Mr. Corman・AppleTV+

AlmaBlogger   |   2021.10.25 - 08:00   |   Írta: Ca$h   |   1319
25. okt Mr. Corman・AppleTV+

A multitalentum Joseph Gordon-Levitt újra esélyt kapott bizonyítani

Josh Corman (Joseph Gordon-Levitt) első ránézésre egy teljesen normális átlagos és boldog fiatalember, alsó tagozatos gyerekeket tanít az iskolában, van egy lakótársa Victor (Arturo Castro) aki jó fej, vidám, igazi jóbarát. Élik mindennapos, kicsit unalmasan álmos hétköznapjaikat amikor szép lassan el kezd beütni a krach. Első körben beindul a Covid vírusos őrület, egyre jobban ránehezedik az emberekre, egyre komolyabb veszéllyel fenyeget és kiderül hogy Josh nincs is valójában olyan jól. Meglehetősen komoly pánikrohamai vannak, mérhetetlenül frusztrált, kényszeres, túlságosan pedáns és még ráadásul a vírustól is borzalmasan fél, valójában több mint valószínű hogy még hipochonder is.

Aki semmilyen bemutatót nem nézett meg erről a sorozatról több mint valószínű, hogy hozzám hasonlóan teljes ködben vág neki a kalandnak. Nem tudja mire számítson, nem tudja hogy mit fog látni, a leírásban ugye komédia szerepel, de mint tudjuk a dráma is az egyik fajtája a komédiának, szóval akár az is lehet hogy nem is lesz olyan vicces mint amire gondoltunk. Már az első rész alatt érezni fogjuk hogy ez a sorozat más mint a többi, valahogy nem igazán sikerült kitalálnia hogy mi is akar lenni. Nagyon nehéz lenne kategorizálni és félő hogy mire ráéreznek, az emberek már nem fognak eljutni benne odáig hogy valóban élvezzék is. Főleg hogy részről részre gyakorlatilag mindegyik epizód egy mini alkotás, teljesen egyedi stílusban prezentálva, mindegyik rész teljesen más. Van egy olyan epizód amit szinte kínos végignézni, ugyanis gyakorlatilag egy musical. Namost az embereknek igencsak nagy százaléka tiszta szívből rühelli a musicalt, igaz Amerikában nagyon sokan szeretik, de a világ többi részében nem igazán. Eltekintve pár mesterműtől mint mondjuk a Moulin Rogue, kevés olyan darab van ami jól sikerült, amire jó visszagondolni, amit esetlegesen újranéznénk vagy jó nézni.

Namost a Mr. Corman jól indul, jók a karakterek, érdekes a sztori majd átmegy egy pszichedelikus családi drámába, lesüllyedünk a legmélyebb bugyrokig, amikor hirtelen musical lesz belőle amit utálunk. Majd jön egy rész a lakótárssal ami nemes egyszerűséggel a „Mr. Morales” címet kapta és kifejezetten frissítőleg hat az emberre, hogy egy alapvetően vidám, pozitív jópofa karakterrel nézhetünk végig egy részt. Azóta már megszerettük Josht a maga módján, de eléggé leterhelő tud lenni az a szenvedés amin keresztülmegy. Gordon alakítása folytogatóan élethű, szinte magunkon érezzük a tüneteket amik jelentkeznek nála, azok a részek a legjobbak amikben ő a rendező, az alkotó az író és a főszereplő is. Egyes részek kifejezetten mesterien meg vannak csinálva, itt a legfontosabb kérdés mindig az, hogy vajon eljutnak-e a nézők addig, hogy megszokják ezt az egyedi stílust és elég közel fogják-e érezni magukhoz azt a szenvedést amin szegény keresztül megy. Bizonyára sokan lesznek akik hasonló gondokkal küzdenek, nekik kifejezetten jó érzés lesz nézni Josh életét, érezni fogják hogy nincsenek egyedül és még vannak sokan mások akik hasonló gondokkal küzdenek, nap mint nap.

Josh sztorija nem egyszerű, alapvetően jó volt az élete, zeneszerző akart lenni, élete nagy szerelmével Megannel (Juno Temple) alapítottak is egy együttest, kifejezetten jól mentek a dolgok, majd valami miatt abbamaradt a turnézás és a kapcsolatuk is ráment erre az egészre (a rész amikor számtalan lehetséges variációját mutatják Joshnak életének, kifejezetten jó volt). Megan nem bírta tovább elviselni Josht, akit gyakorlatilag rajta kívül az egész családja imádott. Senki se értette mit történt velük, mindkettőjük élete teljes mellékvágányra került. Josh végülis úgy döntött, hogy gyerekekkel fog foglalkozni, eldobta az álmát és amellett voksolt hogy gyerekeknek fog segíteni elindulni az életben, terelgetni őket hátha nekik jobban fog majd sikerülni. Piszkosul jó tanár, különleges módszerei vannak, nagyon jó abban amit csinál, az ember nem is gondolná hogy milyen komoly lelki gondokkal küszködik a magánéletben. Majd persze mégiscsak előkerülnek a hangszerek, az egyedi módszer ahogyan régen zenét írt, a vírus egyre jobban tombol, otthon kell tanítania, és mivel retteg a betegségtől nagyon komolyan is veszi azt, egyik alkalommal anyja házába osonva két hétig ki sem jön, nehogy veszélyeztesse az életét. Mivel sokat van egyedül, négy fal között, egyre mélyebbre és mélyebbre süllyed a depresszióban, ami kifejezetten kreatívvá teszi a zeneszerzésben és úgy néz ki hogy újra megtalálja önmagát.

Josh utazása a mindenféle lelki betegségek tengerében egészen egyedi képet nyújt arról hogy milyen élete van egy ilyen embernek. Úgy gondolom hogy már az is nagyon komoly hatással tud lenni az emberre ha ezek közül csak az egyikkel szenvedünk, de neki minimum három de lehet inkább négy egyedi problémája is van, amivel mindenképpen szakemberhez kéne fordulnia. De ebben a vírusos helyzetben ez sem olyan egyszerű, mint amilyen régen volt, szóval egyre inkább csak fogoly lesz a saját testében. Majd végre megismer valakit, egy egészen különleges nőt és a szemünk láttára alakul ki valami nagyon különleges köztük, végül pedig egy meglehetősen hatásos és ütős befejezéssel végre valahára összeáll a zene, megíródik a nagy mű, amire olyan régóta vártunk és azt fogjuk érezni, hogy ez egy meglepően jó sorozat volt. Pedig valójában kevesen lesznek akik eljutnak idáig, legalábbis én ettől félek, hiszen jómagam is majdnem abbahagytam, csak kötelességtudatból és az AppleTV iránti mérhetetlen hűségemnek köszönhetően néztem végig és nem bántam meg. Viszont azt kell hogy mondjam, hogy legyen bármilyen jó is a végére az összkép, szerintem így az első évadban még nem találták meg azt a vonalat amin haladni kellene. Egyelőre ez egy közepesen erős képes mutat, főleg az AppleTV sorozatok között, amik túl jók ahhoz, hogy erre is jó „osztályzatot” adjak. Ha ez egy Netflixes sorozat lenne simán dobnám rá a négy pontot, de így most csak egy hármast kaphat tőlem. Mindenesetre tegyél vele egy próbát mindenképpen megérdemli.

 

Szerintünk: 3/5 | IMDb: 6.4 | Rotten Tomatoes: 70% | Metacritic: 59
Mr. Corman (season 1 | 2021 -)

Rendezte: Joseph Gordon-Levitt, Aurora Guerrero
Írta: Roja Gashtili, Joseph Gordon-Levitt, Julia Lerman, Bruce Eric Kaplan, Rosa Handelman
Zene: Nathan Johnson
Szereplők: Joseph Gordon-Levitt, Arturo Castro, Aracely Padilla, Jordan Galindo, Debra Winger, Trevor Dolden, Logic, Alexander Jo, Juno Temple, Shannon Woodward, Veronica Falcón, Emily Tremaine

Játékidő: 10x 26perc

 

 

A sorozatot vagy filmet az AppleTV alkalmazáson belül, az AppleTV+ utáni előfizetéssel tudod megtekinteni, az első hét ingyenes utána havi 4.99$, az éves díj 49.99$. Ha rendelkezel AppleTV+ előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Squid Game sorozatkritika

>>> Coda filmkritika

>>> Bosch sorozatkritika




Kommentek megjelenítése