Vízállóság fronton büntették meg az Apple-t

Tech Hírek   |   2020.12.01 - 09:19   |   Írta: L Ferenc   |   2211
01. dec Vízállóság fronton büntették meg az Apple-t

Az amerikai cégnek komoly pénzbírságot kell fizetnie.

Olaszországban 10 millió eurós, vagyis napi árfolyamon átszámítva mintegy 3,59 milliárd forintos trösztellenes pénzbírság megfizetésére kötelezték az Apple-t. Az ok pedig nem más, mint, hogy az amerikai nagyvállalat félrevezető kommunikációt folytat okostelefonjai vízállóságát illetően. 

Az olasz szabályozó szervezet szerint az Apple agresszív módon kommunikál és félrevezeti a vásárlóit azzal kapcsolatban, hogy az iPhone-ok mennyire vízállóak. A hatóság szerint az almás logós cég úgy hirdeti vízállónak az említett készülékeket, hogy nem tisztázza egyértelműen, hogy azok milyen körülmények mellett tekinthetők vízállónak.

Az olasz hatóság munkatársait ezenkívül az is zavarja, hogy az Apple nem vállal garanciát arra az esetekre, ha valamilyen folyadék kerül az iPhone-ok belsejébe, illetve támogatást sem biztosít a folyadéktól károsodott telefonokra. Az Apple nem kívánt nyilatkozni az üggyel kapcsolatban, így egyelőre nem tudni, hogy a vállalat a jövőben esetleg változtatni kíván-e okostelefonjai vízállóságának kommunikációja kapcsán.

Az Apple magyarnyelvű weboldalán "vízi világbajnok" címszóval hirdetik például az iPhone 12 Pro készülékeket, melyek kapcsán "piacvezető, IP68-as vízállósági besorolás"-ról szól a hivatalos kommunikáció.

A weboldal alján, a kisbetűs részen belül a következő tájékoztatás olvasható: "Az iPhone 12 Pro és az iPhone 12 Pro Max por-, csepp- és vízálló. A vizsgálatokat ellenőrzött laboratóriumi körülmények között végezték. A készülékek az IEC 60529-es szabvány szerint IP68-as besorolásúak (legfeljebb 6 méteres mélységig és legfeljebb 30 percig meríthetők vízbe). A por-, a csepp- és a vízállóság mértéke nem állandó jellemző. A készülékek ellenálló képessége a természetes elhasználódás eredményeként csökkenhet. Az iPhone-t nedves állapotban tilos tölteni. A készülék tisztításával és szárításával kapcsolatos tudnivalókat a használati útmutatóban találod. A folyadékok okozta károkra a jótállás nem érvényes."

Hasonló kommunikációt folytat az Apple az olcsóbb iPhone 12 mini és iPhone 12 esetében is, mely készülékek ugyancsak legfeljebb 6 méteres mélységig és legfeljebb 30 percig meríthetők vízbe. Az Apple okostelefonjai egyébként többek közt e tekintetben is fejlődtek az elődeikhez képest. Emlékeztetőül, az iPhone 11-et maximum 2 méter mélyen lehet vízbe meríteni, az iPhone 11 Pro és iPhone 11 Pro Max modellek tömítései pedig 4 méteres vízmélységre vannak méretezve.

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése