Frissül az iPadOS, és az Apple-ökoszisztéma több fontos alkalmazása is 

Apple Hírek   |   2021.06.07 - 21:15   |   Írta: N Marcell   |   958
07. jún Frissül az iPadOS, és az Apple-ökoszisztéma több fontos alkalmazása is 

Bár az iPadek nem kaptak sok szeretetet idén, az Egészség app és Siri fontos újításokkal gazdagodnak majd.

iPadOS 15 

A bejelentésekkel tömött iOS 15 bemutató után kíváncsian vártuk, milyen meglepetésekkel rukkol elő az Apple a táblagépeivel kapcsolatban, azonban csalódnunk kellett; a techóriás szinte az összes figyelmét a telefonok rendszerére fordította, az iPadre csak csekély újítások érkeznek. Mostantól a Főképernyőre is rakhatunk majd widgeteket (ez iPhone-on már tavaly is elérhető volt), viszont azt meg kell hagyni, hogy a hatalmas widget-galéria remekül néz ki a nagyobb kijelezőn. Új Lokátor widget is bevezetésre kerül. Kicsit változik a multitasking, a Fájlok app polcszerű kinézetet kap a jobb áttekinthetőségért, új funkciók érkeznek a jegyzeteléshez, SwiftUI appokat fejleszthetünk majd iPaden… és ennyi. Hiányzott egy igazi “na ez igen!” pillanat.

 

 

Adatvédelem

Az Apple továbbra is hatalmas hangsúlyt fektet erre a területre, így érkezett pár hasznos újítás. A Mail alkalmazás a legszofisztikáltabb vírusokat és adatgyűjtő programokat is kiszűri majd a kapott levelekből, a készülékeinken pedig pontos lebontásban nézhetjük meg, melyik alkalmazás mikor és hogyan használta az eszköz különböző kritikusabb funkcióit (pl. kamera, mikrofon, stb). Az eszköz által érzékelt audió pedig soha többé nem kerül fel a felhőbe, a feldolgozása mindig lokálisan fog történni. 

 

 

Siri

Ez utóbbi frissítés remek hír Sirinek, hiszen mostantól internetkapcsolat nélkül is működik majd. Láthattuk a valaha volt legsikeresebb Siri-demót (ami a keynote videó jellege miatt nem csoda), ebben pedig szemügyre vehettük az Apple személyi asszisztensének jelentős gyorsulását.

 

iCloud+ 

Az Apple felhőtárhelye mostantól lehetővé fogja tenni egy biztonsági kontakt beállítását, akinek segítségével vissza tudjuk majd szerezni a fiókhoz kapcsolt adatainkat - úgy, hogy közben ő nem fér hozzá azokhoz. A fizetős fiókok pedig automatikusan iCloud+ fiókokká konvertálódnak majd, ami a menő néven felül random generált e-mail címeket biztosít majd regisztrálásokkor, illetve korlátlan videótárhelyet a HomeKit-es kamerák felvételeinek. Ezeken felül pedig titkosított internetelérést biztosít nyilvános hálózatok használatakor, hogy a webhelyek ne készíthessenek profilt rólunk. 

 

 

Egészség

Az Egészség alkalmazás nemsokára meg tudja jósolni, mikor fogunk elesni; a sétatempónk, a lépéseink távolsága és ritmusa, mozgásunk sebesség mind-mind olyan faktorok, amit belekalkulál ebbe a komplex egyenletbe, ami főleg idősebb felhasználók számára lehet életmentő. Ha a telefonunk érzi, hogy nem állunk biztosan a lábunkon, azonnal értesíteni fog. Ezen felül egyre több általános egészségügyi eredményünk követhetjük majd az appban, ami folyamatosan figyeli majd a trendeket, és figyelmeztet, hogyha egészségünk romlófélben van. Az adatainkat és egyes figyelmeztetéseket pedig családtagjainkkal is megoszthatjuk, mindezt kétoldalú titkosítással védett csatornákon keresztül. 

 

 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése