10 ezer új ember kezd iPhone-gyártásba

Tech Hírek   |   2020.08.18 - 08:57   |   Írta: L Ferenc   |   9436
18. aug 10 ezer új ember kezd iPhone-gyártásba

Új helyen kezdődik meg az almás mobilokba szánt alaplapok gyártása.

Nyílt titok, hogy az Apple rengeteg alkatrészt nem saját maga készít az okostelefonjaiba, hanem sok részegységet beszállítókkal gyártat, illetve partnerektől rendel be. Az amerikai gyártó egyik legkomolyabb partnere a Wistron, mely tajvani vállalat mostanság kezdi meg legújabb indiai gyártási tevékenységeit, és ennek kapcsán rengeteg új munkást toboroz.

A Wistron által az indiai Kolarban felépített új gyártóegység körülbelül 10 ezer embernek ad munkát, és ennek a létszámnak közel 70 százalékát helyiek teszik majd ki. Helyi lapértesülések szerint 2 ezer munkatársat már sikerült is felvenni, a további 8 ezer munkás felvétele pedig folyamatban van. 

Az új üzem idén áprilisban készült el, jelenleg a próbagyártás folyik, és amennyiben minden jól megy, napokon belül megkezdődhet a sorozatgyártás. A Bengalurutól mintegy 60 kilométerre található Kolarban olyan áramköri lapokat fognak készíteni, melyeket iPhone-okba szerelnek majd be. Az ilyen alaplapokon kap helyet a processzor, a RAM, a flashmemória és több egyéb más alkatrész. 

Narendra Modi indiai miniszterelnök a közelmúltban indította el a "Made in India" nevezetű kezdeményezést, melynek lényege, hogy a külföldi cégek által az országban forgalmazandó termékeknek legalább 30 százalékát Indiában kell gyártani. Könnyen kikövetkeztethető módon az Apple egyik legnagyobb beszállítópartnere, a Wistron többek közt ezért nyitott új gyártóegységet Indiában.

No meg persze azért is, mert a több mint 1,326 milliárd lakost számláló ország a világ második legnagyobb mobilpiacát tudhatja magáénak. Érdekesség, hogy a mobilt használói indiaiak alig negyede rendelkezik okostelefonnal, a háromnegyedük valamilyen "butamobilt", vagyis olcsó featurephone-t használ. Az Apple számára óriási lehetőségeket rejt magában az indiai piac, melyen a helyi nem túl magas életszínvonal ellenére is igen nagy mennyiségben lehet eladni új iPhone-okat. 

Továbbá az Apple-nek azért is jön jól a mostani indiai gyárnyitás, mert ily módon csökkenteni tudja függőségét a kínai beszállítóktól. Egyes források szerint az Apple egy másik beszállítója is követni fogja a Wistron példáját, és egy olyan új gyártóüzemet indít majd be, mely éves szinten 5 milliárd dollárnyi terméket fog exportálni Indiából. Más források arról pletykálnak, hogy a Wistronon kívül hamarosan a Pegatron, a Foxconn és a Samsung is Indiában fog gyártani különböző termékeket az Apple számára.

Kapcsolódó cikkek: 
Szeptemberben még nem leplezik le az iPhone 12-t
Van hova fejlődniük az új iPhone-ok kameráinak
Publikus béta verzió érkezett a watchOS 7-ből


Kommentek megjelenítése