Szuper kamerát kap az új csúcs iPhone

Almás Pletykák   |   2020.03.24 - 11:35   |   Írta: L Ferenc   |   1464
24. márc Szuper kamerát kap az új csúcs iPhone

Kíváncsian várjuk, hogy a DxOMark toplistán vajon milyen magasra katapultál majd az újdonság.

Nyílt titok, hogy az Apple idén ősszel is piacra fog dobni új okostelefonokat, azt viszont egyelőre nem tudni, hogy erre a megszokott módon szeptemberben, vagy esetleg a nemzetközileg egyre több gondot okozó koronavírus miatt egy-két hónappal később kerül majd sor. 

Az új iPhone-okkal kapcsolatban már most rengeteg pletykát lehet hallani, a legfrissebbek pedig konkrétan a képalkotó képességekkel kapcsolatosak. Jól értesült források szerint a 2020-as új csúcsmodell, a várhatóan iPhone 12 Pro Max néven támadó készülék újfajta képstabilizátort fog kapni. Amennyiben hinni lehet a pletykáknak, a 6,7 colos OLED érintőkijelzővel szerelt flagship modell nem hagyományos optikai képstabilizátort vonultat fel, hanem esetében magát a képszenzort mozgatják majd az aktuális felhasználási körülményeknek megfelelően. 

A szenzormozgatásos stabilizálás nem újdonság, hiszen egyes fényképezőgép gyártók már régóta alkalmazzák. A mobil iparágban elsősorban az lehet az előnye, hogy a telefonok kamerája kisebb méretűvé válhat, valamint az Apple által állítólagosan alkalmazandó öttengelyes szenzormozgatásos stabilizálás a korábbiaknál jobb teljesítménnyel is kecsegtet.

Legalább ennyire, ha nem még fontosabb, hogy pletykák szerint az iPhone 12 Pro Max főkamerájába kerülő képszenzor jelentősen nagyobb lesz az elődjénél. Míg az iPhone 11 Pro Maxben lévő lapka csak 1/3,6 colos méretű, addig az utódban már egy 1/1,9 colos érzékelő landol. Itt jegyzendő meg, hogy a legújabb Samsung és Xiaomi csúcsmobilok főkamerájában ennél is nagyobb, 1/1,33 colos Samsung képszenzor található. 

A szenzormozgatás, illetve a nagyobb lapkaméret jövőre várhatóan az olcsóbb iPhone-okban is felbukkanhat, illetve könnyen lehet, hogy a jövőre érkező csúcs iPhone-nak már a telefotó kamerája is ilyen technikára fog épülni. 

A DxOMark aktuális toplistáján jelenleg hat okostelefon előzi meg a legjobb fotó/videó képességű almás telefont, a 117 pontra értékelt Apple iPhone 11 Pro Maxet. A csúcson a 124-124 pontos Oppo Find X2 Pro, illetve Xiaomi Mi 10 Pro található, a dobogó második fokára a 123 pontos Huawei Mate 30 Pro 5G állhat fel, a képzeletbeli bronzérem pedig a 122 pontos Honor V30 Prót illeti meg. Ugyancsak a csúcs iPhone előtt található még a 121-121 pontos Huawei Mate 30 Pro, illetve Xiaomi Mi CC9 Pro Premium (Mi Note 10 Pro). 

A DxOMark értékelése szerint az iPhone 11 Pro Max-hez hasonló szinten teljesít a tavalyi Samsung Galaxy Note10+ 5G és Samsung Galaxy Note10+, a még a héten utódot kapó Huawei P30 Pro pedig egy ponttal van lemaradva hozzájuk képest. A független tesztlabor a Samsung Galaxy S20 Ultrát egyelőre sajnos még nem tesztelte.

Az iPhone 11 Pro Max fotózás, illetve videózás fronton 124, illetve 102 pontot kapott a DxOMarktól, ehhez képest a trónon ülő riválisok ugyanezen versenyszámokban 134, illetve 104 pontot zsebeltek be.

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése