Bosch・AppleTV (Amazon Prime)

AlmaBlogger   |   2021.09.27 - 09:44   |   Írta: Ca$h   |   1775
27. szept Bosch・AppleTV (Amazon Prime)

A veterán nyomozó kalandjai a végéhez értek.

Szilveszter éjjel van, a Hollywoodi szegénynegyedben egy latinamerikai kiscsalád éppen finomságokat süt, az anyuka, a terhes húga és egy tíz éves kislány közkedveltek lakói a háznak, mindenki szereti őket, ami nem véletlen hiszen tele vannak szeretettel. A kislány éppen egy tál ételt visz a fenti szomszédnak amikor valami nagyon rossz dolog történik. Az egyik banda verőembere egy Molotov koktélt dob be az egyik ablakon, nem volt vele különösebb célja, egyszerűen csak egy figyelmeztetés akart lenni a dolog, de minden nagyon rosszul sült el, ugyanis a szoba lángra kapott, mire kiértek a tűzoltók sokan nem jutottak ki a házból. Harry Bosch (Titus Welliver) rögtön a helyszínhez érkezik és mikor meglátja hogy az áldozatok között van egy terhes anyuka és egy tíz éves kislány nagyon felkavarja a dolog, sok mindent látott már hosszú élete alatt, de az ilyesmihez nem lehet hozzászokni. A rá jellemző, fanatikus, érzelmekkel telített, lerázhatatlan nyomozási stílusában eldönti, hogy a bűnösök nem maradhatnak büntetlenül.

Az Amazon Prime egyik legrégebbi sorozata nagy nehezen eljutott hozzám is, régóta szemezek már vele, de olyan sok más sorozat jött szembe, hogy valahogy nem jutott rá idő. Aztán amikor a munkahelyemen többen is mondták hogy néznem kéne mert nagyon jó, akkor rávettem magam és mondanom sem kell, hogy nagyjából két hónap alatt végeztem is a komplett sorozattal. Nagy szerencsémre út közben megérkezett a legújabb évad is és igaz hogy valami megmagyarázhatatlan oknál fogva nem nézhető még az Amazonon (gondolom régiózáras), de vannak más módszerek is arra hogy megtekintsük. Mondanom sem kell, hogy minden apróbb hibája ellenére (kicsit lassú és komótos a történetvezetés), teljesen beleszerettünk a sorozatba a feleségemmel.

A történet erősség a karakterekben rejlik, szépen lassan megismerünk majd megszeretünk mindenkit, a fejlődés amin keresztül mennek teljesen hihető, a karakterek pedig nagyon realisztikusan vannak ábrázolva, nincsenek egyértelműen jó vagy rossz szereplők. Időnként még a legborzalmasabb bűnözőkkel is együtt lehet érezni, hiszen nem véletlenül kerültek oda ahol vannak. Harry múltja nagyon nehéz, egyedül élt édesanyjával aki ráadásul prostituált volt, végül őt is nagyon fiatalon elvesztette, nevelőotthonba került ahol nem volt valami könnyű élete. Ezek után nagyon fiatalon bevonult katonának ami megváltoztatta őt, gyakorlatilag nevezzük a dolgot a nevén, egy hidegvérű gyilkos lett belőle. Ha valakit meg kell ölni azt megteszi habozás nélkül és még csak különösebben rosszul sem érzi magát emiatt, pontosan ezért lett belőle rendőr, hogy valami jót is tegyen az életében. De a legjobb hatással egyértelműen a lánya Maddie (Madison Lintz) van rá, aki szépen lassan az orrunk előtt lesz egy tizennégy éves kislányból egy felnőtt nő. A köztük lévő kapcsolat az ami leginkább előre mozgatja a sorozatot, nagyon különleges kapcsolat az övéké, amit jó nézni, jó értük izgulni. Egyébként minden mellékszereplő a sorozatban külön megérne egy misét, eredetiek még azok is akik sablonosak, szerethetőek, izgulunk értük folyamatosan, hiszen ez egy olyan történet ami ultra realisztikus, szóval bárki, bármikor meghalhat vagy megsérülhet, vagy tehet valami olyasmit ami később komoly hatással lesz az életére. Kedvenceim közé tartozik Chief Irving Irving (Lance Reddick), aki mindig nagyon csúnyán néz, nagyokat fujjogtat, mindeközben igyekszik mindig nyugodtnak látszani, ritka cool karakter, a Destiny rajongóinak ismerős lesz majd a hangja. Jerry Edgar (Jamie Hector) Bosch közvetlen partnere, a piperkőc nőcsábász tönkretette gyönyörű családját, a gyengébbik nem iránti csillapíthatatlan vágya miatt, pedig jó ember, jó apa és még annál is jobb nyomozó. A csupaszív Grace Hadnagy (Amy Aquino) mindenki nagy kedvence lesz, gyakorlatilag olyan lesz mint egy óvónő a felnőttek óvodájában, mindig tartja a hátát, mindig lehet rá számítani. Végül pedig Colos (Gregory Scott Cummins) és Hordó (Paul Calderon) személyes nagy kedvenceim, a régimódi öregmotoros nyomozópáros igazi fénypontja minden egyes résznek.

Azt viszont kevesen tudják szerintem, hogy az Amazon nem véletlenül cuppant rá erre a történetre, ugyanis Hieronymus Harry Bosch aki nevét egy 15. századi Dán művészről kapta (ez egyébként az egyik évadban nagyon fontos információ lesz) egy összesen huszonegy részes novellasorozat főszereplője. Michael Conelly 1992-ben adta ki az első részt a „The Black Echo” címmel amit egyébként ha jól tudom a harmadik évad dolgoz fel valamennyire. Sajnos nem ismerem és nem olvastam egyetlen regényt sem, csak annyit tudok hogy a sorozat csak nagyvonalakban nyúlt hozzá a történésekhez, ami viszont biztos, hogy a hetedik évad végén lévő meglepő befejezés a regényekben is benne van és aki azokat olvasta pontosan tudja, hogy ezzel még nem ért véget kedvenc nyomozónk története. Meg is ragadnám a szót, hogy mindenkivel közöljem a jó hírt, miszerint a történet folytatódni fog, igaz kicsit más környezetben és más szereplőkkel, de akik eddig is a legfontosabbak voltak azok maradni fognak. Elég ha csak azt vesszük alapul, hogy huszonegy regény áll a rendelkezésre a forgatókönyv íróknak, szóval van mihez nyúlni rendesen, akárhogy is nézzük a teljes történetnek még csak az egyharmadánál tartunk, a kérdés már csak az, hogy mennyire lesz továbbra is sikeres, illetve hogy a szereplők vállalják-e a folytatást.

A hetedik évad kimagaslóan jól sikerült, főleg így hogy egyhuzamban néztük meg az összeset, számomra az első volt az abszolút kedvenc, voltak kisebb nagyobb hullámvölgyek, de ettől függetlenül képtelenség abbahagyni a sorozatot. Igaz két résszel rövidebb is ami lehetőséget adott arra, hogy az alapvetően lassú és nyugis történetvezetést egy kicsit felpörgethessék. Hát sikerült, mert nagyon jó lett. A kérdés már csak az hogy mikor folytatják, hogy mennyire fognak visszanyúlni a könyvekhez, illetve hogy az új felállás mennyire fog tetszeni a rajongóknak, remélem hogy egy olyan nívós és nem kicsit gazdag cég mint az Amazon nem fogja elkaszálni a sorozatot, mert nagyon megszerettük Harry és Maddie történetét. Szóval aki esetlegesen hozzám hasonlóan lemaradt volna az gyorsan pótolja be ezt a súlyos hiányosságot, nem fogja megbánni.

 

Szerintünk: 4/5 | IMDb: 8.4 | Rotten Tomatoes: 97% | Metacritic: 71
Bosch (season 7 | 2014 - 2021)

Rendezte: Alex Zakrzewski, Ernest R. Dickerson, Patrick Cady, Aaron Lipstadt, Kevin Dowling, Adam Davidson, Daisy von Scherler Mayer
Írta: Eric Ellis Overmyer, Michael Connelly (alkotó), Shaz Benett, Tom Bernardo, Joe Gonzalez, Katie Pyne, Alex Meenehan
Zene: Jesse Voccia
Szereplők: Titus Welliver, Jamie Hector, Amy Aquino, Lance Reddick, Madison Lintz, Troy Evans, DaJuan Johnson, Gregory Scott Cummins, Scott Klace, Mimi Rogers, Paul Calderon, Deji LaRay, Linda Park

Játékidő: 8x 51perc

 

 

Ha rendelkezel Amazon Prime előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Amazon Prime applikáció

>>> Superman & Lois sorozatkritika

>>> Money Heist sorozatritika

>>> Raised by Wolves sorozatkritika


Kommentek megjelenítése