Október 25-én jelenik meg a macOS Monterey!

Apple Hírek   |   2021.10.19 - 21:25   |   Írta: Nagy Bence   |   881
19. okt Október 25-én jelenik meg a macOS Monterey!

Az Apple az ‘Unleashed’ néven futó októberi eseményén bejelentette, hogy a macOS Monterey október 25-től lesz elérhető. Nézzük meg, milyen újításokat hoz az új szoftver a Mac készülékekbe.

A macOS Monterey (más néven macOS 12), az Apple Mac-ek számára fejleszett operációs rendszerének legújabb verziója október 25-én, hétfőn jelenik meg. A frissítés megjelenési dátumát az Apple októberi eseménye után jelentették be. A Monterey az Apple MacBook termékcsaládjának frissítései és az AirPods új generációja mellett jelenik meg.

A tavalyi év verziójához, a macOS Big Sur-hoz képest a macOS Monterey egy kisebb frissítés, kevesebb újdonságot hoz, de ennek ellenére is sok figyelemre méltó új funkciót tartalmaz. A szoftver a legtöbb iOS 15-re érkező újdonsággal, illetve egyéb, kifejezetten Mac-re fejlesztett újításokkal is rendelkezik majd.

A Safari kinézete megváltozott, és az iOS 15-ös Safarihoz hasonlóan lett átszabva. Az alkalmazás frissített oldalsávot kapott, amely jobban beleolvad a háttérbe, valamint tab-csoportokat tudunk kreálni a megnyitott lapok csoportosítására, hogy könnyebben válthassunk a különböző feladatok között anélkül, hogy elveszítenénk a megnyitott lapokat. Az úgynevezett lapcsoportok szinkronizálhatók az összes eszközön, és megoszthatók.

 

 

A FaceTime is kapott frissítéseket: az iOS 15-höz hasonlóan a Mac termékek is támogatni fogják a Shareplayt, ami lehetővé teszi a filmnézést vagy zenehallgatást közösen, ezen felül megoszthatjuk a képernyőnket is. A FaceTime a hangzást tekintve is kapott újításokat: mostmár támogatja a Térbeli Hangzást, valamint a Voice Isolaton funkció is elérhető. A Portré mód - hasonlóan az iPhone-okhoz - elmossa a hátteret videóhívás közben is.

A Shortcuts (Parancsok) alkalmazás a macOS Monterey-vel lesz elérhető Mac készülékeken is. A Parancsok app az iPhone-ok kifejezetten hasznos alkalmazása, ez laptopokon, gépeken sem lesz másképp. Az Apple az iPhone-hoz hasonlóan előre elkészített parancsok galériáját tervezte meg, az alkalmazás pedig magába a macOS-be integrálódik, így a menüsorból, a Finderből, a Spotlightból, és Sirin  keresztül is egyszerűen futtathatjuk majd a parancsainkat.

 

 

Az iOS-en is elérhető Fókusz úgy lett kialakítva, hogy segítsen a feladataink elvégzésében és a koncentrálásban, többek között a Munka, a Magánélet és egyéb fókuszmódokkal, valamint testreszabható beállításokkal. Ez a funkció is jön Mac eszközökre az új szoftverfrissítéssel, sőt, az egyik eszközön összerakott Fókusz beállítások automatikusan szinkronizálódnak az összes eszközre (feltéve, hogy mindenhol ugyanazzal az AppleID-val vagyunk bejelentkezve). A Fókusz tehát alapvetően kiszűri az aktuális tevékenységünkhöz nem kapcsolódó értesítéseket, és tudatja az emberekkel, hogy éppen nem vagyunk elérhetők.

A macOS Monterey a Live Text (Élő szöveg) funkciót is elhozza a Mac gépekbe: segítségével képesek lesznek a fényképeken lévő szöveg felismerésére. Ez azt jelenti, hogy egy képen lévő szöveget mostmár pillanatok alatt kimásolhatunk, és gépi szöveggé alakíthatjuk. A Visual Lookup funkció is jön: ez gépi tanulást használ arra, hogy a fényképeken állatok, művészeti alkotások, nevezetességek, növények és egyebek legfontosabb tudnivalóit mutassa be (bár ez sajnos Magyarországon még nem elérhető).

A Jegyzetek alkalmazásba érkezik a Gyorsjegyzet opció, amellyel bármely alkalmazásban, vagy bármely weboldal böngészése közben tudunk egyszerűen és gyorsan jegyzetelni. Új együttműködési funkciók is várhatók,  amik a másokkal való közös munkát hivatottak megkönnyíteni: megemlíthetünk majd másokat, a Tevékenység nézetben pedig a szerkesztési előzményeket és a rendszerezéshez szükséges címkéket találhatjuk. A Térképek alkalmazás új, interaktív földgömböt kap, amellyel a Föld különböző helyei fedezhetők fel.

Az Apple a fizetős iCloud-csomagjai iCloud+ néven futnak tovább, ami már tartalmazza az iCloud Private Relayt, ami elrejti a böngészési szokásainkat és az IP-címünket harmadik felek elől. Az iCloud+ továbbá tartalmaz egy Hide My Email funkciót is, az e-mail címünk titokban tartásához. További adatvédelmi funkciók is érkeznek, mint például a Mail Privacy Protection, amely az e-mailezést teszi biztonságosabbá, illetve a Mac készülékek (az iPhone-hoz hasonlóan) mostantól jelezni fogják, ha egy alkalmazás használja a mikrofont (narancssárga jelzéssel).

Az egyik leghasznosabb és legtöbbek által várt funkció a Universal Control (Univerzális Vezérlő). Az Univerzális Vezérlő lehetővé teszi egyetlen közös billentyűzet és egér vagy trackpad használatát a Mac számítógépeken és iPad-en; így tartalmakat is mozgathatunk az eszközök között. Van egy új ‘AirPlay to Mac’ opció is, amellyel filmeket, játékokat, fényképeket és egyebeket lehet AirPlay használatával megosztani az iPhone-ról vagy iPadről a Macre, valamint a Mac hangszóróként is használható a jobb hangélmény biztosításához.

 

 

A macOS Monterey tehát kisebb, de kifejezetten hasznos újításokat hoz, október 25-én mindenképpen megéri frissíteni az új verzióra - feltéve ha nem lesznek vele a megjelenéskor előrforduló stabilitási problémák. 
 

A macOS Monterey-t a következő eszközök támogatják:

  • iMac (2015 végi és újabb)
  • iMac Pro (2017 és újabb)
  • Mac Pro (2013 vége és újabb)
  • Mac Mini (2014 vége és újabb)
  • MacBook Pro (2015 eleje és újabb)
  • MacBook Air (2015 eleje és újabb)
  • MacBook (2016 eleje és újabb)

 

Forrás: Apple

Kapcsolódó tartalom:
Kommentek megjelenítése