Bemutatkozott az iOS 15: ezek az újítások érkeznek az iPhone-ra

Apple Hírek   |   2021.06.07 - 19:55   |   Írta: N Marcell   |   6379
07. jún Bemutatkozott az iOS 15: ezek az újítások érkeznek az iPhone-ra

Online kapcsolattartás, az értesítések kordában tartása és a különböző appok hasznos kiegészítései voltak a mai WWDC legfontosabb napirendi pontjai.

Percekkel ezelőtt bemutatkozott az iOS legújabb verziója az online tartott WWDC-n, mi pedig összeszedtük a legfontosabb változtatásokat, amikkel ősszel gazdagodnak majd a telefonjaink. 

 

Kapcsolattartás

Valószínűleg a koronavírus-járvány, és az általa okozott online kapcsolattartás rohamos térnyerése miatt döntött úgy az Apple, hogy nagy hangsúlyt fektet az online terek fejlesztésére. 

Először is, a FaceTime rengeteg új funkciót kap a tartalmasabb együttléthez. A szoftveres zajszűrés nagy segítség lesz a home office-os beszélgetések során, illetve az érkező Spatial Audio élethűbbé teszi a beszélgetéseket. Új, rácsos elrendezést kapnak a résztvevőket tartalmazó csempék, amikben már portémóddal is megjelenhetünk. Érkeznek a FaceTime linkek is, amikkel a Zoomhoz hasonlóan csatlakozhatunk a híváshoz, illetve segítségükkel az Androidot és Windows-t használó ismerőseink is csatlakozhatnak a böngészőjükből. A SharePlay funkció pedig lehetővé fogja tenni a közös zenehallgatást, filmnézést, illetve a képernyő megosztását iPhone-on is. 

 

Az Üzenetek app egyszerűbbé teszi majd a tartalom megosztását: playlisteket, cikkeket, egész albumokat küldhetünk majd át egy gombnyomással. 

 

Fókusz

A telefonra kapott értesítések is változnak, hogy kevésbé terelhessék el a figyelmünket a nap folyamán a fontosabb dolgokról. Új kinézetet is kapnak:

 

 

 

A “Notification Summary” egy helyre gyűjti a kevésbé fontos értesítéseket a könnyebb áttekinthetőséghez. Ebbe nem tartoznak bele az ismerőseinktől, illetve fontos appoktól kapott értesítések; például a koncentrációt segítő Calm munka közben is “zaklathat” minket. 

 

Ezen felül különböző Fókusz-profilokat állíthatunk be a különböző tevékenységeinkhez (pl. munka, edzés, pihenés), az iOS mesterséges intelligenciája pedig kitalálja, melyikhez milyen értesítéseket enged majd át, illetve azt is megtippeli, mikor melyik profilt akarhatjuk bekapcsolni. 

 

Live Text 

A kamera OCR, azaz optikai szövegfelismerés funkcióval bővül, így már egy kép elkészítése előtt is kijelölhetjük a rajta lévő szöveget. Persze utána is működik, így ha képet kapunk valakitől, könnyedén kijelölhetjük a rajta látható írást, akár egy gombnyomással rá is kereshetünk. 

 

 

Spotlight

A Spotlight keresőfunkcióval mostmár a képeink között is keresgélhetünk, illetve egy világmegváltóan fontos új funkciót is kap: hírességekre is kereshetünk majd, hogy minél gyorsabban megtudjuk, milyen idősek és milyen magasak. 

 

Wallet, Időjárás, Térkép

A Wallet elképesztően hasznos új funkciókkal bővül, de mivel Magyarországon ezek valószínűleg még évekig nem fognak működni, így csak két szóban említenénk meg őket. Az Apple egy online személyi kártya fejlesztésébe kezdett, amit már az Egyesül Államok több repterén is el fognak fogadni. Sok okos zárakat gyártó cég, illetve hotel lehetővé fogja tenni a virtuális kulcskártya használatát. Több autógyártó, köztük a BMW pedig virtuális kocsikulcsokat fognak bevezetni, így a támogatott modellek tulajainak már azt sem kell magukkal vinniük. 

Az Időjárás új arculatot és funkciókat kap, így például már a levegő minősége is ellenőrizhető lesz az alkalmazáson belül.

 

 

A Térkép app fejlesztése és kiterjesztése tovább terjed, idén Portugáliába és Spanyolországba is. Ősszel pedig több város gyönyörű 3D-s modellje kerül majd be az alkalmazásba, a támogatott helyeken pedig (az online városnézésen felül) már-már videójáték-szerű navigációs nézet lesz elérhető. Érkezik a beágyazott valóságot kihasználó navigáció is. Egyelőre csak néhány, főként az USA-ban található város kapja meg a funkciót, de reméljük, nemsokára Budapest is elkészül virtuálisan. 

 

 

AirPods 

Az Apple fülesei is kapnak néhány új szoftveres újítást: a “Conversation Boost”-tal például szinte hallókészülékként szolgálhat az AirPods az enyhe halláskárosodással rendelkező felhasználók számára. A Lokátor-hálózat fejlesztésével pedig még könnyebben megtalálhatóak lesznek az elhagyott fülesek, illetve bevezetésre került az AirTagnél látott, AR-es hideg-meleg kereső mód is. Az iOS pedig mostantól szólni fog, hogyha hátrahagytuk volna az AirPods-unkat.

 

 

Kapcsolódó cikkek: 




Kommentek megjelenítése