iOS 15: 6 rejtett funkció, amely megkönnyíti az életedet

Tippek és trükkök   |   2021.10.02 - 20:16   |   Írta: Nagy Bence   |   15840
02. okt iOS 15: 6 rejtett funkció, amely megkönnyíti az életedet

Az Apple telefonok legújabb szoftverfrissítése szeptember 20-án vált elérhetővé.

Az iOS 15 számtalan új funkciót hozott - a Safari dizájnváltásától kezdve, az Időjárás alkalmazáson át, apróbb hasznos funkciók is bekerültek az új szoftverrel az iPhone-okba. Elhoztunk egy válogatást, amelyben összegyűjtünk 6 rendkívül hasznos iOS 15 funkciót:

1. A Safari címsorának visszaállítása

Az iOS 15 megjelenésével az egyik legnagyobb változást a Safari kapta. A címsor mostantól a képernyő alján jelenik meg. Ezen dizájnváltás a Safari használatát hivatott megkönnyíteni és elérhetőbbé tenni, különösen a nagyobb méretű iPhone-ok képernyőin. Nekem különösen tetszik az új felület, de ezzel valószínűleg nincs mindenki így. Szerencsére az Apple lehetőséget ad arra, hogy a címsort visszahelyezzük a képernyő tetejére. 

Amikor megnyitunk egy weboldalt, a címsor bal oldalán levő ‘AA’ ikon található. Egyebek között itt nagyíthatjuk a weboldal méretét, webhelybeállításokat eszközölhetünk (engedélyezhetjük, hogy kameránkhoz, mikrofonunkhoz vagy helyzetünkhöz kaphat-e hozzáférést a weboldal) és a honlapot asztali webhelyként is megtekinthetjük. Ezen kívül a menüsor tetején találunk egy ‘Felső címsor megjelenítése’ parancsot is. Ha erre kattintunk, a régi Safari kinézetét kapjuk vissza, a címsor felülre kerül és a már megszokott felületen böngészhetünk tovább.

Az új felületet az ‘AA’ ikonra, majd az ‘Alsó lapsor megjelenítése’ gombra való kattintással tudjuk visszahozni.

 

2. A kamera használata írott szöveg beolvasásához

Az egyik személyes kedvenc funkcióm az iOS 15-ben a Live Text-ként elnevezett újdonság, amellyel szöveget tudunk beolvasni, majd azt a vágólapra helyezni. Legyen szó írott vagy gépelt szövegről, a telefonunk egészen hatékonyan ismeri fel, amelyet aztán bárhova bemásolhatunk. Ez egy végtelenül hasznos funkció, ami sok esetben megkönnyíheti életünket.

A használatához egészen egyszerűen a kameránkat a kimásolni kívánt szövegre kell irányítani, ilyenkor a jobb alsó sarokban automatikusan megjelenik egy ikon, amelyre kattintva megjelenik a szöveg, annak bármely részletét kimásolhatjuk.

Azonban sajnos az új funkciónak hátránya is van - magyar nyelven nem elérhető. Ettől függetlenül, ha telefonunkat magyar nyelven használjuk, akkor is van lehetőségünk a szövegfelismerő funkciót bekapcsolni: ezt a Beállítások -> Általános -> Nyelv és régió menüpont legalján találjuk, ‘Élő szöveg’ néven. Ha erre rákattintunk, egy jelzést látunk, amely leírja milyen nyelveken működik a funkció. Ha ezt elfogadjuk, akkor használhatjuk a funkciót - bár a magyar szöveggel néhol meggyűlik a baja, de gépelt szöveg esetében (ahol a betűk jól kivehetők) így is sokszor kiválóan működik a Live Text.

 

3. Push értesítések a valósidejű csapadék riasztásokról

Az Apple néhány évvel ezelőtt felvásárolta a Dark Sky időjárás alkalmazását és annak csapatát. Az alkalmazás azért vált népszerűvé, mert képes volt pontosan - percre pontosan - megjósolni, hogy mikor várható csapadék a pontos tartózkodási helyünkön. Mindössze idő kérdése volt, hogy a Dark Sky-hoz hasonló funkciókat lássunk a hivatalos iPhone Időjárás alkalmazásában is. Ez az idő most, az iOS 15 megjelenésével jött el.

Ha be szeretnénk kapcsolni az értesítéseket, az Időjárás alkalmazás megnyitása után a jobb alsó háromvonalas ikonra kell koppintani. Ezután a jobb felső sarokban levő menügombra kell kattintanunk, ahol az Értesítések menüpont alatt engedélyezhetjük a jelzéseket. Az iPhone ezt követően jelezni fog, ha esni vagy havazni fog.

 

4. A Spotlight már a záróképernyőn is elérhető

A telefonom egyik leggyakrabban használt funkciója a Spotlight. Nagyon szeretem, hogy a beépített keresőeszközzel megnyithatok, akár letölthetek alkalmazást, megnézhetem a sporteredményeket, felhívhatok valakit, vagy a Spotlight-ot akár számológépként is használhatom. 

Az iOS és iPadOS 15 egy igazán hasznos funkciót hozott: mostantól kezdve a Spotlight a záróképernyőn is használható. Ugyanúgy, ahogy a főképernyőn, egy egyszerű lefelé húzással aktiválhatjuk a funkciót. A Spotlight elérhető az iPhone zárolt állapotában is, azonban nem kell félnünk attól, hogy innen a jogtalan felhasználó eléri személyes adatainkat: ugyanis amíg a telefon nincs feloldva, addig a Spotlight semmilyen személyes adatot nem jelenít meg - sem fotókat, sem kontaktokat, sem a naptárunkat.

 

5, Fotók dátumainak módosítása és további részletek megjelenítése a Fotók alkalmazásban

Az iOS 15-tel a Fotók alkalmazásban is kaptunk fejlesztéseket. Az egyik leghasznosabb funkció ezek közül a fotók dátumainak módosítása. Egyes esetekben előfordulhat, hogy egy fénykép dátuma nem igazodik a tényleges készítési idejéhez. Most már lehetőségünk van ezt kijavítani, és a dátumot megváltoztatni. Amikor az adott képet nézzük az alkalmazásban, vagy az ‘i’ info ikonra kattintva, vagy pedig a képet felfelé húzva jelenik meg a dátuma. Közvetlen mellette a ‘Beállítás’ gombbal tudjuk ezt megváltoztatni.

Amennyiben az ‘i’ ikonra kattintunk, a kép dátuma mellett több információt is találunk. Ez is egy újdonság az iOS 15-ben: a képről több információt is megtudhatunk. Többek között a készítéséhez használt kamerát, az objektívet, a zársebességet, a megapixelt, a méretet, a rekesznyílás-értéket. 

A dátum megváltoztatása, és az információk megtekintése mellett lehetőségünk van a képhez helyet is hozzárendelni, vagy akár azt megváltoztatni.

 

6. Az iPhone-on is elérhető az alkalmazások közti drag-and-drop

Az iPad már régóta lehetővé teszi a dokumentumok, szövegek és képek áthúzását (drag-and-drop néven) az alkalmazások között. A frissítéssel most az iPhone-on a sor. 

Az új funkció ugyanúgy működik, mint iPad-en: a kiválasztott képre kell helyeznünk ujjunkat (anélkül, hogy arra rákattintanánk), majd ha a képet elkezdjük húzni, az elkezd „lebegni” a többi felett. Az ujjunkat a képen tartva, a telefonunkat a másik kezünkkel irányítva a képet bárhol "elejthetjük". 

 

Forrás: zdnet.com

 

 

Kapcsolódó tartalom:

 


Kommentek megjelenítése