacBook Pro-ban, amit helyettesíteni fog, a GPU sebessége pedig több mint 5x gyorsabb mint az Intel integrált grafikus kártyái a korábbi modellekben. Ez mind szép és jó, azonban a kupertínói cég arról nem beszélt, hogy az új gép hogyan viszonyul a még most is forgalomban lévő csúcskategóriás Inteles MacBook Pro-hoz, szerencsére azonban az új Geekbench számokból ezt is megtudhatjuk. Az M1-es chip 3,2GHz teljesítménnyel bír, egy-magos téren pedig meghaladja az 1700 pontot, több-magos tekintetben pedig a 7500-at. Ezzel gyorsabb mint a 2019-es csúcskategóriás 16 colos MacBook Pro modellek, amik 10. generációs Intel Core i7 illetve i9-el lettek szerelve.

 

Összegezve a lényeget, az M1-es chip a belépő szintű MacBook Pro-ban jobb teljesítményt nyújt bármelyik Macnél egy-magos tekintetben és lenyomja az Inteles MacBook Pro-kat, (még ha nem is éri őket utol GPU teljesítményben). Még az x86 Rosetta 2-ben történő emulálásakor is gyorsabb volt az M1 mint bármelyik korábbi Mac. Ráadásul, ezek a pontozások nem veszik figyelembe az új Neural Engine-t az M1-es MacBook Pro-ban, ami jól jöhet olyan alkalmazásoknál, amelyek gépi tanulást használnak videó, kép, és audió szerkesztésre, úgy mint a Pixelmator, Logic Pro és a Final Cut Pro.

 

Mikrofonok és Hangszórók

 

Az M1-es és az Inteles Mac is ugyanazokat a sztereó hangszórókat használják magas dinamika tartománnyal, sztereó hangzással és Dolby Atmos támogatással. Emellett azonban hiába van az Inteles gépnek három mikrofonos kialakítása az M1-hez hasonlóan, az Apple mégiscsak úgy beszél az utóbbiról, mint egy „stúdió-minőségű” mikrofonarzenál, ami fontos lehet azok számára, akik sok videóhívást végeznek.

 

Üzemidő

 

Az M1-es MacBook Pro úgy lett reklámozva, hogy megduplázza az Inteles előd üzemidejét (igen, jól olvastátok). Az Apple pedig így beszélt erről: Az Inteles gép 10 óra böngészést tesz lehetővé, vagy akár 10 óra Apple TV használatot, míg az Apple Silicone modell 17 óra böngészésre képes, vagy 20 óra Apple TV használatra.

Lenyűgöző, hogy az Apple az M1-es chippel nem csak a teljesítményt, de az üzemidőt is képes volt növelni, ráadásul a duplájára, ezt pedig a szinte azonos 58 watt-órás lítium polimer akkumulátorral érték el.

 

Szoftver kompatibilitás

 

Az Apple iPhone és iPad alkalmazásait natívan képes futtatni az Apple Silicone, így használhatjuk majd a kedvenc iOS alkalmazásainkat az M1-es MacBook-on is, habár a kezelésük nem lesz minden esetben a legegyszerűbb, hiszen ezek nem kurzoros használatra lettek tervezve. Ez teljes mértékben a fejlesztőkön múlik, hogy mennyire optimalizáljak majd az alkalmazásaikat Mac-re, bizonyára lesz jó pár ilyen, azonban a többségnek nem biztos, hogy lesz praktikus értelme.

A fent említettek egyike sem igaz az Inteles MacBook Pro-ra, ami csak az x86-64-es Intel architektúrás kódban képes dolgozni. Az M1-es ezzel szemben iOS, illetve x86-64-es szoftvert is képes futtatni, az Apple Rosetta 2-nek hála. Bizonyos esetekben az x86-64-gyel készült alkalmazások gyorsabban képesek futni Rosetta 2-ben, mint Inteles Maceken.

Emellett mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy az Apple csak ideiglenes megoldásként tekint a Rosetta 2-re a fejlesztők számára, amíg nem készítik el az appok Inteles változatát ARM alapú Macekre, ez annyit tesz, hogy natív alkalmazásokat kell, hogy készítsenek az Apple Silicone gépeire. Pro felhasználók számára egyelőre nem célszerű még megvásárolni az M1-es gépeket, ugyanis sok fontos alkalmazás küzködik még ezzel a szoftveres átállással, például a Photoshop is. Anno egyébként az Apple három évre rá szüntette meg az eredeti Rosetta támogatását, miután megtörtént a váltás PowerPC-ről Intel-re. Így ha egy fejlesztő nem frissíti az alkalmazását, az egy idő után használhatatlanná válhat az M1-es Apple gépeken.

Nektek hogy tetszenek az új M1-es MacBook-ok? Írjátok meg nekünk kommentben!

 

Forrás: MacRumors

 

Kapcsolódó tartalom:




Kommentek megjelenítése