Van hova fejlődniük az új iPhone-ok kameráinak

Tech Hírek   |   2020.08.12 - 09:05   |   Írta: L Ferenc   |   1009
12. aug Van hova fejlődniük az új iPhone-ok kameráinak

A DxOMark toplistáján jelenleg már csak a tizennegyedik a legjobb Apple termék.

Már csak néhány hetet kell várnunk arra, hogy az Apple leleplezze idei csúcsmobiljait, a várhatóan négyféle változatban támadó iPhone 12 szériát. A legfrissebb almás mobilok az előzetes információk szerint rengeteg újdonságot hoznak magukkal többek közt kijelző, chipset és kamera fronton is. 

A legütősebb kamerák könnyen kikövetkeztethető módon a Pro modellekbe kerülnek. Az Apple ugyan már 2016-ban levédette a jelenlegi 2x-es optikai zoomnál jelentősen nagyobb nagyítást lehetővé tevő periszkóp kameráját, ez azonban várhatóan csak a 2021-es iPhone-okban válik majd elérhetővé. 

Az idei Pro készülékek legfontosabb képalkotási fejlesztésének a hagyományos optikai képstabilizátort váltó szenzormozgatásos stabilizálás tűnik. Utóbbi nem újdonság, hiszen a digitális fényképezőgépekben már régóta elérhető a technológia, mobiltelefonba viszont eddig még egyetlen gyártó sem szerelt ilyen megoldást. A szenzormozgatásos stabilizátornak köszönhetően a telefonok kamerája kisebb méretűvé válhat, valamint az Apple által állítólagosan alkalmazandó öttengelyes szenzormozgatásos stabilizálás a korábbiaknál jobb teljesítménnyel is kecsegtet.

Az új Pro iPhone-ok képminőségét többek közt az eddiginél nagyobb képszenzor javíthatja. Míg az iPhone 11 Pro Maxben lévő lapka csak 1/3,6 colos méretű, addig az utódban pletykák szerint már egy 1/1,9 colos érzékelő landol. Itt jegyzendő meg, hogy a legújabb Samsung és Xiaomi csúcsmobilok főkamerájában ennél is nagyobb, 1/1,33 colos Samsung képszenzor található, a rekordot pedig a P40 Pro és P40 Pro+ tartja, a maga 1/1,28 colos érzékelője révén. 

A jelenleg forgalomban lévő 11-es iPhone-ok kameráit sok mindenért lehet szeretni, de azért már érződik a technikán, hogy még tavaly ősszel debütált. A DxOMark aktuális toplistáján jelenleg csak a tizennegyedik a képalkotás terén legjobban teljesítő Apple termék, a 117 pontra értékelt iPhone 11 Pro Max. Az idén tavasszal debütált új iPhone SE a maga 101 pontjával csak a harminckilencedik a listán. 

A toplistát a tegnap leleplezett új Xiaomi csúcsmobil, a Mi 10 Ultra uralja, mely 130 pontot bezsebelve 2 pontot vert rá az eddigi éllovas Huawei P40 Próra. A Xiaomi Mi 10 Ultra 142 pontot kapott a fotós tesztekben, a videós szekcióban pedig 106 pontot zsebelt be. Összehasonlításképp, a 12 megapixeles kamerákkal szerelt, 2x-es optikai zoomos iPhone 11 Pro Max ugyanezen versenyszámokban rendre 124, illetve 102 pontot szerzett.

A Kínában átszámítva mintegy 225 ezer forinton nyitó Xiaomi Mi 10 Ultra hátoldali főkamerájának a lelke egy 1/1,32 colos méretű, illetve 48 megapixeles felbontású képérzékelő, ami előtt egy f1,85-ös fényerejű objektív található. A 2x-es optikai zoomos telefotó kamera 12 megapixeles felbontású, az 5x-ös optikai nagyítást biztosító modul pedig 48 millió képpontot vonultat fel. A 20 megapixeles nagylátószögű egység érdekessége, hogy minden korábbinál szélesebb, 12 milliméteres látószöget biztosít, miközben élességállításra is lehetőséget biztosít. A videófelvevő 30 fps sebességű 8K mozgóképeket rögzít, 4K felbontás esetén pedig 60 fps jelenti a plafont. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése