Hat lopott iOS 15 funkció, amit az Apple az Androidból vett kölcsön

Tech Hírek   |   2021.06.20 - 18:45   |   Írta: ARPII   |   3107
20. jún Hat lopott iOS 15 funkció, amit az Apple az Androidból vett kölcsön

Azért olyan is van bőven, amit a Google vehetne át.

Nem telik el úgy év, hogy az Apple ne emelne át funkciókat az iPhone operációs rendszerébe az Androidból. 2021 viszont egy különleges év, ugyanis idén a szokásosnál is több ismerős elem tűnt fel az iOS 15 felületén, mi pedig most összeszedtük Nektek a hat legérdekesebbet. Persze ne felejtsük el azt sem, hogy ez egy kölcsönös folyamat, a Google ugyanis szintén nyúlt már le funkciót az Androidba az iOS-ből, viszont azt kijelenthetjük, hogy talán az Apple szokott gyakrabban átnézni a Google válla fölött, amikor ötletekre van szükség.

Természetesen az iOS 15 és az iPadOS 15 még csak fejlesztői béta verzióban érhetők el, így keveseknek fut ez a verzió a telefonján, viszont számos videót és cikket láthattunk már a témában, ezért könnyű volt összeszedni a lista hat elemét.

 

Live Text és Spotlight Search

Bizonyára sokan nem tudják, de a „Live Text” (élő szöveg) funkció már régóta az Android szerves részét képezi, azonban a Google nem adott neki semmilyen különleges nevet, ugyanis ez a Google Lens egy külön funkciója, ami már 2018 óta működik. Itt, és a Live Text esetében is, képesek vagyunk a kameránk segítségével való világ beli szövegeket kimásolni, fordítani, vagy éppen rájuk keresni.

 

Ez a funkció elképesztően hasznos tud lenni, kiváltképpen azért, mivel már bele van építve a Google Fotók alkalmazásba is, ahol régebben készült képeken is végezhetünk keresést. Azt is hozzá kell tenni, hogy az Apple megoldása cseppet jobban néz ki, legfőképpen a Spotlight Search esetében, ami felismer embereket, helyeket, és egyéb tárgyakat is a fotóinkon.

 

Mondhatjuk, hogy a két funkció eléggé hasonlatos, viszont azt ne felejtsük el, hogy a Google-nek közel fél évtized előnye van a képfelismerésben, így kérdéses, hogy a kettő hogyan viszonyul majd egymáshoz, és hogy melyik lesz a jobb? Hiszen lehet, hogy egy iPhone is fel tudja majd ismerni, hogy a képen egy színész van, de meg tudja majd különböztetni a rózsát és a gardéniát? A válasz egyelőre kérdéses, viszont valószínű hogy nem.

Persze az Apple-nek is megvan a maga előnye, ami pedig nem más, minthogy a Live Text funkció elérhető mind Mac-re, iPad-re, és iPhone-ra is, míg a Google Lens egyelőre leginkább Android alapú. Ez a lépés viszont talán felbátorítja a keresőóriást, hogy kiterjessze a funkció elérhetőségét webes felületre is, hogy azt asztali gépen is tudjuk majd használni.

 

AR navigáció

Közel egy évtizede, amikor az Apple Maps bemutatkozott az iOS 6-tal, mindenki nagy örömmel fogadta, köszönhetően az Apple-re jellemző megkapó dizájn miatt. Sajnos viszont, miután a felhasználók kézhez kapták a programot, rá kellett hogy jöjjenek, közel sem annyira jó, mint amennyire azt a cég állította. Az Apple azonban fontosnak tartotta a Maps-et, éppen ezért minden egyes iOS verzióval finomítottak és csiszoltak rajta kicsit. Az évek során pedig eljutottunk odáig, hogy már-már egy lapon merjük említeni a Google Maps-szel, legalábbis bizonyos régiókban.

 

Az első jelentősebb újítás az iOS 8-cal érkezett, ahol a ráncfelvarrások mellett többek között kaptunk egy 3D-s terep nézetet is, ami nagyot dobott a felhasználói élményen. Az iOS 15 ezt pedig még tovább szeretné vinni, ugyanis most már bizonyos helyeken láthatunk részletesen kidolgozott látványosságokat is, valamint a térkép és az elemei is változnak majd a megadott napszaknak megfelelően. Persze ez a funkció sem ismeretlen az Android felhasználók számára, ugyanis már jó pár éve láthattunk ilyet és ehhez hasonlókat a Google Maps-ben, akár Magyarországon is.

 

A legizgalmasabb újdonság viszont az AR navigáció volt a térkép alkalmazással kapcsolatban, ahol a kameránk segítségével körbe tudunk nézni az adott helyszínen, a telefonunk pedig ebbe a valóságba vetített nyilakkal és egyéb jelzésekkel segít majd számunkra az eligazodásban. Az említett „újdonság” már 2018-ban bemutatkozott Androidon, a Google I/O konferenciáján, az pedig majd hogy melyik verzió lesz a jobb, majd csak ősszel tudhatjuk meg biztosan.

 

Siri

Az elmúlt időszakban az Apple nem igazán fordított különösebb figyelmet a virtuális asszisztensére, legalábbis ami a tudását és működését illeti. Az idei WWDC-n viszont bejelentették, hogy Siri mostantól nem kell, hogy kapcsolódjon az internethez annak érdekében, hogy segítséget nyújtson, ezzel is tovább növelve az adataink védelmét.

 

Amennyiben ez a funkció ismerősen hangzik, az esetben nem tévedtek nagyot, ugyanis a Google Asszisztens már egy jó ideje tartalmazza ezt a lehetőséget, ami az egyszerű válaszok mellett akár élő szöveg fordításra is képes lehet a kameránk segítségével.

 

Emellett az Apple végre mélyebb integrációt adott Siri számára az okos otthonunkban a HomeKit-nek hála. Így ha lenne otthon egy Homepod Minink, akkor megkérhetjük, hogy játsszon le tartalmat az Apple TV-n, anélkül, hogy hozzáérnénk a távirányítóhoz. Hang alapú megkülönböztetés is lehetséges most már az Apple oldalán, vagyis Siri meg tudja majd mondani, hogy éppen ki szólt hozzá.

Ez sokat segít majd a személyes kérések esetében, például ha egy saját lejátszási listát szeretnénk meghallgatni, vagy egy emlékeztetőt akarnánk beállítani. A legnagyobb meglepetést viszont az okozta, hogy az Apple mostantól külsős gyártók számára is megengedi, hogy beleépítsék Siri-t a saját eszközeikbe.

 

Értesítések

Kétségtelen, hogy az iOS számos téren az Android előtt jár, az értesítések, valamint azok kezelése viszont nem tartozik ezek közé. Ezt szerencsére az Apple is tudja, éppen ezért kisebb nagyobb változtatások mindig vannak a rendszerben, ahogyan most is, az iOS 15-tel.

Az új rendszerben már sokkal kompaktabbak az egyes értesítések, illetve már kategóriák szerint is csoportosíthatjuk őket, a könnyebb eligazodás érdekében. Ide tartozik a Fókusz Mód is, ahol megszabhatjuk, hogy mely alkalmazások küldjenek számunkra értesítéseket, attól függően, hogy éppen dolgozunk, pihenünk vagy például sportolunk. Természetesen az Apple-höz híven, ez a megoldás is része a nagy ökoszisztémának, aminek köszönhetően az összes platform között működik a megoldás, beleértve a Mac-et is.

 

Az előbb említett integráció és az Apple alapossága miatt ez a megoldás kicsit átgondoltabb, mint az Androidos verzió, köszönhetően a telefonon történő gépi-tanulásnak, ami fel is ajánl majd számunkra lehetőségeket, hogy mely alkalmazásokat tiltsuk le, vagy éppen hagyjuk hogy értesítést küldjenek számunkra sportolás, munka vagy szabadidős tevékenységek közben.

Emellett az iOS-es verzió képes elrejteni alkalmazásokat is a kezdőképernyőnkről, ezzel is csökkentve a kísértést, hogy megnyissuk őket, legyen szó itt a Facebook-ról vagy éppen az Instagram-ról. Végül pedig az Apple egy napi összefoglalót is kínál a felhasználói számára, amiben szerepel minden fontosabb értesítésünk, egy helyen.

 

Természetesen egyik előbb említett funkció sem oldja meg teljesen az iOS kesze-kusza értesítés kezelését, ebben az Android még mindig előrébb jár, viszont kétségtelen, hogy érkeztek hasznos újítások e-téren is.

 

Apple Fotók

A WWDC nézése közben több ponton is érezhettük azt a bizonyos deja-vu érzést, legfőképpen a Fotók alkalmazás frissítéseinél, amik kísértetiesen emlékeztettek a Google Fotók egyes funkcióira. A Google Fotók alkalmazás talán a keresőóriás egyik legjobbja, rengetegen szeretik, és nem is véletlenül, hiszen remekül össze tudja válogatni a legjobb emlékeinket, amiket aztán könnyen megoszthatunk a barátainkkal és családtagjainkkal.

 

Az Apple-nél egy azonos receptre építettek, amikor megalkották a „Memories” (emlékek) nevű funkciót, ami összeválogatja a felhasználó képeit és videóit egy remek válogatásba. Emellett vannak még emlék típusok is, például nyaralás, gyerekek, állatok és így tovább, ráadásul az Apple azt állítja, hogy a telefonunk képes lesz majd felismerni a házikedvenceinket, akár név szerint is.

 

iPad widgetek és alkalmazás könyvtár

Az iPadOS 15 két nagy újítást hozott számunkra a főképernyőn, ez pedig nem más mint az iOS-ből már jól ismert widgetek és az alkalmazás könyvtár. A funkciók még tavaly, 2020-ban mutatkoztak be az iOS 14-gyel, az átütő siker hatására pedig úgy gondolta az Apple, hogy miért is ne hoznák el a nagy kijelzőre is.

 

Sajnos az iOS kezdőképernyője eléggé csúnyán öregedett, nehéz volt rendet tartani az alkalmazások között, főleg mivel nem volt beépített szortírozó lehetőség. Persze ez nem azt jelenti, hogy ez a megoldás rossz lenne, viszont még azok az Androidos skin-ek is, amik lemásolták az iOS kinézetét, tartalmaztak valamilyen féle rendszerező lehetőséget, vagy alkalmazás könyvtárat.

 

A kezdőképernyő az iPad esetében sem volt a legideálisabb, beszélhetünk itt akár az óriási lyukakról is az alkalmazások között, ami eléggé helypazarló volt. Szerencsére viszont az új frissítés, és a widgetek érkezése nagyot dobott a felhasználói élményen. Az itt lévő ikonok arányosan sokkal nagyobbak is mint iPhone-on, ami logikus is, hiszen bőven elférnek, és így sokkal több információt is megtudhatunk, illetve könnyebb lesz azokat leolvasni.

 

A widgetek mellett megérkezett az alkalmazás könyvtár is, amit a kijelző aljáról lehet elérni, aminek segítségével ABC, vagy logikai sorrendbe is állíthatjuk a telepített alkalmazásainkat. Persze ez az Androidos felhasználók számára már ismerős lehet, ugyanis körülbelül 10 éve benne van a rendszerben.

 

Ráadás – Mit vehetne át a Google?

A több képernyős mód már iOS-en sem ismeretlen, és kétségtelen, hogy az Apple sokkal sikeresebben implementálta ezt a funkciót mint a Samsung, vagy bármelyik másik gyártó a piacon. Persze az iPadOS már egy különálló rendszer, ahogyan a nevéből is láthatjuk, viszont még mindig szoros gyökerek fűzik az iOS-hez, ezért bátran össze merjük hasonlítani az Android-dal. A már említett funkció nem iOS-en született, viszont itt tökéletesítették, és az Android-os gyártóknak lenne mit tanulniuk az Apple-től ilyen téren.

Amennyiben a Samsungnál maradunk, az esetben láthattuk, hogy a több ablakos nézet még egy Galaxy Note méretű telefonon is nagyon jól működött, viszont csak addig, amíg azokat a bizonyos alkalmazásokat használtuk, amik erre rá voltak szadba, egyéb esetben ugyanis nem feltétlenül kaptuk a legjobb felhasználói élményt.

 

Remek példa erre a több ablakos nézet kezelésére az emailek alkalmazás is, ami azért az alap darabok közé tartozik a legtöbb ember számára. Nos a Mail és a Gmail alkalmazás is két ablakos nézetben jelenik meg mindkét platformon, amikor is láthatjuk az összes emailünket sorban, illetve a másik ablakban az egyik megnyitott levelünket, ez praktikus is, és kinézetre sem utolsó.

Abban az esetben viszont, ha megnyitnánk egy második alkalmazást (lásf felső kép), az email mellé, akkor Androidos esetben a lista mellett csak egy kisebb, szinte használhatatlan méretű email előnézet fület kapunk, a listánk mellett, míg az iOS ezt sokkal jobban csinálja. Az Apple esetében ugyanis ilyenkor megjelenik egy kis előugró ablak, a kijelző közepén, benne a kiválasztott levelünkkel, amiben rákattinthatunk a linkekre, előre és hátra léphetünk, valamint mindent is csinálhatunk, amit egyébként is tettünk volna, normál nézetben. Ez pedig egy olyan dolog, amit a Google igazán átvehetne az Apple-től, akár más alkalmazások esetében is.

Ti mit gondoltok az iOS 15-ről, illetve az Android 12-ről? Írjátok meg nekünk kommentben!

 

Forrás: AndroidCentral

 

Kapcsolódó tartalom:




Kommentek megjelenítése