A chiphiány az Apple-t is sújtja

Tech Hírek   |   2021.10.13 - 08:44   |   Írta: L Ferenc   |   1121
13. okt A chiphiány az Apple-t is sújtja

A vártnál kevesebb iPhone készülhet idén.

Az Apple szeptember 14-én leplezte le idei új okostelefonjait, az iPhone 13 minit, az iPhone 13-at, az iPhone 13 Prót és az iPhone 13 Pro Maxet. A szeptember 17-től előrendelhető újdonságok első körös forgalmazása szeptember 24-én kezdődött meg, és Magyarországon is ekkor váltak elérhetővé a készülékek, melyek hétről hétre újabb országokban is felbukkannak.

Az iPhone 13-asok jól teljesítettek a tesztekben és a vásárlói visszajelzések is igen pozitívak, így nem meglepő, hogy az eladási mutatók is jól alakulnak. A chiphiány azonban az Apple-t is sújtja, melynek következtében az amerikai gyártó egyszerűen nem tud annyi okostelefont gyártani, mint amekkora mennyiségre a piacon szükség lenne.

Jól értesült források szerint a chiphiány miatt idén az eredetileg tervezettnél várhatóan mintegy 10 millióval kevesebb 13-as sorozatú készüléket fognak legyártani. Az Apple korábban azzal számolt, hogy 2021-ben mintegy 90 millió új iPhone hagyja majd el a gyártósorokat, most azonban már úgy tűnik, hogy végül csak 80 millió példányt sikerül legyártani. 

A felmerült nehézségek elsősorban annak tudhatók be, hogy a Broadcom és a Texas Instruments képtelen elegendő mennyiségű alkatrészt szállítani az Apple-nek. Előbbi cég különböző wireless megoldásokat szállít az iPhone-okba, utóbbi pedig kijelzővezérlő alkatrészekkel látja el az almás logós gyártót. A legkomolyabb hiány állítólag ezekből az OLED paneleket vezérlő elemekből alakult ki. 

Az Apple-t az elmúlt hónapokban egész jól elkerülték a chiphiány okozta problémák, ennek most azonban egyértelműen vége. A nagy chipgyártó vállalatok nemrégiben arra figyelmeztették megrendelőiket, hogy a chiphiány sajnos tartósan fennáll majd, minden jel arra mutat, hogy jövőre sem lesz elegendő chip, sőt, pesszimista források szerint a hiány még 2023-ra is áthúzódhat majd. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése